Top News
268 prikaza

Pad Vlade: Sabor velikom većinom smijenio Oreškovića

Tihomir Orešković
Jurica Galoic (PIXSELL)
Prvo je iznio svoju "obranu" uoči izglasavanja nepovjerenja, a onda je krenulo drvlje i kamenje slijeva i zdesna

Nakon mjeseci uazjamnih optužbi između HDZ-a, Mosta i premijera Tihomira Oreškovića, Sabor je sa 125 glasova za, dva suzdržana i 15 protiv izglasao nepovjerenje Oreškoviću kao premijeru.

Devet zastupnika nije glasalo. Nakon ovoga očekuje se da se otvorio prostor za izvanredne izbore, jer je 12 Mostovih zastupnika uoči današnjeg zasjedanja Sabora deponiralo svoje potpise u korist raspisivanja novih izbora ukoliko se premijer sruši, što se dogodilo, a i sam Orešković je to dao naslutiti.

"Najpoštenije je da se sada ide na nove izbore, a i mislim da se u ovom trenutku ionako svi za to pripremaju", rekao je Orešković, a na novinarsko pitanje kako se osjeća, priznao je da je malo tužan.

Prema nekim pokazateljima, za pokretanje takvog razvoja situacije, odnosno raspuštanje Sabora, moglo bi se pronaći dovoljno glasova čak i bez Mostovih zastupnika.

Premijer Tihomir Orešković, uoči glasanja o njegovom opozivu u Saboru, iznio je svoju "obranu". Odbacio je sve optužbe kao lažne i neosnovane i rekao da su razlozi sasvim drugi.

"Problem je to što nisam pristao na čelo SOA-e ljude koji nisu ispunjavali osnovne uvjete za taj posao", rekao je i podsjetio da se pri imenovanju konzultirao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Uz Oreškovića i Božu Petrova u Saboru se ne nalaze niti Tomislav Karamarko niti itko od HDZ-ovih ministara.

"Moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora bitno se razlikuju od onih nekih članova Vlade", nastavio je.

Što se tiče Tomislava Karamarka, pozvao se na odluku Povjerenstva o utvrđivanju sukoba interesa koje je utvrdilo da Karamarko u aferi "Konzultantica" doista jest bio u sukobu interesa.

Prvo potpredsjednika Vlade pritom je optužio i da ga je dva mjeseca bezuspješno zvao na razgovore o ekonomiji i reformama, a ovaj je, kako je rekao, sve to ignorirao.

"Nekima nije odgovarao početak pregovora o Ini i MOL-u."

Na to se za riječ javio Branimir Glavaš i rekao Oreškoviću: "Vi ste već smijenjeni, samo to još ne razumijete. Vi ste već pokojni!" Potom ga je pozvao da otkrije sve što se događalo oko pokušaja imenovanja ljudi u vrh SOA-e koje je Orešković nazvao nekompetentnima.

Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista izjavila da za ovu krizu nije kriv samo Orešković. "Smjenom Oreškovića ne mogu se amnestirati ni Domoljubna koalicija ni Most od odgovornosti za ovakvo stanje", rekla je i optužila ih za rasprodaju državne imovine, privatizaciju zdravstva i zaustavljanje kurikularne reforme.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.