Top News
9652 prikaza

Nikky - s Mamićima se obogatio, a Lovrena će "pokopati"

Zoran Mamić, Eduardo da Silva i Nikky Vuksan
Slavko Midžor (PIXSELL)
Vuksan je formalni agent svih nogometaša koje je Dinamo prodao i pridruženi je član obitelji Mamić

Ključan dokaz u podizanju DORH-ve optužnice za davanje lažnog iskaza protiv Dejana Lovrena bile su SMS poruke koje je razmjenjivao sa nogometnim menadžerom Nikkijem Vuksanom. Njegovo ime se stalno spominje oko slučaja sumnjivih isplata između Zdravka Mamića, Luke Modrića i Lovrena. Vuksan je jedanod najbližih suradnika braće Mamić, poslovni partner Zdravkovog sina Marija, i formalni agent svih njihovih nogometaša, pa su tako svi transferi i ugovori koje su Mamići imali s nogometašima Dinama išli preko Vuksana.

Kada je Uskok pokrenuo istragu oko sumnjivih isplata i fiktivnih aneksa ugovora Deana Lovrena i Luke Modrića, Nikky Vuksan je navodno pristao surađivati s Uskokom, iako do danas ta priča nije potvrđena, a i Mamići su bili uzvanici na Vuksanovom vjenčanju početkom ove godine kada se oženio s Marinelom Penavom.

"Dokazat ćemo da Lovren nije imao pravo na polovicu odštete na temelju ugovora koji je nastao nakon što je napustio Dinamo. U sms poruci Nikkyu Vuksanu Lovren je napisao: "A kada vam svima sranje dođe do grla, onda ide Dejane izvuci nas…", govorili su iz DORH-a prije nekoliko mjeseci kada je Lovren dao, tvrdi DORH, lažni iskaz.

Čini se kako su te poruke bile dokaza toga i da je Lovren bio svjestan da će ugovori privući pažnju pravosudnih tijela, zbog čega nije baš bio sretan. Postavlja se pistanje je li Lovren, poput nedavno i Modrića, htio pormjeniti svoj iskaz. Prošle godine kada je suđenje prebačeno u Osijek pravni stručnjaci govorili su kako će Mamiću biti potrebni neviđeni preokreti u suđenju da bi bio oslobođen, a kao jedan od preokreta naveden je i promjena iskaza ključnih svjedoka Luke Modrića i Dejana Lovrena.

Za kršenje članka 305. KZ-a, počiniteljima prijeti i kazna do pet godina zatvora.

Zdravko Mamić Suđenje Mamiću Life Lovren je odavno znao da će ugovori završiti u Uskoku?

Nikky Vuksan menadžer je s Fifinom licencom, a s Mamićima radi već više od deset godina. Školovao se u SAD-u i Velikoj Britaniji, govori pet jezika, a prijatelji ga smatraju genijalcem. Sa samo 30 godina postao je član Uprave Dinama i praktički pridruženi član obitelji Mamić za kojeg je Zdravko često govorio da mu je kao sin.

Nikky Vuksan i Mario Mamić, partneri i vršnjaci, godinama su djelovali samozatajno u finiširanju unosnih transfera Dinamovih nogometaša – Vedrana Ćorluke, Eduarda da Silve, Luke Modrića, Deana Lovrena, Matea Kovačića… Dinamu su išli milijuni eura od odšteta, a dvojici mladih menadžera, osim određene novčane naknade od bogatoga kupca za dovođenje igrača, pripadalo je i 10 posto godišnje bruto plaća od igrača koje su prodali.

Primjerice, ako je godišnja plaća Matea Kovačića u Realu 2,5 milijuna eura, Mariju i Nikkyu ide 250.000 eura. Vuksan je rado viđen gost, barem je bio dok se nije oženio, u elitnim klubovima i okupljalištima zlatne mladeži gdje je često dovodio i svoje nogometne zvijezde. Pomogao je Mamiću i u prodaji da Silve Arsenalu, ali je Eduardo odlučio pobjeći iz agencije, a epilog priče također se traži na sudu.

Početak priče u koju se Vuksan uključio kasnije, seže u rujan 2000. kada Zdravko Mamić osniva Mamić Sport Agency (MSA) u kojoj je krenuo sa zastupanjem mladih i talentiranih nogometaša. U travnju 2006. MSA je izbrisana iz sudskog registra, nakon čega je osnovana agencija ASA International Marija Mamića, u kojoj je radio Nikky Vuksan i s kojom Zdravko Mamić nije imao formalno-pravne veze. Mamić je osnivanjem nove agencije bezuspješno pokušao sakriti sukob interesa u kojem se nalazi već 15 godina, jer je i tada, kao i sada bio šef Dinama, piše Index.

Zdravko Mamić PUSTI MILIJUNI Top News USKOK: Ovako je Mamić krao od Dinama

U travnju 2008. bivši zaposlenik ugašene MSA i dotadašnji Dinamov "prevoditelj" Nikky Arthur Vuksan, koji je u toj ulozi osam mjeseci ranije asistirao pri transferima Ćorulke i Da Silve i tako postao "poznat", sada je kao "licencirani posrednik u transferima igrača od HNS-a" preuzeo menadžersku agenciju obitelji i stupio na veliku scenu. Javnost se zainteresirala za mladića egzotičnog imena, ali za njega se nije znalo ništa više osim da je dio (srednjeg) školovanja proveo u Americi, te da ga je Mamiću preporučio Mirko Barišić.

Tada je zbog sukoba interesa Mario Mamić, sin tadašnjeg Dinamova dopredsjednika Zdravka, HNS-u podnio zahtjev za zamrzavanje menadžerske licence. Mario, koji je licencu dobio sredinom 2006. godine, kad je u HNS-u položio ispit, morao je tako raskinuti ugovore o zastupanju sa svojim igračima, nakon čega su oni "bili slobodni". Luka Modrić, Eduardo Da Silva, Jerko Leko, Boštjan Cesar, neki su od nogometaša koji su tada "morali promijeniti menadžera".

Naravno, bez obzira što se Mamić stariji "povukao" iz menadžerskog biznisa, Mamić mlađi prije devet godina zamrznuo licencu, a Vuksan počeo "voditi" agenciju, pa je tako po novom bio i Modrićev menadžer, zna se tko je gazda cijelog biznisa i agencije u kojoj su i tih godina bili svi Dinamovi dragulji: Modrić, Ćorluka, Lovren, Vukojević, Vrsaljko... ukupno 23 igrača. Iznimka je jedino Eduardo.

Vuksan je za obitelj nastavio voditi sve poslove nakon što su braća i sin Mario završili u pritvoru zbog sumnjivih ugovora i na taj način održavao carstvo dinastije Mamić na nogama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.