Tehno
130 prikaza

Facebook želi da svi gledaju live video i na to troše milijune

Facebook
PIXSELL
Otkriveno je koliko Facebook plaća medijske kuće i slavne osobe kako bi koristili Facebook Live alat

Vjerojatno ste primijetili da u posljednje vrijeme na Facebooku možete u svakom trenutku vidjeti da je netko negdje uživo, a to je samo znak da je najveća društvena mreža ozbiljno zagrizla u streaming sadržaj. No, da bi ga dodatno popularizirali potrebno je i da se proširi njegova popularnost.

Javna tajna je da Facebook plaća medijima i kompanijama velike iznose kako bi koristili Facebook Live alat, no koliko im točno plaća bila je nepoznanica. No, Wall Street Journal došao je do dokumenta koji pokazuje da je ovaj internetski gigant potpisao čak 140 ugovora vrijednih 50 milijuna dolara

Ugovori uključuju CNN, New York Times, Vox, Mashable i BuzzFeed, ali i slavne osobe poput komičara Kevina Harta te poznatog kuhara Gordona Ramsaya. 

Dokumenti pokazuju da neke zvijezde dobivaju 'kikiriki' naspram drugih. Tako je 17 ugovora vrijedno po 1 milijun dolara, a dvije medijske kuće su dobile po tri milijuna dolara svaka kako bi prenosile video snimke uživo. BuzzFeed, New York Times i CNN dobivaju svaki po 2.5 milijuna dolara

Prve glasine da Facebook plaća medijima i slavnim osobama za korištenje Live alata pojavile su se u ožujku kada je Recode izvijestio da je Sheryl Sandberg, glavna direktorica Facebooka, otputovala u Hollywood kako bi 'unovačila' niz zvijezda za propagiranje Facebook Live alata. 

Slavne osobe bile su i prvi korisnici ovog alata. Naime, Facebook im je omogućio korištenje Facebook Live alata prije nego što su ga omogućili svim korisnicima. 

Fidji Simo, Facebookova menadžerica za Live, u travnju je izjavila kako Facebook surađuje s medijima, a njihova suradnja ponekad uključuje "financijski poticaj". 

Anonimni izvor iz BuzzFeeda također je potvrdio ovu priču te je izjavio kako im Facebook plaća oko 250.000 dolara mjesečno za 20 video snimaka uživo

Iako u posljednje vrijeme imamo priliku vidjeti sve više video snimaka uživo, pogotovo od strane medija, istraživanje je pokazalo da nemaju doseg kao snimke slavnih osoba. Čak 60 posto najgledanijih video snimaka uživo prenosile su slavne osobe, a mediji na istoj ljestvici drže samo 15 posto.