Top News
5104 prikaza

Ona je narkobosu pomogla u slavnom bijegu iz zatvora

Emma Coronel Aispuro
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Oružje su od policije skrivali u krevetićima svojih beba, Guzman je u planine Sierra Madre "otprhnuo" avionom

Jednu godinu prije svog zloglasnog i povijesnog bijega iz zatvora Joaquin "El Chapo" Guzman svojim je suradnicima poruku o planiranom načinu bijega prenio preko supruge Emma Coronel Aispuro. Bila je to dražesna i opasna strategija koja se pokazala jako uspješnom. Radnici su iskopali kilometar i pol dug tunel do njegove ćelije, a kako bi znali njegovu točnu lokaciju netko je uspio u zatvor prokrijumčariti GPS transmiter i donijeti ga direktno u njegove ruke.

2014. godine je uz pomoć tajnog tunela ispod kade uspješno pobjegao iz zatvora Altiplano u Almoloyji, Meksiko, a to je samo jedna od nevjerojatnih priča zbog kojih je El Chapo postao legenda. Novi detalji njegova života izlaze na vidjelo svaki dan na suđenju koje se održava u Brooklynu.

Emma Coronel Aispuro | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Tada 26-godišnjakinja, njegova supruga bila je jako uključena u planiranje njegova bijega. Svjedok koji ju je optužio Dámaso López Núñez kaže kako je bila dio i još jednog planiranog bijega nakon njegova ponovnog uhićenja. Dok je ona sjedila u sudnici Lopez, jedan od bivših poručnika El Chapa, mirno je pričao porotnicima kako je ona prenosila poruke od svog supruga do njegovih saveznika, pa i četvorice njegovih sinova. Plan je bio kupiti zemlju u blizini zatvora i zatim nabaviti oružje i oklopni kamion.

Lopez nije rekao da je Coronel bila ta koja je unijela GPS sat unutar zatvora, ali se prisjeća da je ona bila jedna od dvoje ljudi koja je ovog kralja kokaina posjećivala u zatvoru. To nije prvi put da se na suđenju pojavljuju dokazi prema kojima je Emma Coronel Aispuro pomagala i podržavala nebrojene zločine svog supruga.

Prije dva tjedna tužitelji su predočili SMS-ove supružnika iz kojih se vidi da je ona predavala mobitel svom ocu Inésu Coronelu Barrerasu koji je potom dogovarao detalje oko velikog kokainskog posla s Guzmanom. U drugim SMS-ovima gospođa Coronel bi pristajala skrivati suprugovo oružje u strahu da im je policija na vratima, te je s njime planirala kako da sakrije stvari u njihovu novu prostranu kuću kod njihovih blizanki, tada još beba.

Emma Coronel Aispuro Kraljica kartela Life Tko je Emma, žena najvećeg svjetskog dilera kokaina

Na sudu u srijedu ona je odbila komentirati tvrdnje o bijegu iz zatvora. Glasnogovornik ureda tužitelja SAD-a u Brooklynu, koji vodi postupak protiv narkobosa, također je odbio komentirati je li i ona počinila kakav zločin. Ona danas ima 29 godina, živi u Meksiku, ali je na suđenju bila skoro svakog dana od studenoga. Većinu jutara, kada bi dolazila na sud, mahala je Guzmanu, jasno dajući do znanja da je uz njega.

Malo prije Božića, dovela je svoje sedmogodišnje blizanke kako bi vidjele svog oca na sudu, ali i, čini se, kako bi to vidjela i porota. U utorak je s Guzmanom upriličila poseban štos. Oboje su se pojavili u baršunastim smokinzima što se činilo kao simbolički čin prkosa narkobosove družice. Unatoč tome što je stalno na suđenju, Emma Coronel Aispuro ostala je zagonetnom pojavom. Rijetko odaje svoje emocije, a čak i kad svjedoci spominju njeno ime, ona nastavlja žvakati žvakaću i igrati se kosom.

Nije pokazala nikakvu reakciju niti u srijedu dok je mirno sjedila u sudnici i slušala kako Lopez opisuje detalje bijega iz zatvora u čemu je rekao da je i ona pomagala. Rekao je da su 11. srpnja 2015. kopači tunela dospjeli do svoga odredišta i probili se kroz pod kupaonice u Guzmanovoj ćeliji. Spustivši se u mrak tunela, rekao je Lopez, narkobos se susreo s pomagačem koji je bio na motociklu pričvršćenom na sustav remenica.

El Chapo | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Nakon što se domogao sigurnosti, Guzman je izašao iz tunela, ušao u terenac i odvezao se do zrakoplovne piste. Tamo je, pričao je dalje Lopez, narkobos ušao u avion, koji ga je prevezao do skrovišta duboko u planinama Sierra Madre. No, u stalnoj igri mačke i miša, na što se svodio Guzmanov život, opet je uhićen šest mjeseci poslije i poslan u drugi zatvor, u Ciudad Juarezu u Meksiku.

Nedugo nakon uhićenja, Lopez se susreo s Guzmanovom suprugom koja mu je, kako je rekao, kazala da je njen suprug i ovaj put namjeravao pobjeći. Plan mu je bio da ga prebace nazad u Altiplanoa i da iskopaju još jedan tunel. Lopez je rekao i da mu je ona otkrila da je Guzman transfer u stari zatvor namjeravao isposlovati mitom od dva milijuna dolara upravitelju zatvorskog sustava Meksika.

Sve to zvučalo je tako nevjerojatno da je u unakrsnom ispitivanju jedan od Guzmanovih branitelja, A. Eduardo Balarezo, da li se to doista dogodilo. Tunel? Terenac? Avion koji je otprhnuo s narkobosom u planine?

"To je prilično spektakularno, zar ne?, pitao je Balarezo.

Lopez se nije dao pokolebati.

"To je se doista tako dogodilo", odgovorio je.

Izvor The New York Times

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.