Top News
856 prikaza

Neviđeni Trumpov napad na bivšeg zamjenika šefa FBI-a

Donald Trump
REUTERS
Američki predsjednik sve žešće se obračunava sa svojim neistomišljenicima, a bivši FBI-jevci omiljena su mu meta

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je žestoko napao Andrewa McCabea nakon što je ovaj bivši zamjenik šefa FBI-a izjavio da je pokrenuo istragu kako bi doznao je li Trump ometao istragu otkazom Jamesu Comeyju 2017. godine. Comey je tada bio šef FBI-a i njegova agencija vodila je istragu u rusko uplitanje u američke izbore. 

Svojim uobičajenim načinom komunikacije, preko Twittera, Trump je sasuo drvlje i kamenje. "Osramoćeni" McCabe, pretvara se da je "jadni mali anđeo iako je bio veliki dio Hillaryjinog skandala i prevare s Rusijom", on je samo "marioneta Jamesa Comeyja". 

Američki predsjednik dodao je zaključke internog izvještaja korištenog za davanje otkaza McCabeu. Trump piše da su zaključci katastrofalni po Andrewa. Izvještaj je zaključio da McCabe nije bio potpuno iskren s istražiteljima tijekom provjeravanja zaklade Clintonovih tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Kolinda Grabar Kitarović poklonila Trumpu hrvatski dres Rub civilizacije Top News Američki mediji: Pali smo na dno kao Hrvatska

"McCabe je sramota za FBI i sramota za našu zemlju. Učinimo Ameriku opet velikom", napisao je predsjednik uz svoj tradicionalni poklič.

Iz Bijele kuće su nekoliko sati kasnije nastavili s napadima govoreći da McCabe uopće nije vjerodostojan zbog, kako to oni tvrde, pokušaja zavaravanja istražitelja.

"Njegova sebična i destruktivna agenda natjerala ga je da otvori potpuno neutemeljenu istragu usmjerenu protiv predsjednika", izjavila je glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders u priopćenju za medije. "Andrew McCabe čovjek je bez kredibiliteta i sramota muškarcima i ženama FBI, ali i naše velike zemlje", stoji dalje u priopćenju.

U objavljenom isječku razgovora za emisiju 60 Minutes McCabe priča kako su najviši dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa bili toliko zabrinuti zbog Trumpovog otkaza Comeyju u svibnju 2017. godine da su ozbiljno razmišljali o pozivanju na 25. amandman ustava kako bi otjerali Trumpa iz Bijele kuće. McCabe je javno priznao da je naredio istražiteljima provjeru mogućeg Trumpovog ometanja istrage, ali i da vide je li on pao pod utjecaj Moskve. Obje te informacije su već ranije kolale po medijima, ali sada je po prvi put i McCabe to javno izrekao.

Donald Trump i Bill Belichick Iz Washingtona Top News Trump je podijelio SAD, Hrvat će je opet ujediniti

Zamjenik glavnog državnog tužitelja Rod Rosenstein zanijekao je priču o pozivanju na 25. amandman, ali i McCabeove tvrdnje da je snimao razgovore s Trumpom. Američki predsjednik se opet okrenuo protiv te istrage dok Kongres pokušava dovršiti proračun kako bi se spriječilo gašenje vlade. Preliminarni dogovor o proračunu sadrži tek manji dio potrebnih sredstava za gradnju onog famoznog Trumpovog zida na granici s Meksikom. 

Ova nova rasprava između predsjednika i McCabea prijeti podizanjem novih sumnji oko Trumpovih sposobnosti vodstva.

Odlomci McCabeove knjige objavljeni u četvrtak, gdje bivši dužnosnik FBI-a oštro napada predsjednika, samo su posljednje u nizu optužbi na Trumpov račun. "Sada imamo predsjednika spremnoga ne samo na prejudiciranje kriminalnih istraga, već komentira i istrage koje se izravno tiču njega. Sve to radi gotovo svakodnevno. Praktički lobira za ishode istrage", napisao je McCabe.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vatroslav 17:18 15.Veljača 2019.

    I JFK se tako zajebavao, ostalo je povijest