Top News
8769 prikaza

Optužbe: Gazda je milijune izvukao preko Škegrina izuma

Ivica Todorić
Robert Anić (PIXSELL)
Iako se sada brane da nisu imali pojma kako je Agrokor stvarno poslovao, šefovi investicijskih fondova mogli bi se naći na optuženičkoj klupi

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića, donosi Jutarnji.

Osim Ivice pod istragom je njegov sin Ivan te čelnici Nexusa Marko Lesić i Krešimir Ružđak. Prema optužbi, Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora, daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstva bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža. Agrokor je veći dio tih sredstava, ukupno 70 milijuna kuna, naknadno i vratio. No, 47,5 milijuna kuna ostalo je nevraćeno. Stoga tužiteljstvo tereti osumnjičenu četvoricu, ali i Nexus PEP i Nexus Ulaganja kao pravne osobe, da su počinili kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te tako Agrokoru protupravno pribavili 47,5 milijuna kuna na štetu ulagača.

Upravo ta pozajmica namijenjena Zagreb-Montaži izazvala je čitav val negodovanja. Kako je Expressu ispričao dobro obaviješteni izvor: "Oni, Zagreb-Montaža, su tada dovršavali radove na novoj zagrebačkoj zračnoj luci. Taj novac im je trebao da mogu normalno poslovati i završiti taj jako bitan posao. Ljudi su skoro pucali od bijesa kad su saznali kamo je taj novac otišao".

Jedan drugi, također dobro obaviješteni izvor, kazao nam je: "Što se tiče poslovanja dok su Todorići vladali Hrvatskom, treba imati na umu da je tada bilo prijateljstvo s nekim iz obitelji bilo vrjednije od bilo kakvih rezultatat, znanja ili sposobnosti. Isto tako, moglo se iskombinirati svašta i riješiti svaki problem. Imajući u vidu našu, visoko birokratiziranu, državu to i nije bilo uvijek negativno. Nakon detroniziranja Agrokora, nastao je na neki način vakuum u poslovno-političkoj zajednici. Nema više one pozadinske sile koja pokreće stvari. U konačnici to je dobro, ali proći će neko vrijeme dok se poslovnjaci i političari naviknu funkcionirati bez "velikog brata". Ili dok ne stvore novog."

Orsat Miljenić Orsat Miljenić Top News "Povjerenstvo za Agrokor je bilo igrokaz vladajućih"

Nexus je društvo koje upravlja i jednim od fondova gospodarske suradnje, izumom Borislava Škegre i Jadranke Kosor iz 2010. godine kojim su pokušali potaknuti ulaganja tijekom financijske krize. Nexus je, prema pisanju Jutarnjeg lista, godinu ranije imao milijun kuna gubitaka da bi 2011. ostvarili dobit od gotovo pet milijuna kuna i to prvenstveno zahvaljujući naknadi koju primaju kao upravljačko društvo FGS-a.

Pet fondova, Questus private equity, Alternative private equity, Prosperus invest i Honestos private equity te ranije spomenuti Nexus, u dvije je godine imalo samo sedam ulaganja od skromnih 250 milijuna kuna, ali zato naknada koju primaju nije nimalo skromna - u 2011. ona je za njih pet iznosila 40 milijuna kuna, a godinu kasnije 27,5 milijuna. Država im je, dakle, dala gotovo 34 milijuna kuna samo kroz naknadu - četvrtina od ukupnog novca koji su dali za ulaganje otišla je za njihove naknade.

Obitelj Todorić na vjenčanju Ive Balent Paradoks bankrota Ekonomix Todorići: Evo zašto će zauvijek ostati bogati

Paško Vela, bivši šef Dalekovoda smijenjen nakon što je Nexus ušao u vlasničku strukturu industrijskog diva, kratko nam je rekao: "Ako su prekršili neki zakon ili propis, trebaju snositi odgovornost. Ako nisu, priču treba zatvoriti."

Marko Lesić, osnivač Nexusa govorio je ljetos da su bili dobro zaštićeni kad su posuđivali novac Agrokoru:

"Povjerenički odbor odlučio je da se u Zagreb Montažu uloži 85 milijuna kuna, od čega je 32 milijuna bilo namijenjeno ulaganju u kapital i stjecanje većinskog udjela, a 53 kao konvertibilna pozajmica sukladno potrebama u Zagreb Montaži. Vremenski period za plasman pozajmica nije bio specificiran jer nije bio poznat. U rujnu prošle godine dokapitalizirali smo Zagreb Montažu te odobrili dodatnih 6 milijuna pozajmica, a kako im dodatnih sredstava tada nije trebalo, mi smo 47 milijuna imali na raspolaganju sljedeća tri mjeseca, za koji je period bilo potvrđeno da Zagreb Montaža neće trebati novac. Mi bismo u tom trenutku, da nije bilo upita od Agrokora, ta sredstva stavili u neku banku ili novčani fond. No kako su kamate pale na 0 do 0,5 posto na godišnjoj razini, odlučili smo kratkoročnom pozajmicom dati novac Agrokoru uz kamatu od šest posto i dobre instrumente osiguranja. Pritom smo analizirali sve podatke o poslovanju Agrokora i ništa nije upućivalo na to da će za pola godine koncern završiti u stečaju. To je, u tom trenutku, bila odlična poslovna prilika i odluka. Sada ispada da su svi znali. Sve je bilo uredno dokumentirano, kolaterali registrirani...."

Takve priče da nisu znali ništa o problemima u poslovanju Agrokora postaju, u najmanju ruku, sumnjive kad vidimo koliko dugo zajednički posluju Lesić i Agrokor.

Ante Ramljak u trgovini Konzum Posao iz snova Top News Ramljak od plaće u Agrokoru postao milijunaš

Uzmimo samo za primjer činjenicu da je Todorić prodao Kozmo, onaj nesretni i neuspješni lanac drogerija, upravo Nexusu 2009. godine. Na mjesto šefa Kozma došao je Marko Makek iz Nexusa, a Krešimir Ružđak bio je njegov zamjenik. Osim toga, sredinom prosinca 2013. godine je Nexus uložio 45,6 milijuna kuna u još jednu sastavnicu Agrokora, tvrtku A.N.P. Energiju. 

Nexusov ulazak u Kozmo nije ništa bitnije promijenio i, prema financijskim izvješćima u Sudskom registru, Kozmo je bio na gubitku čitavo vrijeme dok je bio pod Nexusom. Prije dvije godine je Kozmo vraćen Agrokoru i već tada je bilo jasno da će se morati ugasiti, što je relativno nedavno i učinjeno. 

Gubici Kozma pod Nexusovim upravljanjem | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kad je u srpnju 2015. godine pukla vijest da se Kozmo vraća kući, konzultant Drago Munjiza komentirao je taj događaj i stavio dodatnu sumnju na sadašnje izjave Lesića da oni nisu znali da će Agrokor propasti. "Konzultant Drago Munjiza kaže da je percepcija cijele poslovne zajednice da je Agrokor čitavo vrijeme imao znatan utjecaj na operacije Kozma, dok je utjecaj ostalih ulagača bio financijske prirode", pisao je tada Večernjak. Isti članak spominje i da je Agrokor jedan od ulagača u Nexus.

Kad tako stavimo na jedno mjesto činjenice o tome koliko je bilo isprepleteno poslovanje Agrokora i Nexusa, Todorića i Lesića, moramo postaviti pitanje: kako je moguće da Lesić nije znao u kakvom je stanju Agrokor?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 09:43 29.Prosinac 2017.

    koji izum , mađioničarsko stvaranje boce viskija?