Top News
2322 prikaza

Objavljene Hitlerove posljednje bizarne želje

Hitler
Bundesarchiv
Prije nego je s Evom Braun počinio samoubojstvo Hitler je ostavio oporuku i posljednje želje s kojima je mnoge iznenadio

“Swansong 1945: Dnevnici posljednjih dana Trećeg Rajha” knjiga je autora Waltera Kempowskog u kojem donosi pisma, memorandume, proglase, dnevnike i izvještaje sudionika i svjedoka Drugog svjetskog rata koji otkrivaju nove detalje o nacističkoj Njemačkoj.

Knjiga je posebno orijentirana na četiri dana pred pad Trećeg Rajha, od 20. travnja, kada je bio Hitlerov rođendan do 25. travnja, te od 30. travnja, kada su Hitler i Eva Braun počinili samoubojstvo do 8. svibnja.

Odlučio se ubiti, a ne kapitulirati

Donosimo izvatke iz knjige koji su zapravo djelovi Hitlerove oporuke i njegove zadnje želje, uključujući dogovor o samoubojstvu s Evom, što je tražio da se napravi s njegovom umjetničkom zbirkom, te što je rekao o Hermanu Goeringu i Heinrichu Himmleru.

“Samostalno sam odlučio ostati u Berlinu i sam sebi oduzeti život kad budem uvidio da se moja pozicija Fuhrera više ne može održati. Umrijet ću sretna srca, svjestan svih postignuća naše vojske na fronti, naših žena kod kuće i naše mladosti koja će pronijeti moje ime.”

“Mnogi od naših najhrabrijih muškaraca i žena odlučili su ostati do kraja sa mnom iako sam ih molio, pa na kraju im i naredio da to ne čine. Ja, kao osnivač i kreator našeg nacionalsocijalističkog pokreta odlučio sam se ubiti, a ne kukavički podnijeti ostavku ili još gore – kapitulirati.”

Goeringa i Himmlera protjerao iz stranke

“Prije nego umrem, odlučio sam iz naše stranke protjerati maršala Hermana Goeringa i oduzeti mu sva prava koja je uživao od 1939. Na njegovo mjesto imenujem admirala Donitza.”

“Prije nego umrem, odlučio sam iz naše stranke protjerati Heinricha Himmlera i oduzeti mu sve državničke dužnosti. Goering i Himmler, osim što su me izdali, učinili su nemjerljivu štetu državi tajno pregovarajući s neprijateljima, bez mog znanja i protivno mojoj volji, te su nezakonito pokušali preuzeti vlast u državi.

Kako bih njemačkom narodu ostavi vlast koju zaslužuju i koja će nastaviti naš put neovisno o onome što će se dogoditi, imenujem nove članove kabineta i vođe nacije (...).

Sve što je imao ostavio stranci

Neki od njih, kao što su Martin Bormann i Dr. Goebbels, skupa sa svojim suprugama odlučili su mi se pridružiti, ostati sa mnom i skupa sa mnom otići. Ovim putem ih molim da odustanu od toga i interese nacije stave ispred svojih želja.

Tražim od svih Nijemaca da budu poslušni i odani novoj vladi i predsjedniku. Isto tako tražim da beskrupulozno nastavite provoditi rasne zakone i bez milosti se suprostavite svjetskim trovačima svih naroda – Židovima.”

“Odlučio sam sa sobom u smrt odvesti i moju Evu. To je bila njezina želja. Sve što posjedujem ostavljam stranci. Ako stranke više ne bude bilo, onda ostavljam državi. Ako država bude uništena, onda više nije ni potrebno govoriti što trebate napraviti s mojim stvarima.”

'Zapalite nas čim umremo'

“Moje slike koje sam kupovao sve ove godine i nikad ih nisam nigdje koristio osim što su postavljene u galeriji u mom domu u Linzu prepuštam vjernom prijatelju Martinu Bormannu. Njemu dajem pravo da odluči o zbirci. Dozvoljavam mu da uzme sve što smatra vrijednim kako bi mojoj braći i sestrama, ali prije svega majci moje supruge omogućio pristojan, ali skroman život, kao i mojim vjernim prijateljima za koje zna, te mojoj odanoj tajnici gospođici Winter koja mi je pomagala dugi niz godina. Eva i ja želimo da naša tijela zapalite na licu mjesta čim umremo.”

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.