Style
2871 prikaza

Splitska marina: Skuplja od one u Monte Carlu

1/7
ACI marina u Splitu, s cijenom od 1320 eura, skuplja je od slavnog Port Herculesa u Monte Carlu, ali omiljena među jahtašima

Splitska marina ušla je, prema istraživanju tvrtke Engel & Völkers Yachting, među 10 najpoželjnijih, pa tako i najskupljih marina za megajahte u Europi. Cijena za jedan dan veza u Splitu košta 1320 eura (oko 10.000 kuna), pa je po cijeni skuplji od veza u razvikanom Monte Carlu, gdje je cijena 'samo' 1079 eura (oko 8.100 kuna). Istraživanje se temeljilo na cijenama za megajahte dužine 55 metara. 

Prednost - vezovi za 50 metarske jahte

Kako su objasnili, odabir dužine od 55 metara nije slučajan. Riječ je o tzv. LOA  - length overall - što znači dužina jahte koja se mjeri od pramca do krme, paralelno s površinom mora, i važna je kod pristajanja), 

 | Author: Pinterest Pinterest

- Trenutačno je na tržištu najveći interes za jahte preko 50 metara, kaže Anissa Mediouni, direktorica tvrtke Engel & Völkers Yachting i dodaje:

- Međutim, broj dostupnih vezova za plovila ove veličine je ograničen.

Velika potražnja i niska ponuda su glavni razlog zbog kojih marine s takvim vezovima mogu formirati visoke cijene. Kako kaže Mediouni, na cijenu utječe i lokacija marine na karti Europe, te broj vezova, te atraktivnost destinacije.

Top-lista najskupljih

- Primjerice Capri u Italiji ima samo 16 vezova za megajahte i zato je cijena među skupljima u Europi. Cijene koje je dobila tvrtka Engel & Völkers Yachting iz europskih marina, su cijene koje se obračunavaju ljeti, ali ne u doba velikih festivala, koncerata ili atraktivnih sportskih događaja, jer u tim danima cijene su još i veće. 

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Evo i top-liste na kojoj se Split našao na osmom mjestu:
1. Ibiza Magna - Španjolska - 3.025 eura
2. Marina Grande - Capri, Italija - 2.670 eura
3. Marina di Porto Cervo - Sardinija, Italija - 2.514 eura
4. Marina di Portofino - Italija - 2.288 eura
5. Puerto José Banús - Marbella, Španjolska - 2.068 eura
6. Port de Saint-Tropez - Francuska - 2.054 eura
7. Limassol Marina - Cipar - 1.533 eura
8. ACI Marina Split - Hrvatska - 1.320 eura
9. Port Hercule - Monte Carlo, Monaco - 1.074 eura
10. Netsel Marmaris Marina - Turska - 1.045 eura

Rezervacije i po pet mjeseci unaprijed

Prema riječima Mediouni, mnoge će iznenaditi da čuvena marina u Monte Carlu - Port Hercules nije najskuplja:

 | Author: Pinterest Pinterest

-Ona je poznata i zauvijek će ostati sinonim za luksuz, no putnicima na megajahtama je mnogo popularnija Ibiza i njezina marina Ibiza Magna, pa je zato i tri puta skuplja. Također charter turisti obožavaju Capri, Porto Cervo i Portofino u Italiji. Ali, zbog manjka vezova, vlasnici megajahti u spomenutim marinama trebali bi rezervirati vezove najmanje pet mjeseci unaprijed. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • klun 21:13 27.Studeni 2017.

    LOA je dužina preko svega (u tu cifru ulazi i kosnik i krmena platforma), a 'paralelno s površinom mora' je LWL odnosna dužina vodene linije. Malo proučiti nautiku prije nego pišete o njoj.

  • nelson 10:41 01.Studeni 2017.

    to je 100 posto točno