Top News
2083 prikaza

Odlazak Galića: Kolindu napustio Karamarkov špijun

Vlado Galić i Andrej Plenković
Igor Soban/PIXSELL
Savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je nakon višemjesečnih špekulacija o upletenosti u aferu SMS podnio ostavku

Iz Ureda predsjednice za N1 potvrdili su da je Vlado Galić sam podnio ostavku iz moralnih i etočkih razloga.

Predsjednica će ostavku svog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost prihvatiti, doznajemo.

Galić je, kako je Express već ranije pisao, bio upleten u aferu SMS-ovi. Naime, sama predsjednica je priznala da je njen savjetnik kontaktirao osumnjičenog Franju Vargu. Same kontakte je okarakterizirala tek kao privatne susrete, ali se ipak ogradila govoreći da ne želi davati izjave u ime svog savjetnika. 

"Razgovarala sam s gospodinom Galićem. Ono što vidimo za sada su insinuacije. Galić je spreman dati iskaz nadležnim institucijama i na tome bih ostala za sada. Neka institucije odrađuju svoj posao. On jest spomenuo da je nekoliko puta bio u kontaktu s Vargom, međutim niti blizu onom omjeru koji se insinuira u medijima. Poštujem trodiobu vlasti i neću se petljati u rad policije, pravosudnih organa i DORH-a, neka oni odrade posao do kraja", izjavila je Grabar-Kitarović krajem listopada.

Kako stoji na stranicama Ureda predsjednice, Galić je bio dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Sigurnosno-informativne službe MORH-a, nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro", ali i član odvjetničkog tima generala Ante Gotovine u Haagu.

Vlado Galić | Author: Ured Predsjednice Ured Predsjednice
Službeni životopis međutim preskače jednu veliku mrlju njegove biografije, a to je sudjelovanje u obavještajnoj akciji Kameleon. Što je počelo kao protuobavještajna akcija prikupljanja informacija o djelovanjima raznih međunarodnih organizacija za ljudska prava, pretvorilo se s vremenom u "sustavno špijuniranje i sukob sa svim domaćim i međunarodnim organizacija za zaštitu ljudskih prava, neutralizaciju građanskih inicijativa i kontrolu izbora, u korist HDZ-a i njegove pobjede na izborima 2000. godine", kako to opisuje Nacional iz srpnja 2002. godine. 

Galić je u to vrijeme bio šef SIS-a, ali nikad nije bio procesuiran zbog činjenice da je vojna špijunska agencija nadgledala civilno društvo, a pogotovo nevladine udruge. 

Hrvatski generalski zbor Tko su? Top News Generalski zbor: Brojne afere kontroverzne udruge

Prema pisanju Nacionala, Povjerenstvo za utvrđivanje protuzakonitog rada SIS-a u obavještajnoj akciji (OA) “Kameleon” iz 1998. godine utvrdilo je u svibnju 2000. kako su djelatnici odgovorni za provedbu “Kameleona” doista počinili nezakonite radnje i kažnjiva djela. Povjerenstvo SIS-a dostavilo je Vojnostegovnom sudu sve relevantne dokaze protiv Ante Gugića, bivšeg načelnika Uprave SIS-a i u vrijeme akcije pomoćnika ministra obrane RH, Vlade Galića, načelnika Uprave SIS-a, Josipa Trogrlića, šefa Operativnog odjela SIS-a Bjelovar, Gorana Kovačića, načelnik Operativnog odjela SIS-a, Ivice Markote, bivšeg djelatnika SIS-a i časnika Prve gardijske brigade, Zdravka Hegeda, načelnika Operativnog odjela SIS-a Bjelovar i Mišela Jukića, operativca u Operativnom odjelu Uprave SIS-a. Rad Vojnostegovnog suda i provedbu vojnostegovnih mjera za sudionike akcije “Kameleon” zaustavio je, na traženje Đurđe Adlešić, pomoćnik ministra obrane za obavještajno-sigurnosne poslove Mladen Ružman. Kako je njegov položaj izravno ovisio o odlukama predsjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, Ružman je odbio postupiti po predočenim dokazima, pa je prijava Povjerenstva pala u zastaru.

Kolinda, fotomontaže na temu teškog života u SFR Jugoslaviji Ona i budalaštine Top News Kako je hrvatskim robijašima iz Juge kad čuju Kolindu?

Još je nekoliko osoba djelovalo u SIS-u tijekom “Kameleona” i “Haaga”, a nisu obuhvaćene istragom i danas rade unutar VSOA (Vojne sigurnosno-obavještajne agencije). Jedna od njih Nera Patrlj Sertić, koja nije izravno sudjelovala u provedbi “Kameleona”, ali je, tvrdi Nacional, kao svojevrsni kontrolni organ Markice Rebića odigrala značajnu ulogu u njenom nesmetanom odvijanju, ustvrdio je Nacional 2002. godine. Rebić je Neru Patrlj Sertić doveo u obavještajnu službu iz Stambene komisije MORH-a, a ona je i danas zaposlena u VSOA. Ona je prošle godine imenovana u vladino Povjerenstvo za zatočene i nestale osobe kao predstavnica VSOA-e. Navodno je zaposlena kao pomoćnica ravnatelja za analitičke poslove. Goran Kovačić, nekadašnji načelnik operative SIS-a je i danas zaposlen u VSOA, navodno na mjestu čelnika nadzornog odjela Agencije. 

Galić je umirovljen 2007. godine, operacija Kameleon je pala u zastaru, a sada već i u zaborav. Kakve veze je Galić kao odani Karamarkov kadar imao s Vargom možda nikad nećemo ni saznati, ali postavlja se otvoreno pitanje o utjecaju obavještajne zajednice na civilno društvo. Iz dana u dan postaje sve legitimnije pitanje koje je Express postavio čim je pukla afera SMS kada je otkriveno da je Blaž Curić, vozač ministra Tolušića, dojavio Vargi da ga policija prati.

Kako je moguće da vozač jednog ministra zna koga policija prisluškuje? Koliko je naša vlast i danas isprepletena obavještajcima ove ili one službe, a tijekom devedesetih ih stvarno nije nedostajalo? Pitanja su to koja ćemo teško odgovoriti dok netko iz baš te zajednice ne progovori.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.