Top News
3478 prikaza

Opasna knjiga o Bijeloj kući zbog koje Trump ne spava

Donald Trump
Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL
Svijet s nestrpljenjem očekuje knjigu koja će prikazati kako vlada američki predsjednik Trump

Dan koji će u životu Amerikanaca biti upisan kao najtragičniji dan u njihovoj povijesti, kada se obilježava stradanje nedužnih civila u bombaškom napadu 11. rujna 2001.godine, bit će posebno težak dan i u životu američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Danas će i službeno biti objavljena knjiga novinara Boba Woodwarda koji je slavu stekao zahvaljujući razotkrivanju skandala Watergate. Njegova knjiga "Fear" prepuna je štetnih optužbi na račun američkog predsjednika, kojeg je Woodward u knjizi opisao kao čovjeka kojeg ne poštuju članovi njegove administracije i gotovo uvijek, već rutinski, rade protiv njegovih želja. 

Trump je pak knjigu nazvao "fikcijom", no ipak ga je potaknula da započne "lov na vještice", tj. potragu na ljude unutar svog tima koji su možda razgovarali sa Woodwardom i otkrili mu dobro skrivene detalje života i rada u Bijeloj kući, piše Business Insider. 

Woodward koji je objavio knjige o osam američkih predsjednika od Nixona do Obame, nedavno je pak objavio i transkripte razgovora sa Trumpom, koji ga je kontaktirao početkom kolovoza kada je čuo za knjigu, i to baš u trenutku kada je Woodward rukopis završio.

Donald Trump telefonira Ne, predsjedniče Top News Transkripti Trumpovog ludila: 11 minuta je molio za intervju

Trump je razgovor započeo riječima da je Woodward uvijek bio prema njemu fer, no pred kraj razgovora dodao je da će knjiga biti 'netočna'.

Novinar nagrađen Pulitzerovom nagradom za otkrivanje afere Watergate i rušenje bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, knjigu je pripremao dvije godine, razgovarao u tajnosti s mnogim djelatnicima Bijele kuće koji su mu otkrivali najskrivenije tajne predsjedničkog ureda, kao i razgovore Trumpa i njegovih bliskih suradnika. 

Woodward u knjizi koristi sintagmu 'upravni puč' kojim opisuje kako su Trumpovi pomoćnici sakrivali s njegovog stola dokumente koje je htio potpisati a da nije uopće sagledao posljedice. Bivši savjetnik Gary Cohn sakrio je dokument koji bi, da ga je Trump potpisao, povukao SAD iz trgovinskog sporazuma s Južnom Korejom. Trump nije ni primijetio da dokumenta nema.

Kad je htio povući SAD iz NAFTA-e, Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, naredio je svom savjetniku Porteru da pripremi pismo. Porter se obratio Cohnu za pomoć i ovaj je rekao da će učiniti isto što i s dokumentom o južnoj Koreji - jednostavno ga 'ukrasti' s njegovog stola. 

Trump tako navodno uopće nije razumio zašto SAD ima svoje ljude u Južnoj Koreji. Na sastanku u siječnju, Trump je pitao ministra obrane James Mattisa zašto troše resurse na korejskom poluotoku, a Mattis mu je objasnio da je to zbog toga da u 7 sekundi mogu detektirati je li Kim Jong un lansirao projektil.

Donald Trump Ispituje suradnike Top News "Zbog te knjige Trump je u utorak sasvim izgubio kompas"

"Tako sprečavamo 3. svjetski rat!", rekao je Mattis zgromljen Trumpovim neznanjem i nerazumijevanjem rada tajnih službi.  

Woodward također piše da je Trump opetovano vrijeđao i glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa, bivšeg republikanskog senatora iz Alabame, zbog istrage o utjecaju Rusije na predsjedničke izbore. Nazvao ga je "mentalno retardiranim" i "glupim Južnjakom" koji "čak ni u jednoj Alabami nije mogao biti državni odvjetnik".

Nakon objave dijelova knjige sam je Mattis pak knjigu nazvao čistom "izmišljotinom", a Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders je izjavila da je to na razini praznih priča "kakve pričaju bivši nezadovoljni zaposlenici". Trump je i na svom Twitter profilu pokazao svoje nezadovoljstvo objavljivanjem knjige koju smatra pokušajem da se utječe na izbore za Kongres u studenom.  

"Woodwardovu knjigu već je opovrgnuo i diskreditirao ministar obrane James Mattis i šef ureda John Kelly", napisao je Trump na Twitteru. "Woodward je operativac demokrata? Jeste li zapazili tajming knjige?", pitao se.

Trump uzvraća udarac i knjigu naziva "još jednom lošom knjigom" i tvrdi kako Woodward ima niz "problema s kredibilitetom".

Neke od posebno zanimljivih detalja objavljenih u knjizi koji prikazuju život u Bijeloj kući i vladavinu Trumpa izdvajamo u nastavku:

  • Navodno je rekao Mattisu da želi ubiti Bashar al-Assada nakon napada kemijskim oružjem na Siriji prošle godine
  • Knjiga je navodno potaknula Trumpa da razmišlja o zamjeni Mattisa
  • Trump je negirao da je Sessionsa ili bilo koga drugog nazvao "mentalno retardiranim", no stari zapisi pokazuju kako je to rekao
  • Ivanka Trump i Steve Bannon navodno su se često sukobljavali oko pravilnog protokola u Bijeloj kući, pa mu je jednom prilikom ona rekla "Ja nisam član osoblja...Ja sam prva kćer"
  • John Kelly navodno je bio razljućen Trumpovim rješavanjem situacije u Charlottesvilleu pa je rekao kako bi uzeo ostavku i "gurnuo mu u guzicu barem šest puta"
  • Trump je navodno rekao da je njegov govor nakon smrtonosnog skupa bijelih supremacista u Charlottesvilleu bila "najveća jebena pogreška" koju je napravio
  • Gary Cohn tako je ukrao dokumente sa Trumpovog stola kako bi ga zaustavio da uništi dva golema trgovinska sporazuma
  • 6 uznemirujućih odlomaka knjige pokazuje Trumpovu nesposobnost da upravlja vojskom
  • Trump zahvaljuje Kim Jong unu zbog "nepokolebljive vjere" u otvorenoj pobuni
  • Koristio je niz neobičnih načina tješenja tugujućih vojnih obitelji
  • U knjizi je navedeno kako je Trump rekao Garyju Cohnu kako je "zaposlio pogrešnog čovjeka za ministra financija" i to ispred Stevena Mnuchina
  • Savjete je navodno u pitanju Afganistana tražio i od svog 27-godišnjeg asistenta
  • Skoro je izazvao treći svjetski rat svojim tvitom o Južnoj Koreji
  • Svom prijatelju koji mu je priznao svoje loše ponašanje prema ženama navodno je rekao "Negiraj, negiraj, negiraj"
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.