Top News
4512 prikaza

Njegovo ubojstvo najveći je misterij 21. stoljeća

Kim Jong nam
1/18
KYODO/REUTERS/PIXSELL
Organizatori svega pobjegli su iz zemlje, a počiniteljicama sada prijeti smrtna kazna

Dvije žene iz siromašnih obitelji jedine su osobe optužene za jedno od najpoznatijih ubojstava na svijetu, piše CNNSiti Aisyah i Doang Thi Huong čekaju suđenje zbog ubojstva Kim Jong Nama, najstarijeg sina nekadašnjeg šefa Sjeverne Koreje Kim Jong Ila i polubrata aktualnog diktatora Kim Jong Una. Aisyah i Huong tvrde da su ih prevarili te da one nisu imale pojma što zapravo rade. 

"Malo je nervozna, ali ima povjerenja. Zna da je nevina", kazao je Hisyam Teh Poh Teik odvjetnik Vijetnamke Huong.

Malajske vlasti opisuju ubojstvo kao javni atentat u krcatoj zračnoj luci, a već ranije su govorili da je pravo čudo što nitko drugi nije ubijen tijekom atentata sredinom veljače ove godine. 

Za brata sjevernokorejskog diktatora isprva je bilo jasno samo to da je otrovan na aerodromu u Maleziji i da je umro u gadnim mukama. Potom su istražitelji otkrili da su ga ubili nervnim bojnim otrovom VX u maniri filmova o Jamesu Bondu.

No, to je otkriće otvorilo svu silu drugih pitanja; primjerice, kako to da otrov, kojega je dovoljno samo 10 miligrama, manje od jedne kapi, da se nađe na koži žrtve pa da ova umre, kako to da na krcatom aerodromu nije ubio još nekoga i uopće prouzročio sveopće trovanje i navalu bolesnih na hitnu.

Nadzorne kamere svjedočile su da su neposredno prije nego što je Kimu Jong-namu pozlilo, s njim u kontaktu bile dvije žene. Obje su mu naglo pružale ruke prema licu, obje su poslije osumnjičene za ubojstvo VX-om, obje su tvrdile da su mislile da sudjeluju u psini, "pranku", koju netko snima da bi je poslije objavio na društvenim mrežama.

Istražiteljima, međutim, nije bilo jasno kako to da su i jedna i druga preživjele kontakt s VX-om. Nekolicina Korejaca iz Sjeverne Koreje koje su istražitelji pokušali uhvatiti, istina, jest uspjela pobjeći u dinastijski raj Kima Jong-una.

Kim Jong-un Opasna diktatura Life Užasi logora Kim Jong-una: Ćelije su visoke samo 50 cm

No, ove dvije su bile te koje su morale petljati s jezivo ubojitom kemikalijom. A obje su ostale žive. Jedna je, doduše, kraće vrijeme imala mučnine, ali osim toga ništa.

Bila je potrebna intervencija znanstvenika da se ispostavi da je apsolutno sve navedeno savršeno logično, da se savršeno uklapa i u priču o bojnom otrovu VX-u i u teoriju o Sjevernoj Koreji kao organizatoru ubojstva najstarijeg sina Kima Jong-ila, kako bi se paranoični Kim Jong-un osigurao da mu nitko ne ugrožava nasljedno pravo i u nespornim ogromnim rezervama bojnih otrova u vojnim skladištima režima u Pyongyangu.

Rješenje leži u detalju o drugoj osumnjičenoj ženi koji je 11 dana nakon ubojstva iznio zapovjednik malezijske policije na nacionalnoj razini Khalid Abu Bakar. U tom je trenutku, dakle, prva žena već bila stavila ruke na lice žrtve, a potom je i ključna druga žena učinila slično: 

"Gospođa je s ispruženim rukama odmah potom odjurila u zahod. Očito je bila sasvim svjesna da je bila riječ o otrovu i da mora oprati ruke". 

