Top News
1822 prikaza

Opet najavljuju istu reformu - spajanje bolnica

Milan Kujundžić
Petar Glebov (PIXSELL)
Najveću prepreku mogli bi predstavljati županijski i lokalni čelnici kao službeni vlasnici bolnica

Nova godina je tek počela, a s najavama novih zdravstvenih reformi se već počelo. Naime, Opća bolnica Šibensko-kninske županije i Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” Knin, Županijska bolnica Čakovec i Opća bolnica Varaždin, Opća županijska bolnica Vukovar i Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška te Opća županijska bolnica Požega i Gradska bolnica Pakrac bolnice su čiji bi se pojedini odjeli trebali spojiti.

Ministar Milan Kujundžić još ranije je govodio da bi spajanje bolnica moglo donijeti mjesečne uštede i do 30 milijuna kuna. Kako doznaje Jutarnji, detalji odluke su još uvijek nepoznati, ali predviđa se da će detalji biti poznati do četvrtog tromjesečja ove godine.

Ova najava nije ništa novo niti revolucionarno, jer je ovo već tko zna koji put da se o tome govori i pompozno najavljuje, ali do sada se ništa nije dogodilo osim epohalnih najava. Svaki put do sada bi negdje zapelo u realizaciji, a najviše prigovora, što je i logično, imali su čelnici lokalnih zajednica koje bi zbog ovakvog poteza ostali bez svoje bolnice.

Siniša Varga | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Na ovaj način kažu u Ministarstvu, pokušat će stvoriti centre izvrsnosti jer je plan da bolnice koje rade više operativnih zahvata preuzmu pacijente iz okolnih bolnica gdje se takvih zahvata izvodi jako malo. Bivši ministar Siniša Varga pozdravio je takve poteze.

"Prva mjera racionalizacije zdravstva je infrastruktura (zgrade), druga je oprema, a treća su ljudski potencijali. Primjerice, spajanje urologija općih bolnica Varaždin i Čakovec uštedjelo bi 800 tisuća kuna. Ušteda, naravno, ovisi od odjela do odjela, ali to je mjera koja se mora provesti ne samo radi uštede, nego i radi sigurnosti pacijenata i kvalitete usluga jer se funkcionalnim spajanjem stvaraju centri izvrsnosti", ispričao je Varga.

Dario Nakić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Najveći problem i ovoj reformi mogli bi predstavljati osnivači bolnica, a to su gradovi i županije. Jedna sudbonosna odluka bivšeg ministra Daria Nakića o vraćanju općih i županijskih bolnica osnivačima. Zbog toga bi Ministarstvo moralo tek dobiti dopuštenje osnivača o bilo kakvim promjenama sustava.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk gdje se nalaze dvije bolnice koje bi trebalo spajati kaže da nije čuo za takve planove.

"Nemam nikakve konkretne podatke. Načelno nisam ni za niti protiv, ali smatram da nema nekih bitnih pomaka nabolje s takvim rješenjima. Ono što ćemo sigurno tražiti su svi parametri, od financija, kako to utječe na pacijente, ali i na liječnike", rekao je Pauk za Jutarnji. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.