Life
2172 prikaza

Malo poznate činjenice o najmoćnijem 'kralju droge' na svijetu

Joaquin Guzman
State Department
Guzman je najtraženiji kralj droge na svijetu i upravlja najmoćnijim kartelom, onim iz Sinaole

Meksički kralj droge Joaquin "El Chapo" Guzman pobjegao je iz strogo čuvanog zatvora, što mu je uspjelo drugi put u 14 godina.

Kada je prvi put pobjegao 2001., u bijegu je bio 13 godina.

Guzman je najtraženiji kralj droge na svijetu i upravlja najmoćnijim kartelom, onim iz Sinaole.

Donosimo 10 stvari koje vjerojatno ne znate o El Chapu.

1. Nitko ne zna točan datum njegovog rođenja. Neki kažu da je rođen 25. prosinca 1954., a drugi tvrde da je rođen 4. travnja 1957.

2. Ženio se najmanje četiri puta i ima deset djece. Većina njih se također bavi poslovima s drogom.

3. Kada je uhićen 1993., cijeli zatvorski sustav postao je praktički njegov dvorac, a zatvorski čuvari osobni sluge. Pobjegao je 2001. u kolicima za prljavi veš uz pomoć čuvara. Plan bijega koštao ga je 2.5 milijuna dolara.

4. Guzman je jednom prilikom ušao u restoran, a njegovi su ljudi zaplijenili mobitele svih ostalih gostiju i nikome nisu dozvolili da uđe ili izađe dok šef nije pojeo svoj obrok, što je trajalo oko dva sata. Guzman je platio račune svih gostiju zbog "neugodnosti koje su imali njegovim dolaskom u restoran".

5. Pretpostavlja se da je odgovoran za smrt najmanje 34.000 ljudi.

6. Zovu ga "El Chapo", što bi na hrvatskom značilo "Kratki". Visok je 167 cm.

7. Prva je osoba nakon Al Caponea koje su u Chicagu prozvali "državnim neprijateljem broj 1".

8. Njegovi su ljudi, prema njegovom naređenju, iskopali čak 62 tunela ispod američko-meksičke granice kroz koje su švercali drogu.

9. Forbes ga je stavio na listu najbogatijih, ali su ga maknuli s liste nakon par godina,zbog, kako su napisali u Forbesu "nije jasno od kud mu toliki novac".

10. Guzman je tijekom 13 godina bijega živio u sedam različitih kuća koje su sve bile povezane tunelima, kako bi izbjegao ponovno uhićenje. U trenutku uhićenja u vlasništvu je imao najmanje 16 kuća, 4 ranča, 46 raznih vrsta vozila, od kojih su 19 bila blindirana. Isto tako imao 97 komada oružja s dugim cijevima, 36 pištolja, te dva bacača granata i jedan bacač raketa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.