Top News
139 prikaza

"Odustali od poskupljenja dopunskog jer idu na prijevremene..."

Dario Nakić
Slavko Midžor (PIXSELL)
Osim cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, ministar zdravlja Dario Nakić vuče i druge poteze koji mogu ozbiljno naštetiti vladajućima

"Najveći indikator prijevremenih izbora je odgoda povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja", govori nam sugovornik, oporbeni zastupnik, koji zaključuje kako si vladajući povećanjem cijene zdravstvenog osiguranja ne žele rušiti rejting, koji će im itekako trebati dođe li do prijevremenih izbora. Slijedom toga oporba već sad računa kolike su im šanse da sastave vlast ako Hrvati uskoro opet izađu na glasačka mjesta.

Zaključuju kako im zadnje mjesečno istraživanje agencije Promocija plus i CRO Demoskopa o društvenim i političkim kretanjima ide u korist. Prema njemu, HDZ i SDP gotovo su izjednačeni, imaju 29,5 i 29,2 posto, te su u odnosu na prethodni mjesec uočeni blagi pad rejtinga HDZ-a te rast rejtinga SDP-a. Živi zid pretekao je Most, te sad ima 7,3 posto podrške. Most, istodobno podržava svega 5,7 posto građana, mnogo manje nego li nekoliko mjeseci ranije. Usporedbe radi, Most je u prosincu imao rejting od 15,6 posto. Upravo u ovom padu oporba vidi svoju šansu.

Zaključuju kako će umjesto Mosta ili Živog zida na eventualnim prijevremenim izborima odlučivati prije svega zastupnici nacionalnih manjina. Svoju šansu oporba vidi i u rastu rejtinga HNS-a, koji sad iznosi 3,1 posto. Nedavno izabrani čelnik te stranke Ivan Vrdoljak dao je naslutiti moguću suradnju s HSS- om, još strankom u sastavu vladajuće koalicije. Na to bi mogla utjecati i nedavna promjena u vodstvu HSS-a. Novi predsjednik Krešo Beljak otvoreno je polovicom travnja kritizirao Vladu.

"Ova vlada malo ili nikako ne radi na reformama. Postoje pokušaji, ali oni sliče na pokušaj liječenja kuge u 16. stoljeću, kad su liječnici oboljelima puštali krv, jer bolje nisu znali", rekao je Beljak nedavno. Riječ je o čovjeku koji je na lokalnoj raziini već koalirao sa SDP-om. Na lokalnim izborima 2013. godine izabran je za gradonačelnika Samobora kao zajednički kandidat HSS-a i SDP-a, pobijedivši sa 66,11 posto u prvom krugu četvoricu protukandidata. Slična suradnja, čini se, sve je izvjesnija i na nacionalnoj razini. Naravno, ako do prijevremenih parlamentarnih izbora uopće dođe. Oporba vjeruje da su šanse za to velike, posebno nakon što vladajući već nekoliko puta nisu uspjeli sakupiti kvorum u sabornici.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.