Top News
545 prikaza

Novi vatikanski skandal: 500.000 eura za bolnicu potrošili na penthouse

Kardinal Tarcisio Bertone zdesna papi Benediktu XVI
Wolfgang Radtke/DPA/PIXSELL
Dok papa Franjo živi u skromnom stanu od niti 70 metara četvornih, kardinalu Tarcisiju Bertoneu bio je potreban deset puta veći superluksuzan stan

Kardinal Tarcisio Bertone bio je kao državni tajnik drugi čovjek Vatikana sve dok ga papa Franjo nije umirovio 2013., praktično istog trena kad je dožao na čelo Katoličke crkve. A nadležni sud u Vatikanu kardinala Bertonea istražuje zbog sumnje da je pola milijuna eura koji su bili namijenjeni Vatikanskoj dječjoj bolnici "Bambino Gesu", potrošio na uređenje svog penthousea.

A o kakvom je stanu riječ? Dok papa živi u skromnom stanu od 70 metara četvornih, Bertoneu je bio potreban stan na vrhu zgrade od skoro 700 kvadrata s kuhinjom poput banketne sale, kako navode talijanski mediji, krovnom kapelicom, zasebnom kupaonicom za svaku od spavaćih soba kako ni on ni bilo koja od tri časne sestre koje se brinu o njemu ne bi morali živjeti u spartanskim uvjetima.

Umirovljeni kardinal Tarcisio Bertone | Author: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Samo na audio uređaje kojima je svaku od osam prostorija pretvorio u zasebne savršeno glazbeno ozvučene cjeline, potrošio je 22.000 dolara. 260 metara četvornih hrastovog parketa koštalo ga je 28.000 dolara. 11.000 dolara stajalo je 70-ak metara četvornih skupocjenog mramornog poda. Prozori 80.000 dolara, protuprovalna vrata 6000 dolara. Grijanje još 32.000 dolara, a sustav za odvlaživanje zraka daljnjih 19.000. Suočen s optužbama, Bertone je zavapio da je 340.000 dolara platio iz vlastitog džepa.

Ustvrdio je i to da je za uređenje dobio popust od 50 posto, ali se sada ispostavlja da sve te radove i troškove pokriva dvostruka knjigovodstvena dokumentacija i da se novac knjižio preko londonske tvrtke koju vodi Bertoneov osobni prijatelj. Drugim riječima, riječ je o klasičnoj pronevjeri novca.

Bertone je sada pod istragom, a igrom slučaja nedavno je svoje suosjećanje prema bolesnoj djeci pokazao time što je bolnici nakon izbijanja skandala donirao 170.000 dolara. Vatikan je, međutim, priopćio da su pod istragom i dvojica ljudi koji su mu navodno pomogli u doznačavanju novca; bivši predsjednik bolnice i njegov bivši šef financija. Novinar koji je sve to prvi provalio, Emilio Fittipaldi, trenutno je optužen u aferi Vatileaks 2 zbog objave povjerljivih dokumenata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.