Top News
103 prikaza

Od Facebooka traže milijardu dolara zbog pomaganja terorističkim grupama

Facebook
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Iako niti jedna tužba do sad nije uspjela, obitelji žrtava i dalje pokušavaju natjerati društvene mreže na bolju kontrolu objavljenih sadržaja

Nekoliko obitelji žrtava terorističkih napada podiglo je u nedjelju tužbu protiv Facebooka zbog navodnog kršenja američkih protuterorističkih zakona. Žrtve su poginule u više terorističkih napada u Izraelu 2015. i 2016. godine, a obitelji traže više od milijarde dolara odštete od softverskog giganta.

Tužitelji kažu da je Facebook prekršio zakone zato što daju izravnu podršku Hamasu, kojeg američko pravosuđe definira kao terorističku skupinu, tako što im dopuštaju korištenje društvene mreže. Hamasovi vođe i brojni sljedbenici gotovo nesmetano koriste Facebook, stoji u tužbi.

Facebook | Author: Dado Ruvić/Reuters/Pixsell Dado Ruvić/Reuters/Pixsell

Slučaj nazvan Force protiv Facebooka tek je posljednji u nizu tužbi protiv društvenih mreža što ih podižu obitelji žrtava terorističkih napada. Obitelji pokušavaju iskoristiti protuterorističke zakone kako bi uklonile nepoćudne izjave na internetu, ali i dobile novčanu kompenzaciju za žrtve od društvenih mreža. Niti jedna od dosadašnjih tužbi nije urodila plodom, piše Ars Technica.

Gotovo je sigurno da će Facebook govoriti da nisu krivi, a u obranu će iskoristiti Članak 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama. Electronic Frontier Foundation kaže da je Članak 230 omogućio nastanak i opstanak raznim internetskim uslugama poput oglasnika i društvenih mreža. Tužbe je potrebno podizati protiv specifičnih korisnika neke stranice, a ne same stranice. Do sada je takva obrana bila u dobrom dijelu učinkovita.

Twitter | Author: OLE SPATA/DPA/PIXSELL OLE SPATA/DPA/PIXSELL

Primjerice, Twitter je iskoristio takvu obranu u tužbi Fields protiv Twittera. Tom prilikom je udovica američkog vladinog zaposlenika ubijenog u Jordanu tužila Twitter da su omogućili širenje mržnje na svojoj platformi.

Sudac William Orrick iz San Francisca odbacio je tužbu zbog ozbiljnih nedostataka u sastavljanju optužnog prijedloga, ali je rekao da će dopustiti ispravke i ponovno podnošenje tužbe.

Obitelj Nohemi Gonzalez ubijene u terorističkom napadu u Parizu također je nedavno tužila Twitter, Facebook i Google pod sličnim okolnostima. Krajem ove godine izići će pred suca u Oaklandu, ali pravni stručnjaci kažu da će jako teško dobiti tužbu. 

Odvjetnik Paul Alan Levy usporedio je tužbe protiv društvenih mreža s podizanjem tužbe protiv nasljednika Johannesa Gutenberga zato što je netko napisao kontroverznu knjigu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.