Top News
6321 prikaza

Ovako je Hrvatska na izvozu oružja zgrnula 1,2 milijarde

Pripadnik al Kaidine vojske u Siriji - al Nusre
Vimeo/ screenshot
Cijela kronologija izvoza oružja iz Hrvatske u Jordan i Saudijsku Arabiju... sve do džihadista

Prema posljednjim podacima, Zagreb je zabilježio rekordnu prodaju zastarjelog streljiva i oružja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, ignoriravši osnovane sumnje kako će roba biti preusmjerena za Siriju. UN-ove konvencije, inače, zabranjuju trgovinu oružjem ako prodavač zna da će ono biti preusmjereno u problematične ratove. Prema tim podacima, u prvih devet mjeseci prošle godine, Zagreb je prodao streljiva, mina i raketnih bacača u vrijednosti od 83 milijuna eura (oko 616 milijuna kuna).

Ukupno je Hrvatska, od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 milijuna eura (oko 936 milijuna kuna) Saudijskoj Arabiji i 44 milijuna eura (oko 326 milijuna kuna) Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade. U studenom 2012. prvi teretni avioni odlaze sa zagrebačkog Plesa i lete prema Jordanu. U njima se nalaze pošiljke oružja: bacači granata, streljivo, puške i kacige.

Prijetnja Islamske države Unosni ratovi Top News Istraživanje: Od Hladnog rata nismo prodavali toliko oružja

Dio oružja prikupljen je iz hrvatskih skladišta. Ostatak je dopremljen iz nekoliko europskih zemalja i transferiran dalje prema Jordanu. Gotovo tri godine kasnije, u rujnu 2015., prve kolone izbjeglica iz Sirije stižu na hrvatsku granicu. Kakva je veza između ovih događaja? Krajnje odredište oružja koje je iz Hrvatske dopremljeno u Jordan bilo je Sirija, odnosno pobunjenici koji su pokušavali svrgnuti tamošnjeg predsjednika Bašara al-Asada.

Dostava oružja je, navodno, dogovorena u Americi između Hrvatske i Saudijske Arabije. Ta zemlja je logistički i vojno stvarala postrojbe koje su bile zametak ISIL-a, a koje su danas okosnica Islamske države. U veljači 2013. izbio je skandal. New York Times je objavio članak u kojem opisuje dostavu oružja iz Hrvatske prozapadnim sirijskim pobunjenicima preko Jordana.

U samo tri mjeseca, od studenoga 2012. do veljače 2013., sa zagrebačkog Plesa 75 transportnih zrakoplova Turkish Carga i Jordanian International Air Carga u Jordan prevezlo je čak 3.000 tona oružja. Kako doznaju 24sata, dogovoreno je da oružje stvarno plati Saudijska Arabija, a da se ono formalno fakturira kao prodaja Jordanu. Od tada su s Plesa sljedeće dvije godine u kontinuitetu stalno kretale isporuke svih vrsta oružja prema Jordanu koji ih je prosljeđivao na sirijsko i iračko ratište.

Sirijski pobunjenik s hrvatskim oružjem Stare zalihe Top News Hrvatska zarađuje milijune na ratu u Siriji

Upitna je bila i uloga SAD-a u cijeloj priči. Istina je da je SAD znao da se sve to događa, ali se ni jednom gestom nisu htjeli upetljati u proces. Cijeli slučaj se navodno bazirao isključivo na trilateralnom dogovoru Hrvatske, Saudijske Arabije i Jordana. Hrvatsko ministarstvo obrane višekratno je upozoreno da oružje završava u nekontroliranim islamističkim skupinama, međutim isporuke su se nastavljale.

S tim je problemom bila upoznata i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ali je izostala i bilo kakva njezina reakcija, što je čudno s obzirom na to da je Hrvatska u UN-u glasala za Sporazum o trgovini oružjem. Taj sporazum snažno obvezuje članice da vode računa hoće li oružje kojim trguju biti upotrijebljeno protiv civila, što je apsolutno slučaj s militantima u Siriji, ili u počinjenju ratnih zločina.

Uostalom, od 2008. Hrvatska se obvezala provoditi osam kriterija EU pri izvozu oružja, od kojih jedan izričito navodi zabranu izvoza oružja u slučaju "rizika od preusmjeravanja robe unutar zemlje destinacije ili izvoza u treću zemlju pod neželjenim okolnostima". Situacija za Hrvatsku postaje iznimno neugodna sljedećih mjeseci kada su se pojavile snimke hrvatskog oružja u rukama radikalnih islamističkih skupina.

Sajam oružja u Houstonu NAVODNIH 302 MILIJUNA Top News Milijuni eura otišli u hrvatske džepove, a hrvatsko oružje u Siriju

Britanski bloger je na svojoj stranici objavio fotografije radikalnih boraca s hrvatskim raketnim bacačima RBG 6. Ti radikalni borci postali su jezgra Islamske države. Prema tim podacima, Hrvatska je te godine u Jordan izvezla oružje vrijedno 6,9 milijuna američkih dolara. Riječ je o 380 bacača granata, 38 komada "vojnog oružja", dva milijuna komada streljiva, 4800 pušaka i 2500 kaciga, pa je praktično nemoguće izbjeći zaključak da je riječ upravo o oružju koje je, unatoč embargu, završilo u Siriji.

U izvješću, međutim, stoji da je Hrvatska s Jordanom ugovorila zapravo izvoz oružja od čak 33 milijuna dolara. To znači da je u sljedećim godinama Hrvatska Jordanu trebala isporučiti oružje vrijedno još oko 26 milijuna dolara. Riječ je o 3230 bacača granata, 412 komada "vojnog oružja", te oko 10.000 pušaka i četiri milijuna komada vojnog streljiva. No godišnje izvješće za 2013. i 2014. godinu objavljeno je bez tablice zemalja u koje se oružje izvozi, pa se više ne vidi koliko je oružja završilo u Jordanu.

Sve ovo nas potpuno delegitimira da se pravimo kao da nas se ne tiče sirijski sukob, u njega smo na ovaj prljavi način upetljani i više nego nego neke bivše kolonijalne sile na čiju se krivicu danas pozivamo. Za sudbinu sirijskih izbjeglica i mi smo zbog naše vlade krivi, i dužni smo snositi teret njihova zbrinjavanja.To je suočavanje s istinom i ispit naše humanosti.

 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zgbzoran 21:04 25.Veljača 2017.

  kakve gluposti pišete, oni će oružje kupiti ovako i onako, zašto ga ne bi mi prodali. nadalje, to se oružje ne prodaje pojedincu ili grupici, oni su strana u ratu kojoj je teško doći do oružja isto kako je nekad ... prikaži još! bilo nama doći. kakvi bi mi trebali biti licemjeri kada smo zapomagali po svjijetu i molili da nam prodaju oružje, a sada bi se trebali pozivati na UN kada isto tako nekoj struji koja želi svoju državu treba oružje....

 • TheBinaryBug 16:37 25.Veljača 2017.

  MA JE.... SI MAT.. NEK IH ZBRINU ONI KOJI SU I LOVU "ZBRINULI"

 • Pravedna 15:20 25.Veljača 2017.

  Pišete samo da pišete bitan je naslov