Top News
1618 prikaza

Ništa od Gazdina izručenja: Odluka suda tek iduće godine

Ivica Todorić izlazi iz suda
REUTERS/Simon Dawson
Britansko pravosuđe donijelo je odluku da će tek iduće godine odlučivati o njegovom izručenju

Ivica Todorić, još uvijek službeni vlasnik posrnulog Agrokora, izišao je pred suca londonskog suda u Westminsteru i tražio da ga britansko pravosuđe ne izruči Hrvatskoj.

Dopisnik NoveTV Andrija Jarak izjavio je da je Todorić na sud došao u pratnji odvjetnika i prevoditelja, a sud je odredio da će se sljedeće ročište održati tek iduće godine. Prevedeno, Todorić ove godine neće biti izručen Hrvatskoj. 

"Dobio sam neslužbenu informaciju da je Ivica Todorić u pratnji dvije prevoditeljice i dva odvjetnika bio pred sucem koji je sljedeće ročište zakazao tek iduće godine. U ovom trenutku izručenja nema, a sljedeće ročište bit će u 2018. godini", izvijestio je Jarak. RTL, pak, doznaje da je ročište zakazano za 10. travnja 2018. godine.

"Ivica Todorić pušten je na slobodu uz mjere opreze. Platio je 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i određeno nošenje sigurnosne narukvice", donosi portal Dnevnik.hr.

Dostupan svima ili samo nekima

Tako u vodu padaju sve Todorićeve tvrdnje da će biti dostupan hrvatskom pravosuđu. Podsjetimo, ovako je Gazda pisao prije manje od mjesec dana:

"Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina. Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića, ministra  Božinovića i gospođe Dalić koji obilato politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja, niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti."

Todorić je izašao iz zgrade suda i poručio novinarima: "Drago mi vas je vidjeti, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin Londona"

Kakva je sljedeća procedura u slučaju Ivice Todorića te što Hrvatska mora učiniti za N1 je objasnio Ivan Crnčec, državni tajnik u Ministarstvu Pravosuđa.

Europski uhidbeni nalog

"Postupak predaje, odnosno izručenja odvija se po Europskom uhidbenom nalogu, radi se o postupku koji je znatno jednostavniji i brži od klasičnog postupka izručenja. Velika Britanija je i dalje članica Europske unije, zato se ovaj postupak i primijenjuje. Radi se o direktnoj komunikaciji između pravosudnih tijela - Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje se obraća svom pandanu u Velikoj Britaniji. U ovom se slučaju radi o okružnom sudu i Nacionalnoj kaznenoj agenciji koja pomaže i nabavlja dokumentaciju. Okružni sud inicira inicijalno ssaslušanje u roku od 48 sati od uhićenja, a u istom roku mora biti dostavljen i Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom. Uhićenik se upoznaje s mogućnošću da pristane na izručenje, ako ne određuje se datum o ekstradikcijskom saslušanju", rekao je Crnčec.

Pretpostavlja se da će Todorić tražiti da se odbije izručenje. Što onda?

"Naravno, ukoliko osoba ne pristane, zakuzuje se to saslušanje o predaji u roku od 21 dan. Cijeli postupak bi trebao biti riješen u roku do 60 dana. Na tom ekstradicijskom saslušanju suci utvrđuju postoje li neke pretpostavke za odbijanje prijedloga i nakon toga donosi se odluka. Nakon odluke moguće su žalbe", objašnjava Crnčec.

Jedino što hrvatska strana sada treba napraviti je dostaviti Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CICA 23:58 08.Studeni 2017.

    isto kao Ante Pavelic, picka pobjegla