Top News
7505 prikaza

Ona je veza između Plenkija, Dalićke i grupe Borg

Martina Dalić, Dubravka Vlašić Pleše i Andrej Plenković
PIXSELL
Godinama je surađivala s aktualnim premijerom na raznim projektima hrvatske diplomacije

Afera s mailovima Martine Dalić već danima je glavna stvar u našem medijskom prostoru i to s jako dobrim razlozima. Lex Agrokor pisali su ljudi koji će kasnije postati savjetnici u Agrokoru i ubrati milijunske naknade za svoj rad, ali u ponedjeljak smo dobili i krunski dokaz da je i Andrej Plenković morao biti upoznat sa svim elementima pisanja. Riječ je o Dubravki Vlašić-Pleše koja je dobila jednu od posljednjih verzija zakona, zajedno s ministricom Dalić, Antom Ramljakom i ostalima iz te skupine, neformalno nazvane Borg.

Vlašić-Pleše inače je jedna bližih suradnica premijera još iz vremena dok je on bio u ministarstvu vanjskih poslova. Plenković je od travnja 2010. do kraja 2011. godine obnašao dužnost državnog tajnika za europske integracije, a Vlašić-Pleše je tada bila ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu EU i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Andrej Plenković pokazuje mobitel Zna on kako će Top News Plenki napada Živi zid, jer mu se kilavog Beru ne isplati

Osim toga, ona je bila i tajnica Pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Sve su to vrlo odgovorne funkcije i pretpostavljamo da je morala blisko surađivati s Plenkovićem. 

Kada je Plenković preuzeo dužnost šefa Vlade pozvao je i Vlašić-Pleše da mu se pridruži u Banskim dvorima. Kako je Večernji pisao, Dubravka je u ured premijera ušla u paketu sa Sonjom Žerjav i Karlom Resslerom, posinkom Vladimira Šeksa. Plaće su im iznosile, navodno, oko 11 ili 12 tisuća kuna. Dubravka Vlašić-Pleše dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova gdje je bila načelnica Sektora za europsko pravo. Posebno je zanimljivo da su i Vlašić-Pleše i Žerjav bile iskusne stručnjakinje za europsko pravo, a iz određenih krugova su im zamjerali povezanost s SDP-om.

Žerjav je bila čak i predstojnica ureda SDP-ovcu Nevenu Mimici, a Vlašić-Pleše je radila u ministarstvu vanjskih poslova u nekoliko vlada. Već smo spomenuli njenu funkciju iz mandata vlade Jadranke Kosor, a u istom ministarstvu je ostala i kada je Zoran Milanović došao na vlast.

Andrej Plenković i Milorad Pupovac sve zbog lexa Top News Plenki i Pupovac idu u rat zbog Martine Dalić?

Vjerojatno i najvažniji projekt na kojem je Vlašić-Pleše radila bio je referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Kako je pisala Hina još tamo u studenom 2010. godine Vlašić-Pleše je gurala izmjene hrvatskih zakona kojima se formalno-pravno omogućilo pristupanje Uniji.

"Ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodbe pravnom sustavu EU pri Ministarstvu vanjskih poslova Dubravka Vlašić Pleše je na sjednici Saborskog odbora za zakonodavstvo istaknula kako je Vlada čvrstog stava da konačnu odluku o pristupanju EU trebaju donijeti isključivo građani, na referendumu. “No, taj se referendum iz razloga pravne jasnoće i sigurnosti treba održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora, nakon što budu poznati rezultati pregovora i uvjeti za pristupanje u EU”, kazala je."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.