Top News
362 prikaza

Ni Šveđani više ne bi ostali u EU

Europska unija
Håkan Dahlström
Da Britanci danas na referendumu odlučuju o ostanku u EU, za bi ih bilo samo 32 posto. U Švedskoj je proeuropsko raspoloženje palo na 44 posto

Na referendum o članstvu u Europskoj uniji u Švedskoj je 1994. godine izašlo 83 posto građana, a od onih koji su pristupili glasovanju 52,3 posto glasalo je za članstvoDanas je situacija drukčija pa, prema anketi s početka ovog tjedna, samo 39 posto Šveđana smatra da je članstvo u Uniji dobra stvar, dok ih je tako prije pola godine smatralo 59 posto. Kad bi ih sada pitali na referendumu jesu li za ostanak u EU za to bi se izjasnilo njih 44 posto, dok bi, ako bi Britanci na referendumu odlučili za odlazak iz Unije, broj pristaša nastavka članstva pao na samo 32 posto.

Švedski se poslovni krugovi boje da bi odlazak Velike Britanije potencijalno mogao naštetiti vrlo dobroj trgovinskoj razmjeni s Velikom Britanijom, koja je na četvrtom mjestu najvažnijih partnerica s obzirom na uvoz švedskih proizvoda, poslije Njemačke, Danske i Norveške. U Veliku Britaniju Švedska godišnje izveze roba i usluga za skoro 12 milijardi dolara. U Velikoj Britaniji živi skoro stotinu tisuća Šveđana i posluje oko tisuću švedskih tvrtki pa bi se stvari mogle promijeniti ako Brizanija ispala iz jedinstvenog europskog tržišta koje omogućava lakšu trgovinu te poslovnu komunikaciju.

Skandinavske zemlje najbliže su europske saveznice Velike Britanije kada se glasuje o zajedničkim europskim pitanjima na sastancima Europskog vijeća i u Europskom parlamentu, otkrila je ovih dana objavljena statistika pa nije čudno što atmosfera pred britanski referendum o ostanku ili odlasku iz Europske unije snažno utječe i na javno mnijenje u tim zemljama.

Prilikom glasovanje o europskim pitanjima pozicije Velike Britanije i Švedske bile su identične u čak 89 posto slučajeva, u 88,5 posto glasovanja poklopili su se glasovi Britanaca i Nizozemaca, dok je na trećem mjestu po bliskosti u zauzimanju stajališta Danska, čiji su se glasovi s britanskim poklopili u 88 posto glasovanja, pokazalo je istraživanje nevladine švedske udruge VoteWatch Europe. U Britaniji je u tijeku kampanja pristaša i protivnika njezina ostanka u Europskoj uniji, što značajno utječe i na mišljenje Šveđana, koji nakon više od 20 godina članstva sada i sami sumnjaju u europski projekt i sve su više euroskeptični, pokazala je anketa u Švedskoj objavljena početkom tjedna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.