Top News
1408 prikaza

'Nisam kriv' - Horvatinčić nakon šest godina suđenja

Tomislav Horvatinčić na ponovljenom suđenju u Šibeniku
boris šćitar - Pixsell
Kontroverzni poduzetnik opet se našao pred sudom u Šibeniku zbog izazivanja nesreće 2011. godine kada su poginuli supružnici Salpietro

Općinski sud u Šibeniku ponavlja suđenje Tomislavu Horvatinčiću zbog optužbi za izazivanje pomorske nesreće sredinom kolovoza 2011. godine kod Primoštena. Tada je svojim gliserom naletio na jedrilicu, a u nesreći su živote izgubili talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro.

"Teško mi je što ovaj slučaj ulazi već u šestu godinu suđenja. Pokušavao sam se preko opunomoćenika dogovoriti s obitelji, ali nažalost neuspješno. To se tiče samog kaznenog djela koje mi se stavlja na teret i moje odgovornosti, kao i na prethodnim ročištima, smatram da nisam kriv", kaže Horvatinčić.

Suđenje se ponavlja jer je Županijski sud u Zadru krajem prošle godine prihvatio žalbe šibenskog Općinskog državnog odvjetništva i Horvatinčićeve obrane te ukinuo prvostupanjsku presudu zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka, tako da žalbe šibenskog tužiteljstva i poduzetnikove obrane nisu ni razmatrali.

Tomislav Horvatinčić i Zdravko Mamić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Sudit će isto sudsko vijeće sa sutkinjom Majom Šupe na čelu, koja je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudila ga na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno, ne ponovi li tijekom tri godine kazneno djelo. U obrazloženju presude Horvatinčiću iz sredine studenog 2015. godine istaknuto je kako je lakomisleno vozio gliser automatskim pilotom, brzinom 26,3 čvorova, iako je bio svjestan da može ugroziti promet. Jedrilici u kojoj su bili Talijani presjekao je put, naletio na nju, lomio je, gliserom prešao preko nje te je talijanski par bačen u more gdje su oboje preminuli od ozljeda.

S Horvatinčićem je na gliseru bila njegova djevojka Anica Đerđa Dilber. Kad su prvi put snimljeni u javnosti prije gotovo pet godina, Horvatinčić je objašnjavao u magazinu Story: “Anica Đerđa slobodna je žena, a ja sam slobodan muškarac. Svatko može biti s kim hoće, uostalom, mi smo stari prijatelji". I odista, on se u veljači 2010. razveo od supruge Nele, Dubrovčanke koja mu je devet godina bila životna i poslovna partnerica. Nazivao ju je najvažnijom i najvećom potporom u životu i svim projektima. U tvrtki je supruga bila zadužena za odnose s javnošću. 

"Nakon što sam prošao više od 30.000 kilometara kako bih sudjelovao na brojnim ročištima, beskonačnim raspravama, tehničkim i liječničkim vještačenjima te zbunjen i zabrinut prisustvovao opovrgavanim svjedočenjima, nakon što sam podnio visoke troškove za putovanja, prevođenje na hrvatski jezik itd., sada smo stigli do nove faze koja mi se čini zaista zabrinjavajuća," kazao je prošlog tjedna za Večernji list sin stradalih Talijana Federico Salpietro, koji smatra da je šibenski sud pri izricanju prve presude bio blagonaklon jer je optuženik bio "teško recidivan s istim kaznenim djelom, odnosno ubojstvom iz nehaja".

Federico Salpietro | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Prije nekoliko godina u Bregani je Horvatinčić svojim Range Roverom udario u Opel Astru u kojoj su bili roditelji s dvoje djece u dobi od devet i 11 godina.  Policija je rekla kako je Horvatinčić prebrzo ušao u križanje, zbog čega je izgubio nadzor nad automobilom i udario u Opel na suprotnoj strani ceste.  Očevici su rekli da je nakon nesreće Horvatinčić hodao kao šerif i telefonirao, a zabrinutim roditeljima obećao je kupiti novi automobil. Srećom, četveročlana obitelj bila je lakše ozlijeđena, a Horvatinčić je posjetio djecu u Klaićevoj bolnici. 

No, krvavi niz nesreća u kojima su smrtno stradali ljudi započeo je Horvatinčić mnogo ranije. On je još 1980. naletio na ženu (75) i njezinu kćer koje su prelazile cestu.  Majka je podlegla ozljedama, a kći je teško stradala. Pobjegao je s mjesta nesreće i nije pozvao pomoć, pisao je tad Večernji. "To je velika tragedija za koju nisam kriv". izjavit će godinama kasnije.  Prije nekoliko godina je pak Večernjem rekao da je tada pobjegao jer se bojao krvi. Ali, mnogima je nepoznato da je i devet godina poslije, opet na zagrebačkoj Aleji Bologne, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula žena.

Ovih dana se tako nastavlja začarani krug Horvatinčićevih prometnih nesreća sa smrtnonosnim posljedicama, ponovljenih suđenja i blagih ili nikakvih kazni za već recidivista Tomu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.