Top News
552 prikaza

Optužen: Plaćao pozitivne članke o sebi i primao mito

Benjamin Netanyahu
REUTERS
Samo 40 dana prije izbora pozicija Benjanima Netanyahua je ugrožena - optužen je za mito i korupciju, a nije nemoguće ni da ode u zatvor

Izraelski javni tužitelj najavio je u četvrtak kako planira podići optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua radi mita i prevare, time ugrozivši premijerovu političku budućnost 40 dana prije (re)izbora.

Odluka Avichai Mandelblita je kulminacija dvogodišnje istrage u Netanyahuovim poslovima s bogatim biznismenima, uključujući i holivudskog filmskog producenta, izraelske novinske izdavače, i šefa državne najveće telekomunikacijske kuće.

Netanyahu, koji se natječe za četvrti po redu mandat kao premijer, ima pravo na saslušanje gdje će se osvrnuti na optužbe. Ako slučaj ide dalje, on će biti prvi premijer u povijesti protiv kojeg će se dići optužnica za vrijeme trajanja mandata.

Javni tužitelj optužuje 69-godišnjeg Netanyahua da je mijenjao usluge za poklone vrijedne stotine tisuća dolara, uključujući cigare, šampanjac i nakit, te pozitivne članke o njemu i njegovoj političkoj vladavini koji se ne mogu niti procijeniti.

Ljevica i centar odmah su se javili tražeći njegovu ostavku, dok Netanyahu inzistira kako je progon politički motiviran, a sve su zakuhali neprijatelji s ljevice i mediji.

"Govorim vam, građani Izraela, cijela kula od karata će kolabirati. Planiram vam služiti kao premijer još godinama, ali to ovisi o vama, ne o komentatorima i TV studijima i člancima. Ovisi o vama", rekao je premijer javnosti.

Netanyahu, koji je bio na vlasti tri godine krajem devedesetih, prije no što je opet zasjeo u fotelju prije desetljeća, već ima popriličnu konkurenciju ove izbore, a u pitanju je popularna vojna ličnost Benny Gantz.

Palestinci na Zapadnoj obali traže da im Izrael vrati tijela ubijene djece SVAĐA Top News UN: 'Kršite prava Palestinaca', Izrael: To su gluposti

Optužbe proizlaze iz tri različita slučaja. Sva tri uključuju trgovinu političkim uslugama, a najozbiljnija uključuje i mito.

U tom je slučaju, piše The New York Times, Netanyahu optužen kako je pomogao vlasniku portala Walla, u zamjenu da web smanji kritike na račun Netanyahua dok u isto vrijeme više napada njegovu konkurenciju.

U jednom primjeru, Mandelblit kaže da je Netanyahu zahtijevao da Walla objavi, prije izbora 2015., vijest kako Arapi idu glasati u "hordama" - kasnije se Netanyahu oko radi toga ispričao.

Mandelblit kaže kako dokazi pokazuju da je Netanyahu napravio sve što je mogao da vlasniku, Shaulu Elovitchu, kompenzira za pozitivno pisanje te da to zahtjeva optužbu za mito i prevaru.

U drugom slučaju kažu kako je holivudski producent Arnon Milchan, iseljeni Izraelac, uz pomoć australskog milijardera Jamesa Packera, slao darove u vrijednosti stotine tisuća dolara u ministrovu rezidenciju u Jeruzalem, i da je Netanyjahu u zamjenu promovirao zakone koje bi pomogle Milchanu i njegovom biznisu, iako ih je blokiralo ministarstvo financija.

Benjamin Netanyahu i supruga Sara | Author: REUTERS REUTERS
U trećem, Netanyahu je optužen kako je s izdavačem novine Yediot Ahronot, jedne od najvećih novina u Izraelu, razgovarao o tome kako poboljšati priče i imidž. Dogovor je bio kako će Netanyahu pokušati smanjiti cirkulaciju konkurentske novine Israel Hayom, a Yediot Ahronot će pisati pozitivnije priče. Israel Hayom je u vlasništvu Sheldona Adelsona, američkog milijardera i vlasnika kasina koji je ionako Netanyahuov predani pristaša.

Taj dogovor nikada nije ostvaren, kažu istražitelji.

