Top News
48936 prikaza

Vučić u panici zbog Plenkijeve osvete?

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić
Patrik Macek (PIXSELL)
Slučaj Vulin mogao bi za Srbiju imati još neke posljedice na koje službeni Beograd nije računao

Svojevrsnom diplomatskom ratu između Hrvatske i Srbije, nakon što je Hrvatska Aleksandra Vulina, srpskog ministra obrane proglasila nepoželjnim i zabranila mu ulazak u Hrvatsku, a Srbija odgovorila istom mjerom i nepoželjnim proglasila Damira Krstičevića, hrvatskog ministra obrane, ne nazire se kraj. Naime, neki političari u Srbiji reagirali su na mogućnost da Hrvatska, zbog cijele situacije, blokira Srbiji ulazak u EU.

Pozivajući se na Večernji list, nekoliko je srbijanskih novina objavilo kako dio Vlade od Andreja Plenkovića traži da žešće odgovori Srbiji, te da se kao jedan od prijedloga spominje i mogućnost zamrzavanja pregovora Srbije u EU. 

Vojislav Šešelj Bivši suradnici Top News Šešeljeva hobotnica - Oni čuvaju zločinca od svake kazne

Poznavajući koliko je Aleksandar Vučić ustrajan u tome da ispregovara što skorije primanje u Uniju, ove bi najave za njega mogle biti otegotna okolnost. Osim toga, 2019. godina je ključna za srpske pregovore s EU, kada se od Srbije očekuje ispunjenje prijelaznih mjerila u poglavljima pravosuđa i unutarnjih poslova, pa dodatni problemi s Hrvatskom sigurno nisu poželjni.

Priča je eskalirala kad je Srbija donijela "reciprocitetnu" odluku i proglasila Krstičevića personom non gratom, jer za razliku od Vulina, Krstičević nije samo ministar obrane, već i potpredsjednik Vlade, što teško može značiti reciprocitet.

Upravo zbog te činjenice, da je u pitanju potpredsjednik Vlade, srbijanska strana nije ignorirala signale iz Hrvatske da bi se Hrvatska mogla uplesti u pregovore Srbije za ulazak u EU i susjedima taj put otežati. 

Hrvatska je, kako piše Večernji list, navodno razmišljala i o povlačenju svog veleposlanika iz Beograda, no za sada neće biti ništa od toga.

"Kada jedna država iz sumanutih razloga zabrani vašem ministru da uđe u tu zemlju, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da primijenite istu mjeru i sačuvate integritet. Sad vidim da se najavljuje povlačenje ambasadora. Nije mi jasno zašto to Hrvatska radi i uvjeren sam da joj netko sa strane suflira. Hrvatska je prva krenula s besmislenim mjerama, očito ih primijenjuje na inicijativu nekog drugog", rekao je Vladimir Đukanović iz SNS-a.

Aleksandar Vulin | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Što se tiče hrvatskog otežavanja pregovora Srbije sa EU, navodi se kako će Hrvatska 'stisnuti' Srbiju oko nekih važnih pitanja, kao što je primjerice pitanje granice na Dunavu. Među srpskim parlamentarcima ima i onih koji ne vjeruju da će Hrvatska sprječavati ulazak Srbije u EU i pozivaju na razgovor između dviju zemalja.

"Ako postoje otvorena pitanja, ona se rješavaju kroz dijalog, a ne jednostranim aktima", rekao je Đorđe Miličević iz SPS-a.

Također je istaknuo da je nemoguće da Hrvatska 'zakoči' otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU i kako tvrdi, Hrvatska za to neće imati podršku ni razumijevanje ostalih država.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hammah 22:16 05.Svibanj 2018.

    Sve dok srbi imaju u skupstini osobe koje pale Hrvatsku zastavu, mislim da ne bih ni trebali pomisljati o ikalvim pregovorima sa Hrvatskom.

  • Snowman 16:27 30.Travanj 2018.

    Hrvati nebi trebali da prijete Srbiji sa ulaskom u EU, jer u takvom slucaju nebi bili bolji od Slovenaca.

  • kamilo 15:52 29.Travanj 2018.

    VRIJEMEJE DA I PLENKOVIC POVUCE SVOJE POTEZE NE DMU TO SUGERIRA EVROPKA UNIJA.