Life
1086 prikaza

CIA je imala devet mogućih scenarija za Hitlerov kraj

Hitler
Bundesarchiv
CIA je od psihologa Henryja Murraya naručila analizu o Hitlerovom ponašanju

Za vrijeme Drugog svjetskog rata CIA je od psihologa Henryja Murraya zatražila detaljnu analizu mogućeg ponašanja najbrutalnijeg svjetskog diktatora – Adolfa Hitlera.

Murray je na kraju napisao čak 229 stranica izvještaja pod nazivom "Osobnost Adolfa Hitlera" u kojem je dijagnosticirao da Hitler ima šizofreniju, da se ponaša paranoično, nesposoban za normalan ljudski odnos, te da je ukratko – totalno 'puknut'.

Prema Murrayu, Hitlerova mentalna nestabilnost je glavni razlog njegovog pada. 

"S velikom sigurnošću tvrdim da će se Hitlerova nestabilnost povećavati, te da će time padati njegove liderske sposobnosti", napisao je Murray u izvještaju.

Murray je CIA-u predvidio devet mogućih scenarija, odnosno stvari koje bi se Hitleru mogle dogoditi.

Njemački revolucionari će uhvatiti Hitlera i zarobiti ga u šumi

Murray je sam napisao u izvještaju da je ovo najmanje vjerojatno da bi se moglo dogoditi, obzirom na njegovu raširenu mrežu zaštitnika. No, Murray je naveo da bi ga ti revolucionari, kada bi se to i dogodilo, isporučili Americi.

Hitlera će ubiti Nijemac

Posljedice neuspjelog atentata na Hitlera | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv

Murray navodi da je Hitler stalno bio u paranoji kako će ga netko ubiti ili otrovati. Stoga je, istaknuo je Murray, poduzimao neviđene mjere opreza kako bi se zaštitio. No, opet Murray kaže kako, iako je moguće, Nijemci nisu skloni ubijanju vlastitih lidera.

Sam će organizirati da ga smakne blizak prijatelj ili Židov

U slučaju potrebe, Hitler će sam iscenirati svoju dramatičnu smrt kako bi ispao heroj koji je prerano napustio svoj narod. Način da mu život oduzme netko blizak, kao što je to bio slučaj sa Cezarom ili Isusom, Hitleru je bila primamljiva ideja. 

Murray je napisao kako bi takva smrt kod vojnika izazvala još veći fanatizam, te na kraju stvorila legendu. Kako bi povećao šansu za tu teoriju, Hitler bi čak mogao dogovoriti da mu život oduzme Židov, što bi samo dokazalo njegove tvrdnje da su Židovi zli.

Hitler će poginuti u borbi

Hitler | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv

Ovo je trebao biti još jedan način na koji je Hitler želio biti glorificiran kao heroj i ultimativni vođa. Prema Murrayevom izvještaju, ovo je čak bio i najizgledniji scenario, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je često govorio kako će se "fanatički boriti do smrti".

Hitler će skrenuti s uma

Murray mu je ionako dijagnosticirao šizofreniju, a i za Hitlera su ionako stalno govorili da je često lošeg raspoloženja. Hitler je patio od nesanice, a kada je mogao spavati, onda je imao noćne more.

"Ovaj čovjek je već godinama na rubu paranoidne šizofrenije. Njegova frustracija stalno raste i propast njegovih snova mogla bi odvesti u još veće ludilo", napisao je Murray.

Mogao bi počiniti samoubojstvo

Obzirom na Hitlerovu tvrdoglavost, mogao bi se ubiti kako bi izbjegao zatvor, naveo je Murray, te dodao: Ako izabere samoubojstvo, učinit će to u posljednjem trenutku i na najdramatičniji mogući način.

Murray je predvidio četiri moguća načina kako bi Hitler to mogao napraviti. Prvo je da bi mogao sebe i kuću u kojoj živi raznijeti dinamitom. Druga mogućnost bila je da će organizirati veliki vatromet i baciti se u požar. Treća mogućnost bila je da će si pucati u glavu srebrnim metkom, a četvrta da će se baciti s mosta ili balkona.

Na kraju je Hitler počinio samoubojstvo 30. travnja 1945. u svom bunkeru u Berlinu sa svojom dugogodišnjom ljubavnicom Evom Braun, samo sat vremena prije njihovog vjenčanja.

Umrijet će prirodnom smrću

Ovo je bila Murrayeva vrlo 'flah' prognoza koja se može primijeniti za bilo koga.

Mogao bi tražiti azil u nekoj neutralnoj zemlji

Prema Murreyu, ovo se moglo dogoditi jedino ako bi Hitlera drogirao netko kome vjeruje i stavio ga na zrakoplov za Švicarsku, gdje bi ga morali nagovarati da se ne vraća u Njemačku. Ova opcija je bila moguća, ali neprihvatljiva za Hitlera, jer ne bi mogao podnijeti da ga prozovu dezerterom ili kukavicom.

Uhvatit će ga netko od pripadnika Ujedinjenih naroda

Ovo je jedina prognoza koju Murray nije elaborirao, već je samo napisao: "Ovo se vrlo vjerojatno neće dogoditi, ali bi bilo najbolje kad bi se baš tako dogodilo."

Cijeli izvještaj možete pročitati u američkom povijesnom arhivu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 12:39 01.Ožujak 2016.

    Gdje je bila CIA,za vrijeme Hitlera,kenjala u pelene.Pišete gluposti,ili se gurate u usranu guzicu Amerima.