U drugom i trećem slučaju Mandelblit kaže kako bi Netanyahu trebao biti optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja.

Netanyahu ostaje voljen od svoje temeljne baze koja smatra kako je on jedini izraelski političar sa ugledom i iskustvom da vodi usamljenu demokraciju u burnoj regiji i pametno pazi na njihove interese na svjetskoj sceni.

Dok je on brižno pripremao svoje predane desno orijentirane sljedbenike za ovaj trenutak, nazvavši istragu "lovom na vještice" koreografiranoj od strane medija koji su se urotili s neprijateljima na ljevici.

Benjamin Netanyahu APARTHEID Top News Svijet bijesan na Izrael zbog kontroverznog zakona

No, kako postaje sve izvjesnije da će do optužnice doći, kao fasada sa starog zida polako otpada i dio nekada beskompromisnih glasača desnice koji su mu prijeko potrebni za novi mandat.

To je pak dalo vjetar u leđa gospodinu Gantzu i njegovom argumentu da Izrael treba svježi početak.

"Hvala na proteklih deset godina, mi ćemo preuzeti odavde", kaže Gantz.

Čak i ako pobjedi na izborima, Mandelblitova odluka mogla bi zakomplicirati situaciju za gospodina Netanyahua, smanjujući mu opcije za stvaranje nove vladajuće koalicije, a može doći do toga da on koaliciju uopće ne vodi.

Gantz kaže kako nikada sa njime ne bi koalirao te neka se prizove svijesti i "da ostavku".

Nadodao je kako javnost treba "zamisliti premijera kojem cijeli dan "pojede" bavljenje tužbom. Država Izrael zaslužuje više od toga".

Netanyahuov konzervativni Likud gotovo bi sigurno morao kombinirati snage sa manjim strankama kako bi dobili većinu od barem 61 mjesta u parlamentu od 120 mjesta. Njegovi dosadašnji, ultra-ortodoksni partneri, za sada, tvrde kako će ostati uz njega, barem dok ne dođe do formalne optužnice, ali ankete pokazuju kako ne bi svi bili reizabrani.

Anketa novine The Times of Israel pokazuje kako bi podizanje optužnice jako promijenilo politički krajolik, te da bi Gantz mogao imati 44 mjesta, a Likud 25 u Parlamentu.

Benjamin Netanyahu, Vladimir Putin | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
Kao dio dogovora sa sudom Netanyahu bi mogao odlučiti i da "se makne" s mjesta. Prema ustaljenoj proceduri nakon Mandelblitove najave on bi predao dokaze braniteljima što bi pak rezultiralo (povijest je već pokazala) nizom curenja informacija. No, Netanyahu je zamolio Mandelblita da pričeka do poslije izbora, a ovaj se još nije oglasio o tome što će učiniti.

Odnos između dvojice muškaraca je također kompromitiran, jer je Mandelblit nekada bio tajnik njegovog kabineta, što povlači pitanja o njegovoj neovisnosti.

Kao javni tužitelj Mandelblit je pokazao nepristranost, često prozivajući zakone za koje je smatrao da su nedemokratski ili neustavni. Godine 2017. najavio je tužbu za prevaru protiv Sare Netanyahu, premijerove supruge, optuživši ju kako je zloupotrijebila 100.000 dolara javnog novca.

Jeruzalem RASPAD SISTEMA Top News Izrael potkopava dvodržavno rješenje

Sada Netanyahu mora smišljati zakonsku obranu dok planira reizbor. Njegovi odvjetnici kažu da bi obrana koštala oko 2 milijuna dolara, koje bi premijer morao platiti iz svog džepa.

Tražio je dopuštenje donacija, i postoji opcija da posudi po milijun od dva američka suradnika - biznismena i bratića Nathana Milikowskog i građevinara iz Michigana Spencera M. Partricha.

Sud je rekao kako je to neprimjereno i neka Netanyahu vrati i darove koje je dobio od spomenutog dvojca. Milikowsky mu je dao 300.000 dolara da pokrije troškove odvjetnika, a Partrich mu je dao odijela i cigare. 

"Koliko košta odijelo za premijera, i zašto bi on to dobivao na poklon umjesto da ih sam kupi", rečeno je. Osim ako se nešto ne "iskemija", osuda za mito sa sobom nosi i zatvorsku kaznu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.