Top News
697 prikaza

Nevjerojatno na što je sve Putin potrošio 30 milijardi dolara

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Nije neko iznenađenje da je Putin u tri godine potrošio neviđene količine novca, ali ti podaci potvrđuju Putinovu megalomaniju

Vladimir Putin, koji se već 16 godina izmjenjuje kao predsjednik ili premijer Rusije kroz to je vrijeme potrošio neviđenu količinu milijardi na ledolomce, ceste i mostove kojima spaja teritorij 'majke Rusije'.

Portal Vocativ je s javnih web stranica koje vodi Kremlj prikupio podatke o tome na što je sve Putin potrošio novce od 2012. godine, te koliko je novca 'ulupao' na razne projekte, a u to nije uključena ruska intervencija u Siriji. 

Nije neko iznenađenje da je potrošeno užasno puno novca obzirom da je Rusija jedna od vodećih svjetskih sila, podaci potvrđuju Putinovu megalomaniju – u samo tri godine Putine je potrošio preko 30 milijardi dolara. 

Najveću cifru izdvojio je za cestu i most, odnosno projekt koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom. Početkom 2015. godine potpisao je ugovor o izgradnji infrastrukture na Krimu 'težak' četiri milijarde dolara. 

Posao je dobila tvrtka Sroigazmontazh (SGM). Suvlasnik te kompanije je Arkadij Rotenberg, inače dugogodišnji Putinov prijatelj. Most će ići preko Kerčkog prolaza, koji se nalazi između krimskog i tamanskog poluotoka. Most bi trebao biti gotov do kraja 2018. godine. 

Prema podacima iz dokumenata koje je objavio Kremlj, vidljivo je kako vlast s Crvenog trga užasno puno ulaže i u nuklearne ledolomce. U njihovu kupnju posljednje tri godine potrošeno je ukupno 2,4 milijarde dolara.

Ledolomci na nuklerani pogon su brodovi koji se probijaju kroz zaleđenu vodu i to kroz ekstremno debeli sloj leda, a rade se jedino u Rusiji. Ti su brodovi potrebni za prijevoz roba duž morske rute na sjeveru Sibira gdje su mora tradicionalno okovana ledom. Rusija je do sada izgradila 14 ledolomaca na nuklearni pogon, a u planu ih je još nekoliko.       

Putinom je uložio i 1,33 milijarde dolara u izgradnju nogometnih stadiona, a dvostruko više investirao je u vojsku – tri milijarde dolara. 

U bankarski sektor uloženo je četiri milijarde dolara, u cestovnu infrastrukturu 9,5 milijardi, u komunikacije 3,1, u vojni sektor 3, dok je u nuklerani sektor uloženo 2,4 milijarde dolara. "Najgore" su prošle ruske luke, u koje je Putin u posljednje tri godine uložio 360 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.