Top News
4396 prikaza

Tako je Karadžić prijetio: "Bosna neće proći Pale"

Prosvjed srpskih radikala protiv približavanja NATO-u
Srdjan Ilic/PIXSELL
Prošlo je četvrt stoljeća od sudbonosnog osnivanja Republike Srpske Bosne i Hercegovine

Radovan Karadžić je za govornicom. Prepuna skupština Republike BiH pozorno je pratila svaku njegovu riječ. A on je stvarno imao što za reći. "Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak", otvoreno je zaprijetio Karadžić, kasnije osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini tijekom rata. 

Svaki veliki prevrat u svijetu može se opisati jednom izjavom. Tako je i ova Karadžićeva označila početak kraja snova o mirnom otcjepljenju Bosne i Hercegovine. Iako je ta najpoznatija izjava izrečena krajem 1991. godine, pravi i službeni raspad BiH počeo je tek nekoliko mjeseci kasnije u najpoznatijem sarajevskom hotelu Holliday Inn.

Raspad je počeo 9. siječnja 1992. godine proglašenjem Republike Srpske Bosne i Hercegovine. Iza ogromnog naziva skrivale su se želje određenih političara za etnički čistom državom, a indikativno je bilo i da iza Karadžića na zidu nije stajala zastava RBiH. Zid su krasile srpska i jugoslavenska zastava.

Kratku deklaraciju u proglašenju Republike Srpske pročitao je Vojislav Maksimović, pisac i esejist i jedan od vođa RS-a. Deklaracija je popraćene ovacijama prisutnih, a Maksimović je decidirano rekao da je Republika Srpska i dalje sastavni dio Jugoslavije. Skupštinu je dodatno "začinio" Karadžić kada je rekao: "Nema toga tko će nezavisnu BiH protegnuti dalje od Pala".

U idućih nekoliko godina je Bosna i Hercegovina gorjela u paklu rata. Karadžić i njegov poslušni Ratko Mladić vodili su glavnu vojnu riječ, ali ni Maksimović nije ostao neokrznut. Prije nekoliko godina su isplivale snimka ovog nagrađivanog pisca kako stoji u, većim dijelom, spaljenoj Foči u vojnoj uniformi i govori: "Mi ne možemo biti mirni ako nećemo živjeti u samostalnoj Republici Srpskoj, a kamoli ako nećemo biti u zajednici srpskih zemalja".

Datum 9. siječanja ostao je zapamćen kao početak nastanka paradržave utemeljene na genocidu i etničkom čišćenju. Međutim, Miloradu Dodiku je to datum vrijedan slavlja i vrijedan borbe protiv federalnih vlasti. Dodik se otvoreno suprotstavio nominalno nadređenima u Sarajevu kada je najavio, a kasnije i održao referendum o proslavi 9. siječnja kao dan Republike Srpske. U rujnu prošle godine održan je referendum na kojem je gotovo 100% glasača zaokružilo DA na kao odgovor na pitanje: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?"

Milorad Dodik | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Ustavni sud BiH proglasio je taj praznik nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma, ali ništa od toga nije spriječilo Dodika da kao lokalni šerif provede svoj referendum na kojem mu je uspjeh bio zajamčen. "Ponosan sam na narod RS, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i moram da kažem da je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum", govorio je tih dana Dodik.

Dok su mnogi upozoravali da bi referendum označio kraj Daytonskog mira u susjednoj nam državi, a ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović je govorio da bi moglo doći i do novog rata, zasad je sve tek ostalo na teškim riječima.

Za 2018. godinu najavljen je novi referendum, ovog puta o nezavisnosti Republike Srpske. Nadajmo se samo da nećemo gledati neku novu skupštinu u nekom novom Holliday Innu gdje bi uloge bile iste samo bi neki drugi pisac čitao deklaraciju srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.