Ekonomix
914 prikaza

Europski graničari branit će nas od imigranata

Izbjeglice
Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
EU namjerava u šest godina investirati na obranu vanjskih granica oko 25.000.000.000 eura

Europska unija planira znatno ojačati svoje snage za nadzor vanjske granice kako bi dodatno odvratila migrante od kretanja prema Europi, rekao je izvor iz EU-a, otkrivajući pojedinosti prijedloga budućeg proračuna EU-a.

Ta mjera će umanjiti zabrinutost zemalja EU-a upravljanjem migracijskih tokova, dok golem broj migranata i tražitelja azila nastoji doći u Europu iz ratom razorenih i siromašnih zemalja Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Sirijska obitelj, nedavno protjerana iz Austrije Ogorčeni crkvenjak Life Ispovijest župnika koji se ne boji migranata

U planu koji će biti objavljen u srijedu Europska komisija bi trebala predložiti jačanje za "više od pet puta" svojih postojećih graničarskih i obalnih snaga koje su već modernizirane i trenutno broje oko 1200 pripadnika.

Ta mjera je "nužna zbog naravi nekih dijelova granice EU-a, poput one na grčkim otocima", rekao je izvor bez davanja pojedinosti o cijeni toga plana.

Navodeći mogućnosti za budući proračun EU-a u veljači Komisija je procijenila troškove jačanja granične straže do "najmanje 3000 EU osoblja" na oko 25 milijarda eura u razdoblju od 2021-2027.

Trenutni sedmogodišnji proračun EU-a za nadzor granice je 4 milijarde eura.

Ukoliko se plan potvrdi trebat će potporu svih država članica EU-a koje su glavni izvor proračuna EU-a.

Majka i dijete spašeni na Mediteranu Tužna priča Life Vodeni grob: "Ako umrem, neće ni znati da sam mrtva"

Planirano povećanje troškova sigurnosti dijelom bi se nadoknadilo nižim subvencijama poljoprivrednicima i siromašnijim regijama u Uniji, rekao je izvor.

Izvor je rekao kako će Komisija predložiti da budući proračun EU-a bude između 1.1 i 1.2 posto bruto domaćeg dohotka što je povećanje u odnosu na sadašnjih 1.0 posto koji rezultira sedmogodišnjim proračunom od 1 bilijuna eura.

To potvrđuje ono što je glavni komisijin dužnosnik za proračun povjerenik Guenther Oettinger javno rekao pozivajući na povećanje nacionalnih doprinosa kako bi se popunila rupa nastala odlaskom Britanije iz Unije sljedeće godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.