Top News
2217 prikaza

Njemačka: uhvatili ISIL-ovca koji je ranije bio neonacist

Skinhead
Wikipedia
Donedavno je gnjavio svoje normalne muslimanske susjede, sada je pod ISIL-ovom zastavom pripremao napad

Sve do prije nekoliko godina 26-godišnji Nijemac Sascha L. u životu se zabavljao druženjima sa svojim drugovima s njemačke neonacističke scene, objavljivanjem videoklipova na YouTubeu u kojima je pozivao na ovakve i onakve progone muslimana i antifašista. Da bi ga prije nekoliko dana njemačke sigurnosne službe uhvatile u gradiću Northeim u svojoj protuterorističkoj akciji.

Ispalo je da se Sascha L. prije tri godine iz radikalnog desničara prometnuo u radikalnog islamista, i to salafista koji se odjednom na onom istom YouTubeu zabavljao objavljivanjem simbola ISIL-a. U svibnju 2013. objavio je video kojim poziva na progon useljenika pod naslovom "Savjeti za borbu protiv žohara".

Safet Babić, šef NDP-a za grad Trier Safet Babić Top News Bošnjak iz BiH glavni je neonacist u gradu Trieru

A i inače je sasvim pristojan svijet "Ausländera" oko sebe nazivao "puzajućim genocidom", "podvaljivanjem šerijata" i objavljivao nemaštovite parole poput: "Čak i pas zna čemu pripada, a čemu pripadaš ti? Ne budi gluplji od psa i spasi njemačko stanovništvo od planiranog istrebljenja!"

U to vrijeme njemačke tajne službe i službe za zaštitu ustavnog poretka već su ga neko vrijeme promatrale, pa su uoči dovođenja sad već ISIL-ovca na sud, imale opsežan materijal za dokazati da je riječ o čovjeku koji se iz jednog ekstremizma lansirao u drugi. I to u kakav ekstremizam.

U stanu su mu pronašli vrlo određene elektroničke dijelove za konkretnu praktičnu primjenu, acetonperoksid i još neke kemikalije, koji su mu mogli poslužiti ili za pravljenje kakvog ekscentričnog vatrometa ili za proizvodnju bombe za teroristički napad. Policijski istražitelji zaključili su da je riječ o ovom drugom, te da su mu meta trebali biti njemački vojnici i policajci.

Na tome nisu i stali, nego bivšeg neonacista, danas ISIL-ovca istražuju zbog mogućnosti da ovo nije i jedini teroristički napad koji je planirao. Iako istražitelji službeno nisu povezali dvije vijesti, do otkrića egzotičnog njemačkog islamističkog terorista došli su očito nakon što je prije dva tjedna u velikoj raciji čak 450 komandosa u Göttingenu otkriven teroristički dvojac, 27-godišnji Alžirac i 23-godišnji Nigerijac, kojima su u stanu pronašli oružje, municiju i crne zastave s oznakom ISIL-a.

Teroristički napad u Istanbulu Turska posla Top News ISIL-ove napade su nekoć slavili - sad im se obilo o glavu

Slučaj uhićenog Nijemca posebno je zanimljiv i zbog toga što posljednjih godina radikalna desničarska scena u Njemačkoj iskorištava terorističku islamističku prijetnju da bi organizacijama koje se nominalno deklariraju kao otpor salafistima, zapravo bave progonom i raspirivanjem mržnje protiv najnormalnijih muslimanskih vjernika u Njemačkoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.