Top News
6729 prikaza

Evo zašto Sjeverna Koreja toliko mrzi Ameriku

Sjevernokorejska pješadija na paradi
J?rn Petring/DPA/PIXSELL
Rat između Sjeverne i Južne Koreje službeno nikad nije završio, već je samo potpisano primirje

Zašto Sjeverna Koreja toliko mrzi Sjedinjene Američke Države, pita se Washington Post. Bilo kojeg dana, u bilo koje vrijeme, možete računati da će netko sa sjevernog dijela Korejskog poluotoka razbacivati se kritikama "imperijalističkih agresora". Ali zašto je tomu tako? Ugledni američki list kaže da prvo treba pogledati na vlasti i činjenicu da obitelj Kim već desetljećima potpuno vlada Sjevernom Korejom i cijelo vrijeme govore da američki neprijatelji samo čekaju priliku kako bi pobili sve civile.

Djecu praktički od rođenja uče da mrze sve što je američko, a čak i djeci u vrtićima pokazuju crteže naoružanih životinja koje predstavljaju borbu SAD-a i Sjeverne Koreje. U svoj toj propagandi postoji i zrno istine, ponajviše zato što se sjever još uvijek jako dobro sjeća koliko je zapravo bio brutalan Korejski rat tijekom pedesetih godina. U Americi je to već zaboravljen sukob, ali sjećanje je iznimno živo u Koreji.

Napalm djevojčica, Vijetnam, 8. lipnja 1972. | Author: Flickr Flickr

"Zaboravljeno je uništenje koje smo priuštili Koreji, ali njima je to urezano u pamćenje", rekao je John Delury za Washington Post. Da bi se stvari još bolje razumjele treba se vratiti još u prošlost, točnije, na sam kraj Drugog svjetskog rata. Korejski poluotok bio je pod japanskom okupacijom još od aneksijskog sporazuma 1910. godine sve do bezuvjetne predaje japanskog carstva 1945. godine. Nakon predaje u Tokiju, sovjetska Crvena armija dospjela je na sjever Korejskog poluotoka, dok su Amerikanci se iskrcali na jugu. Kako ne bi došlo do izravnog sukoba dotadašnjih saveznika, pukovnik Dean Rusk predložio je podjelu Koreje na dva dijela preko 38. paralele. Objema stranama je to bilo prihvatljivo, ali tek nekoliko godina kasnije je Kim Il Sung odlučio ujediniti poluotok oružanim putem. 

"Broj mrtvih Koreanaca bio je oko tri milijuna, što je tada predstavljalo desetak posto ukupnog stanovništva. Većina žrtava bilo je iz Sjeverne Koreje koja je tad imala otprilike upola manje stanovnika od južnih susjeda", napisao je u jednom radu Charles K. Armstrong, profesor korejske povijesti. Amerikanci su bacili i više od 600.000 tona bombi i više od 30.000 tona napalma što je više bombi nego što su tijekom Drugog svjetskog rata bacile sve zaraćene države na Tihom oceanu.

Demilitarizirana zona između Koreja | Author: Wikipedia Wikipedia

Rat između Koreja završio je primirjem, što znači da su te dvije države i danas službeno u ratu. Razdvaja ih Demilitarizirana zona, a to je istovremeno i najveće minsko polje na svijetu i tisuće vojnika i komada teškog oružja svakog dana prijeti neprijatelju s druge strane žice. Propaganda s obje strane granice je i dalje vrlo živa, a ni zapadna retorika nije nimalo pomirljiva. Američki predsjednik Donald Trump u nekoliko je navrata ponovio da će na prijetnje Sjeverne Koreje odgovoriti silom.

"Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima zataškavanja zločina, nikad neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Koreancima", rekao je nedavno Kim Jong Il u nedavnom razgovoru za državne medije. Upravo u toj rečenici, uvjeren je Washington Post, leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:50 25.Svibanj 2017.

    Sjeverna Koreja samo vraća "milo za drago"! Bolje nego koketirati sa njima!