Top News
563 prikaza

Novi teroristi: Zatvori su postali leglo ekstremizma

Pucnjava na božićnom sajmu u Strasbourgu
REUTERS
Dugi policijski dosje, odležane zatvorske kazne i zloupotreba droga povezuje sve više terorista nove generacije

Francuski tužitelji rekli su da sinoćnji napad tretiraju kao teroristički čin. Osumnjičeni je na državnom popisu sumnjivih osoba, a ima i dosje za kaznena djela koja nemaju veze s terorizmom.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da je napadač koji je otvorio vatru u 19.50 ubio tri, a ranio 12 osoba, od kojih šest teško.

Vojnici iz redova antiterorističke ophodnje pucali su na njega, no uspio im je pobjeći. Muškarac je s policijom još u dva navrata razmijenio vatru u nešto više od sat vremena. U potrazi za njih sudjeluje 350 pripadnika vojnih i policijskih snaga i dva helikoptera, donosi Hina.

Le Monde piše da je ujutro prije napada policija došla na adresu osumnjičenog Cherifa C., rođenog u Strasbourgu 1989. godine, jer su ga htjeli ispitati oko njegove upletenosti u pljačke i pokušaj ubojstva.

Nakon godina manje ili više uspješne borbe protiv terorizma, vidimo kako je u pravu bio ugledni analitičar Vlado Azinović kada je u razgovoru za Express još prije dvije godine kazao da je terorizam dobio novo lice. Nije pri tome mislio na brutalnost samog čina već na činjenicu da su nekadašnji teroristi bili redom visokoobrazovani iz dobrostojećih obitelji, a da su sadašnji najčešće s margina društva. "Počinitelj je opet netko iz kriminalnog miljea, vjerojatno iz druge ili treće generacije useljenika, i sasvim moguće s poviješću psihosocijalnih problema ili ovisnošću od narkotika. Taj tip izvršitelja već postaje vrlo prepoznatljiv i očito je da je u toj ciljanoj skupini lakše radikalizirati i vrbovati sljedbenike. Deseci primjera iz prakse ukazuju na takav profil", ispričao je Azinović o napadaču koji je kamionom u Nici ubio 84 osobe.

Kad to usporedimo sa Cherifom, također drugom generacijom imigranata, vidimo kolike sličnosti postoje.

Prema pisanju francuskih medija Cherif je opisan kao "kronični prijestupnik od najmlađe dobi", iako se ne spominje njegova maloljetnička karijera, le Monde navodi da je 2017. protjeran iz Njemačke nakon što je odslužio kaznu za pljačku. U domovini, Francuskoj, bio je pod povećalom snaga sigurnosti zbog vjerske radikalizacije. Tajna služba tretirala ga je kao osobu visokog rizika, ali ništa nije ukazivalo na to da će baš sada napasti civile.

Jedan teorija kaže i da postoji mogućnost da je upravo policijska akcija natjerala Cherifa da iz očaja puca po ljudima. Kako smo spomenuli, policija ga nije privela jer ga nisu pronašli u kući. Priveli su petoricu suosumnjičenih za spomenuti pokušaj ubojstva i moguće je da ga je baš to natjeralo da iskali svoj bijes po civilima.

Cherif je i dalje u bijegu i pitanje je hoćemo li ikad saznati zašto je odlučio ubiti tri osobe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.