Top News
1705 prikaza

Orban je uspio, Soros odlazi iz Mađarske

Orban plakati o Sorosu
Screenshot/Youtube
Mađarski premijer uspio je iz države izbaciti filantropa kojeg je osamdesetih 'žicao' za stipendiju

George Soros i njegov Open Society Foundations u koje je filantrop "utukao" preko 32 milijarde dolara od 1979. godine zatvaraju svoja vrata u njegovoj rodnoj Mađarskoj. Zastrašivanje i blaćenje njihovog rada od strane premijera Viktora Orbana urodilo je plodom, iako dio zaposlenika planira ostati u zemlji kako se NGO scena ne bi potpuno ugasila.

I Central European University, prestižni i cijenjeni fakultet kojeg je pokrenuo Soros koji se obogatio investiranjem i na financijskim tržištima, je u stanju pripravnosti. Oni, barem zasada, ostaju u Budimpešti, iako nemaju pravo upisa studenata poslije siječnja 2019. godine, a sve se ostalo seli u - Berlin.

"Era liberalne demokracije je došla svome kraju", rekao je nedavno Viktor Orban koji je od 87-godišnjeg Sorosa, Židova koji je preživio okupaciju Budimpešte, napravio svog glavnog ideološkog, ali i doslovnog, neprijatelja. Orban je bez uvijanja tvrdio kako je Soros čovjek na čelu sila koje žele potkopati suverenitet Mađarske u korist nadnacionalnih organizacija te liberalnih i nepatriotskih ideja.

George Soros Nema predaje Top News Soros uzvraća udarac paranoidnoj desnici

"Vlada Mađarske je unizila i otvoreno lagala o našem radu u korist političke dobiti i to taktikama koje su bez presedana u povijesti Europske unije", kaže Patrick Gaspard, predsjednik fondacija.

Orban koristi već prokušane metode koje su bile prisutne i za vrijeme II. Svj. rata kada je dio građana za svoje probleme krivio "bogate Židove iz sjene" koji sišu nacionalno biće. Nacionalist i antisemit, Orban je javno rekao kako će se pobrinuti da svi "neprijatelji Mađarske budu izvan njezinih granica", a neprijatelji Mađarske su, u prvom redu, neprijatelji njega samoga.

Sorosevo se lice našlo na stotinama plakata gdje ga se prikazuje kako reže bodljikave žice koje okružuju Mađarsku. Fondacija tvrdi kako je mađarska vlada na čelu s Orbanom potrošila preko 100 milijuna eura na propagandnu kampanju protiv Sorosa, koji živi u New Yorku, te da su "gotovo iskopirali motive i  karikature koje su se koristile u osvit II. Svj. rata".

Njegovi "Stop Soros" zakoni imaju u cilju kažnjavanje svih NGO-a i organizacija koje na bilo koji način pokušaju pomoći izbjeglicima i tražiteljima azila. Zakon, koji je napisan prije izbora, natjerao bi agencije koje rade s izbjeglicama da se prijave za nužno dopuštenje za rad od strane ministarstva unutrašnjih poslova. Dodatno, sve udruge i agencije koje primaju novac morali bi platiti 25-postotni porez na iznose koje dobivaju, teret koji mnogi ne bi mogli izdržati.

Zastupnici Orbanove stranke Fidesz koja s koalicijskim partnerima ima dvije trećine Parlamenta i njegov kabinet najavili su kako će uskoro predstaviti još žešći "Stop Soros" zakon.

"Gotovo je nemoguće osigurati sigurnost našim operacijama, i što je još važnije našim zaposlenicima već sada", rekao je Gaspard o situaciji koja je postala nepodnošljiva.

Viktor Orban Susjedstvo Top News Orban Mađarsku prekraja po uzoru na Putinovu Rusiju

Prije trideset godina, kako je Sovjetski Savez bivao sve slabijim, piše New York Times, za Sorosevu se stipendiju prijavio i mladi čovjek imena Viktor Orban. Htio je novac kako bi se detaljno bavio demokratskim procesima te modelima tranzicija država iz diktatura u demokracije.

"Jedna od osnovnih elemenata te tranzicije može biti i ponovno rođenje civilnog sektora društva", zapisao je tada Orban, a iz današnje se to perspektive čini kao vrhunac ironije.

Danas ga, naime, svi igrači iz tog civilnog sektora optužuju kako od Mađarske radi nacionalističku diktaturu i, de facto, jednopartijski sustav. Europska Unija, već poznata po svojim pola desetljeća presporim reakcijama, čak je zaprijetila da će obustaviti financijsku pomoć Poljskoj i Mađarskoj koje sve više plutaju daleko od demokracije.

Orban u Mađarskoj već jako dugo jaše na valu populizma vezanom uz jednu jedinu temu - imigrantima. Orban javno zastupa da se ono malo imigranata koje Mađarska planira pustiti mora "pokrstiti", te zaboraviti na islam. Gotovo mu je nebitno u cijeloj priči bilo što gotovo niti jedna izbjeglica ne želi ostati u nabrijanoj atmosferi Mađarske, premijer je to iskoristio kako bi se posvađao s Bruxellesom i Mađarima pokazao kako je on jak u obrani nacionalnog identiteta.

Jedini je problem, kažu kritičari, što se nacionalni identitet ne jede i ne garantira napredak i demokraciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.