Top News
200 prikaza

Objavljene su izborne liste Narodne koalicije uz poneko iznenađenje

Krešo Beljak i Zoran Milanović
PIXSELL
Velikom većinom ista lica nalaze se na izbornim listama Narodne koalicije kao i na listama koalicije Hrvatska raste na prethodnim izborima

Narodna koalicija, na čelu sa Zoranom Milanovićem i SDP-om, finalizirala je izborne liste po jedinicama.

Budući su posljednji parlamentarni izbori održani prije manje od godinu dana, izborne liste u većini slučajeva ostale su iste. Najveću razliku radi ulazak HSS-a u koaliciju, pa je došlo do manjih promjena kako bi se našlo mjesta za novog koalicijskog partnera.

Iskusni SDP-ov političar Nenad Stazić našao se tako u šestoj izbornoj jedinici, a na prethodnim izborima bio je u sedmoj. Njegovo mjesto na listi Narodne koalicije preuzeo je HSS-ov Krešo Beljak, novoizabrani predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

SDP-ovi izbori za predsjednika i žestoka kampanja Željka Komadine protiv Milanovića ostavili su traga i na izbornim listama. Rajko Ostojić, bivši ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, nije se našao na izbornim listama kao ni Komadina. Davorko Vidović, dugogodišnja SDP-ova uzdanica, bivši gradonačelnik Siska i bivši minstar rada u vladi Ivice Račana, također se nije našao na listama.

Od trojice najglasnijih Milanovićevih protivnika na listama našao se samo Zagrepčanin Davor Bernardić. Prema nepotvrđenim informacijama, Komadini je ponuđeno posljednje, četrnaesto, mjesto na izbornoj listi u VII. jedinici što je on odbio. 

Što se tiče ženskih kvota, rak rane izbornih listi, SDP je ispunio kvotu ukupno gledano. Međutim, po izbornim jedinicama te kvote variraju od 33% do 44%.

Podsjetimo, kvote od najmanje 40 posto za tzv. podzastupljeni spol uvedene su Zakonom o ravnopravnosti te Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Prema tome, političke stranke dužne su na kandidacijskim listama za izbor zastupnika poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca. U svakoj izbornoj jedinici na svakoj izbornoj listi stranke moraju poštovati kvotu od 40 posto  kandidatkinja. 

Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da će se oni koji ne poštuju to načelo kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50 tisuća kuna. No, do sada se još nikoga nije kaznilo. 

Analizu prisutnosti žena na izbornim listama pročitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.