Top News
626 prikaza

Nevjerojatno tko Islamskoj državi prodaje travu

Plantaža marihuane
Thinkstock
Dolinu Beka u Libanonu još 2010. UN je proglasio petim najvećim proizvođačem kanabisa na svijetu. Tada su uzrok fenomena bile klimatske promjene. A sad...

U svojim brutalnim pohodima na sve druge i drugačije ISIL se u ratovima u Siriji i Iraku najgore obrušava na šijite, jer iza ISIL-a stoji izvorno vahabistička ideologija, krajnje agresivno tumačenje sunitskog islama. ISIL u nešto manjoj mjeri već dulje harači čak i u najzabačenijim planinama Libanona uz granicu sa Sirijom. Pa ipak, Daily beast je doznao da su libanonski šijiti najizdašniji opskrbljivači ISIL-ovih džihadista hašišom.

Dolina Beka u Libanonu, izrazito većinski nastanjena šijitima, jedno je od područja najodanijih šijitskom pokretu u toj zemlji – Hezbolahu, pa je i vojno krilo Hezbolaha najčvršći saveznik Sirijske vojske u ratu i najgori neprijatelj ISIL-u. Istodobno, Dolina Beka je i najintenzivniji proizvođač marihuane i hašiša na Bliskom istoku, pa na mjestu na kojem trgovina spaja ljude, sve ostale granice padaju.

Novinaru Daly beasta 50-godišnji Imad koji obrađuje svojih šest hektara, ništa nije skrivao. "Prošli mjesec prodali smo ISIL-u jednu tonu hašiša", povjerio mu je. Stvar je još egzotičnija ako se zna da se Imad i sam donedavno u Siriji u redovima Hezbolaha borio protiv ISIL-a, kao i to da je bio prijatelj s jednim od libanonskih vojnika kojima je ISIL nedavno ritualno odrubio glave.

Imad je rekao da su prije rata preko planina odlazili u Siriju sa po 200-tinjak kilograma hašiša i vraćali se s novcem, a da sad trguju samo kad im džihadisti nešto naruče. Rekao je i to da ISIL zanima još i kokain te pilule. Pilule su, mada to nije izrijekom rekao, u stvari amfetamini koje ISIL-ovci i militanti al-Kaidine al-Nusre gutaju kao "Captagon", apsolutno najomiljeniju sintetičku drogu na Bliskom istoku i u arapskom svijetu.

Imad je rekao i to da u nešto manjoj mjeri, ali ipak, hašiš naručuju i sirijski vojnici. Za ISIL-ovce je rekao, međutim, da ih mrzi iz dna duše i da će osobno doći glave onima koji su ubijali njegove prijatelje, ali... "Biznis je ipak biznis". Ahmad Moussalli, profesor politologije s Američkog sveučilišta u Bejrutu, otkrio je i to da su dio proizvodnje hašiša osvojili i ISIL te al-Nusra kako bi se i iz toga financirali.

Dolina Beka je oduvijek bila jako zgodno mjesto za uzgoj kanabisa. 2010. UN ga je čak proglasio petim najvećim proizvođačem na svijetu, a onda su nestale bilo kakve policijske kontrole zbog prezauzetosti snaga sigurnosti ratom preko granice i proizvodnja je dodatno eksplodirala. UN je tad priopćio i to da je kanabis u Dolini Beka kao poljoprivredna kultura posebno popularna otkako su klimatske promjene znatno otežale uzgoj voća i povrća te utjecale na opću sušu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.