Kim Jong Un | Author: REUTERS REUTERS

Da, samo, zašto joj se nije žurilo prije toga? Kako to da nije umrla jer i ovoliko vremena izlaganja otrovu bilo je dovoljno da primi smrtonosnu dozu? Čemu onda uopće prva žena?

Odgovor je možda i prvi objavio The New Scientist; riječ je bila o dvokomponentnom trovanju, triku koji je zasigurno poznat vojnoj sili poput Sjeverne Koreje koja u svojim skladištima ima između 2500 i 5000 tona bojnih otrova, među kojima i VX.

"Kako je VX tako opasan, kemijska artiljerija i bombe koje se namijenjene ispaljivanju, u pravilu sadrže punjenja s dvama razdvojenim kemikalijama; sumpor i puno kompleksniju, ali također savršeno neotrovnu komponentu poznatu kao 'QL'", objasnio je The New Scientist.

Prva žena, koja je doista mogla misliti da je riječ o psini, trebala je, dakle, na žrtvino lice nanijeti tekućinu u kojoj je otopljen sumpor, da bi druga potom nastupila s QL-om. Tada dolazi do kemijske reakcije na Kim Jong-namovom licu, nastaje plin VX koji žrtvu ubrzano truje, a druga žena bježi u zahod da ispere ruke. Iako je pobjegla odmah, dio otrova je ipak unijela u svoje tijelo kroz kožu na rukama, taman dovoljno da joj samo blago pozlije.

Kim Jong-nam je svakako bio vrlo iznenađen, nakon drugog nasrtaja na sebe požalio se službenici na aerodromskom šalteru da mu je neka žena prislonila vlažnu krpu na lice i potom pobjegla. Također, sve navedeno atentatori su izveli tako vješto da na aerodromu nitko drugi nije završio u bolnici, kamoli mrtav.

Mučenje u zatvorima Sjeverne Koreje ŠOKANTAN VIDEO Top News Mučenje u Sjevernoj Koreji: Evo što je ubilo Warmbiera

Nesretni Jong Nam putovao je natrag u posvojenu domovinu Macau gdje se skrivao, manje više, u egzilu gotovo 20 godina. Zanimljivo je spomenuti pomalo zaboravljenu crticu njegove biografije. Najstariji sin Kim Jong-ila uhvaćen je u jednoj japanskoj zračnoj luci s lažnom putovnicom, a vlastima se pravdao govoreći da je samo htio posjetiti tokijski Disneyland.

Bilo je to dovoljno da ga se režim odrekne, iako se pretpostavljalo da bi mogao igrati bitnu ulogu u vlasti svog polubrata. Tijekom godina su se pojavile i priče da je "odlazak u Disneyland" bio samo krinka zato što je Kim radio za tajnu korejsku agenciju duboko upletenu u krijumčarenje diljem svijeta.

Putovao je s lažnom putovnicom i na dan atentata što je stvorilo dodatni diplomatski skandal. Naime, sjevernokorejski diplomati tvrdili su da nije ubijen Jong Nam već da je to neki obični državljanin Sjeverne Koreje po imenu Kim Chol. Zbog toga Malajci moraju hitno predati tijelo, ali malajska policija nije vjerovala već su odlučili provesti DNK analizu kako bi se utvrdio stvarni identitet. A bilo je i drugih problema i napetosti između dviju država tijekom istrage.

Počiniteljice tvrde da su ih četvorica muškaraca nagovorili da stave otrov na lice Jong Namu, a da one nisu imale pojma što zapravo rade. Mislile su da sudjeluju nekoj šali. Četvorica muškaraca pobjegla su iz države i službeni Kuala Lumpu pretpostavlja da su našli utočište u Sjevernoj Koreji gdje uživaju potpunu slobodu.

Malezija je tražila njihovo izručenje, raspisali međunarodnu tjeralicu, uključio se čak i Interpol raspisivanjem crvene tjeralice, ali režim najzatvorenije države svijeta nije ih izručio.

Službena istraga još nije završena zato što su četvorica sumnjivaca još uvijek na slobodi, ali zato u petak počinje suđenje uhvaćenim počiniteljicama kojima sada prijeti smrtna kazna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.