Top News
710 prikaza

Opara u bolnici: Split će voditi zamjenici

Andro Krstulović Opara u bolnici
Facebook
Zakon o lokalnoj samoupravi je poprilično jasan kad je riječ o promjenama gradonačelnika

Splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari dijagnosticiran je zloćudni tumor na mozgu i, prema svemu sudeći, čeka ga dugotrajni oporavak koji bi mogao rezultirati njegovim čestim izostancima s radnog mjesta.

Bivši ministar uprave, Arsen Bauk, inače i autor aktualnog zakonskog okvira o obnašanju dužnosti gradonačelnika, kazao nam je da je zakonski okvir poprilično jasan i da predviđa sve situacije. 

Iščitavajući statut grada Splita, došli smo do zaključka da gradonačelniku mandat prestaje ostavkom, zatvorskom kaznom, preseljenjem, oduzimanjem poslovne sposobnosti ili smrću. S Oparom izabrano je i dvoje njegovih zamjenika, Jelena Hrgović i Nino Vela, koji mogu u bilo kojem trenutku preuzeti bilo koje odgovornosti gradonačelnika, pa i naslijediti ga u potpunosti.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak u 14 sati Oparini zamjenici najavili su da će preuzeti sve njegove dužnosti.

"Andro je naš gradonačelnik, odmah smo se dogovorili što i kako nastupiti. Jelena i ja smo do sada imali dogovorene aktivnosti, pa i sada radimo na poslovima okje smo planirali. Onaj veliki posao koji je Andro vukao sad ćemo to nas dvoje raspodijeliti. Molimo vas, pomozite nam u tome. Uvažavamo vaše primjedbe i molimo vas da tako nastavite i dalje. Mi ćemo nastaviti sve od sebe, davati ovome gradu najbolje što znamo i umijemo. Nadamo se kako će nam se naš gradonačelnik vratiti što ranije", kazao je Nino Vela.

Oboje zamjenika u kratkim izjavama najavilo je da očekuju što skoriji Oparin povratak u Banovinu.

Andro Krstulović Opara Gradonačelnik Top News Opara: Zloćudni tumor proširio se na mozak!

Zakon o lokalnoj samoupravi, pak, dijeli prestanak gradonačelničkog mandata na dva dijela. Prestanak u prve dvije godine sa sobom povlači i prijevremene izbore, a prestanak u druge dvije godine mandata znači da odabrani zamjenik ili zamjenica nastavlja obnašati dužnosti sve do idućih redovnih lokalnih izbora. Ukratko, odluči li Opara podnijeti ostavku do lipnja 2019. godine, zakon predviđa prijevremene obzore gdje bi se birao njegov nasljednik. Dužnost u tom trenutku preuzima netko od Oparinih zamjenika, osim ako i oni podnesu ostavke zajedno s gradonačelnikom.  Odluče li se Hrgović i Vela na ostavke, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem će imenovati povjerenika do izbora.

Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak, i sama jedna od Oparinih političkih protivnika, nije htjela u ovom teškom trenutku razgovarati o potencijalnim Oparinim nasljednicima. "Sada je najvažnije da Andro pobijedi svoju bolest i da se što prije vrati doma", kazala nam je ona u telefonskom razgovoru.

Oliver Dragojević i Zorica Kondža nastupaju na Splitskom festivalu Duga povijest Kultura Splitski festival jedini može ujediniti domaće glazbenike

Prema svemu sudeći, sve do Oparine ostavke, on je gradonačelnik Splita i samo je na njemu hoće li predati dio ili sve odgovornosti svojim zamjenicima.

Trenutačno je krajnje nezahvalno predviđati hoće li doći do izvanrednih lokalnih izbora, a još je nezahvalnije predviđati moguće rezultate možebitnih izbora. Opara je pobijedio Željka Keruma tek u drugom krugu lokalnih izbora za nešto više od 1.000 glasova, a u izborima za gradsko vijeće ta razlika bila je nešto veća, oko 5.000 glasova.

Još je prerano reći hoće li biti kakvih izbora, a uvjereni smo da se čak i Oparini politički protivnici nadaju da će on ozdraviti te da će isključivo iz političkih razloga netko drugi zasjesti u Banovinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.