Top News
2056 prikaza

Ostavio je svoj narod na cjedilu - tko je Puigdemont?

Carles Puigdemont
1/9
Generalitat de Catalunya
Sa 36 godina ostavio je novinarstvo i krenuo u politiku, u projekt Republike Katalonije

Bio je 11. siječnja 2016. kad se 54-godišnji bivši novinar obratio govorom okupljenim političarima i građanima u velikoj dvorani Palau de la Generalitat u Barceloni, u središnjici redgionalne vlade Katalonije. Carlesa Puigdemonta upravo su proglasili katalonskim predsjednikom. Oko vrata mu je bila ovješena zlatna medalja vlade kao simbol da je postao 130. po redu šef katalonske administracije.

Posvuda u dvorani i posvuda izvan nje vijorile su katalonske zastave, a on je objavio: "Dogurali smo tako daleko, ali nismo umorni. Puni smo nade. Nemoguće je samo stav." Svemu su prisustvovala i dva visoka predstavnika vlade iz Madrida, a Puigdemont je zvučao prkosno, pozivajući Katalonce na podršku u njegovom otvorenom planu da se uspostavi nezavisna republika. "Mi smo sigurni u budućnost Katalonije unutar EU-a.

Prosvjedi u Barceloni za dijalog Druga strana Top News Kataloncima puna kapa: Dosta nasilja, dogovorite se!

To je apsolutno dobitnička situacija", izjavio je čak i 30. rujna novinaru Johnu Hendrenu u intervjuu za Al Jazeeru. 1. listopada ove godine milijuni Katalonaca glasali su na referendumu na kojem se velika većina glasača izjasnila za samostalnost. Istog dana vlada iz Madrida nasiljem je pokušala spriječiti glasanje. Narednih tjedana Puigdemont se približio na samo korak od svog konačnog cilja za svoju domovinu, postajući neupitan lider pokreta koji je započeo u malom provincijalnom katalonskom gradiću Girona.

Četiri tjedna nakon referenduma Katalonija je i službeno proglasila neovisnost, da bi vlada u Madridu odmah pokrenula postupak provođenja Članka 155. ustava koji bi španjolskoj vladi dao ovlasti da Katalonijom upravlja direktno. Nakon proglašenja samostalnosti, Puigdemonta i njegovu katalonsku Madrid je smijenio. Španjolski premijer raspisao je nove regionalne izbore za 21. prosinca 2017. Puigdemont je i danas glavna pokretačka sila iz katalonskog proglašenja neovisnosti 27. listopada.

Ali, tko je zapravo Carles Puigdemont? Rođen je 29. siječnja 1962. u Kataloniji. Sa 16 godina počeo je raditi kao novinar za lokalni list Diari de Girona. Na Sveučilištu u Gironi studirao je katalonsku filozofiju, ali je od studija odustao kako bi postao novinar s punim radnim vremenom. Nekoliko godina je radio za u međuvremenu ugašene novine El Punt, 1988. postao je čak i glavni urednik. Pisao je za magazin Presencia, kao i za magazin na engleskom jeziku Catalonia Today.

Separatistički prosvjedi u Barceloni | Author: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL

Novinarstvo je napustio 2006. kako bi se pridružio Katalonskoj izbornoj alijansi koja se vremenom prometnula u pokret za nezavisnost. Kako je imao veliko iskustvo u medijima, pomogao je uspostavljanju Katalonske novinske agencije, koja je bila praktično digitalni glasnogovornik katalonskog pokreta. 2011. izabran je za gradonačelnika Girone, glavnog grada istoimene provincije. Time je prekinuo 32 godine vladavine tim gradom niza gradonačelnika iz Socijalističke partije Katalonije.

Puigdemontov politički ugled među Kataloncima dodatno je porastao nakon što je izabran za člana regionanog, katalonskog parlamenta i kada je postao predsjednik Udruge općina za neovisnost. Konačno, 10. siječnja 2016. izabrali su ga za predsjednika Katalonije. On je prvi katalonski predsjednik koji nije položio zakletvu lojalnosti španjolskom ustavu i španjolskom kralju Filipu VI.

Usprkos teškim kritikama središnje španjolske vlade u Madridu, uspio je izboriti se za glasanje o raspisivanju referenduma o neovisnosti u katalonskom parlamentu. No, to glasanje španjolsko sudstvo proglasilo je neustavnim. Puigdemont i političke snage koje su ga podržavale svejedno su provele već drugi regionalni referendum o neovisnosti u tri godine.

Katalonija, prosvjedi PROGLASILI Top News EU ne podržava odcjepljenje Katalonije

A od onih koji su izašli na referendum, većina je glasala u korist neovisnosti Katalonije, što je dovelo do političke krize u Španjolskoj. 27. listopada katalonska budućnost još jednom je izazvala nemir nakon što je pokrajina konačno proglasila neovisnost od Španjolske. Samo nekoliko sati nakon proglašenja deklaracije u parlamentu Katalonije, Madrid je Puigdemonta smjenio i raspustio regionalnu vladu.

Danas su nesigurni i budućnost Puigdemonta i projekta katalonske samostalnosti. Ako bi Katalonija doista postala sasvim neovisna od Španjolske, Puigdemont, nekoć propali student koji je postao katalonski regionalni predsjednik, u najboljoj je poziciji da svoj narod vodi i dalje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:45 05.Studeni 2017.

    Ostavio ih na cjedilo,a naši nas još uvjek cijede.

  • nelson 18:02 04.Studeni 2017.

    kukavica