Top News
220 prikaza

'Opstruirali su izbore, HSS suspendira Petir i stotinjak drugih'

Krešo Beljak
Boris Ščitar/ PIXSELL
Marijana Petir uzvratila: "Daj ostavku! Uništavaš stranku!"

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak objavio je da su je stranke privremeno udaljeno stotinjak članova, među kojima i koprivničko-križevački župan Darko Koren te HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir. Razlog je, objasnio je, opstrukcija predizborne kampanje, koja je onemogućila HSS-u da kao dio Narodne koalicije postigne daleko bolji rezultat, nego što je bilo pet mandata koliko su osvojili. Beljak je pojasnio da to nije izbacivanje iz stranke, te da će u proceduri, ukoliko se žale, "svi imati mogućnost objasniti pred strankom svoje ponašanje tijekom kampanje". Dok traje postupak suspendirani članovi gube stranačka prava i ne mogu se kandidirati na unutarstrančkim izborima koji se moraju održati 180 dana od izbora.

Beljak je rekao i to da su ga tijekom kampanje zvali članovi i pitali što se to događa u Dubrovniku, Dalmaciji i u još pojedinim krajevima, kao i to da je Glavni odbor HSS-a uoči kampanje apsolutnom većinom glasova odlučio da će "svi oni gdje će rezultat glasova za HSS-ove kandidate bitno odudarati od stanja na terenu, od broja članova, biti sankcionirani". Rekao je da su frakcijski sukobi unutar HSS-a u zadnjih 10 godina doveli do toga da je stranka izgubila 80 posto svog biračkog tijela, te da neće dopustiti razbijanje stranke po liniji tko je za HDZ, a tko je za SDP. HDZ-u i Mostu je čestitao na izbornoj pobjedi i zaželio im da što prije sastave vladu, a Narodnoj koaliciji, prije svega Zoranu Milanoviću, potom SDP-u, HNS-u i HSU-u zahvalio je na povjerenju.

Marijana Petir je, inače, uoči HSS-ove odluke o ulazak u Narodnu koaliciju bez ustručavanja govorila da je ona protiv toga, pozivajući se pritom na navodni sukob takve odluke s Radićevim naukom, kršćanskim vrijednostima HSS-a i slično. Kritičari su je pritom podsjetili da je politički nauk Stjepana Radića bio vrlo socijalno osjetljiv, da je osnivač HSS-a bio žestoko protiv vjerskih elita, te da povijesni dokumenti svjedoče o tome da je bio bitno bliži lijevom nego desnom krilu političkog spektra. Na raspravi na Twitteru manje od dva tjedna uoči izbora Marijana Petir čak nije htjela odgovoriti na pitanje bi li radije vidjela kao izborne pobjednike HDZ ili Narodnu koaliciju u kojoj je nastupio i HSS. Iz toga su mediji zaključili da ona, u stvari, ne želi pobjedu koalicije u kojoj se nalazi i stranka u kojoj je ona član.

"Nisam primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji koju je gospodin Beljak najavio prije nekoliko trenutaka. Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a", odgovorila je Petir predsjedniku stranke Kreši Beljaku preko Facebooka.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.