Ekonomix
2053 prikaza

Ekonomski udar: radnici odbijaju na istok Njemačke zbog nacista

NPD, njemački desničarski ekstremisti
1/4
Florian Schuh/DPA/PIXSELL
Kvalificirani stručnjaci, radnici, znanstvenici, kulturnjaci, medicinsko osoblje... Nitko ne želi među desničare

Od sredine prošle godine sve više poduzetnika iz istočne njemačke pokrajine Saske organizira se u Udruženje gospodarstvenika za otvorenu Sasku, jer imaju sve više problema u privlačenju kvalificiranih radnika. Razlog su sve agresivniji napadi njemačkih ekstremista u toj pokrajini na strance. "Poznato nam je nekoliko pojedinih slučajeva u kojima su radnici odbili ponude za posao, navevši kao razlog političko okruženje", kazao je predsjednik udruženja Andreas von Bismarck za AFP.

Safet Babić, šef NDP-a za grad Trier Safet Babić Top News Bošnjak iz BiH glavni je neonacist u gradu Trieru

Pritom je jasno da je riječ tek o vrhu ledenog brijega, jer poslodavci u istočnoj Njemačkoj sumnjaju da je još i puno puta više onih koji su odbili poslovne ponude u tom dijelu zemlje, a da nisu izričito objasnili da je rast rasizma i neonacizma pravi razlog toga što su odbili tamo otići raditi.

SPD-ovka Iris Gleicke, koja je kao izabrana u istočnom dijelu Njemačke ušla u saveznu vladu, upozorava da na taj način mržnja prema strancima i desničarski ekstremizam počinju taj dio zemlje uništavati i gospodarski, ne samo društveno kao do sada. "Naprosto je van zdrave pameti da mjesta u gospodarstvu u znanosti u kulturi ne možemo popuniti zato što ljudi koje želimo dovesti, ne žele preseliti u istočnu Njemačku", kazala je za Handelsblatt.

Ovdje više nije riječ, dodala je, samo o tome da desničari, ekstremisti, napadači na strance sabotiraju naše apele za etičnim, za moralnim ponašanjem, nego o tome da doslovno režu granu na kojoj svi skupa sjedimo. Problem je uočio i Njemački institut za gospodarska istraživanja. Stranci, ne-bijelci, pripadnici drugih religija, pa i sami Nijemci, sve više zaobilaze istočnu Njemačku.

Beate Zschaepe Napokon progovorila Life Suđenje šefici neonacističke ćelije: Ubijala i pljačkala s ljubavnicima

Tamošnje gospodarstvo u prvom redu, ali i znanost, kultura, medicina, sve redom... sve više pati od nedostatka kvalificiranih radnika i stručnjaka. Uzbunu je Udruženje gospodarstvenika po prvi put službeno podiglo u lipnju u Dresdenu, upozorivši da je u opasnosti gospodarski rast zbog progona stranaca. Na lokalnim izborima u Saskoj 2014. ekstremno desničarski NPD za dlaku je promašio izborni prag za regionalni parlament, osvojio je 4,9 posto glasova.

Na nacionalnoj razini osvojio je samo 1,6, ali prvenstveno zbog ljevijeg, liberalnijeg zapada gdje se konzervativna politička orijentacija kanalizira uglavnom kroz CDU/CSU. Međutim, te iste 2014. NPD je dobio svog prvog europarlamentarca Uda Voigta. Bilo je samo pitanje vremena. Na lokalnim izborima 2006. u Mecklenburg-Vorpommern u regionalni parlament ušlo je šest zastupnika NPD-a zbog više od sedam posto osvojenih glasova.

Opetovani pokušaji SPD-a i ljevičarskog Die Linke da izbore zabranu NPD-a godinama padaju na višim sudskim instancama. Pritom NPD više nije jedini problem. Desničarski populistički Alternativne für Deutschland (AfD) u Saskoj u parlamentu ima čak 14 zastupnika, nešto više od 10 posto. A na sve to dolaze još i fizički napadi na strance po ulicama, palež izbjegličkih domova, stanova useljenika i slični zločini, pri čemu ne manjka ni ubijenih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.