Top News
248 prikaza

Madrid diže optužnice protiv katalonskih vlasti

Prosvjedi u Barceloni
REUTERS
Tužitelj Jose Manuel Maza prijedlog će poslati sucu, koji po španjolskom zakonu optužene mora prvo pozvati na svjedočenje

Španjolski glavni državni tužitelj najavio je podizanje optužnica protiv katalonskih lidera, te da im se sudi zbog pobune i zlouporabe državnog nvoca.

Tužitelj Jose Manuel Maza prijedlog će poslati sucu, koji po španjolskom zakonu optužene mora prvo pozvati na svjedočenje, javlja Independent.

Katalonske vlasti izazvale su najveću krizu u zadnjih nekoliko desetljeća nakon što su održali referendum za neovisnost 1. listopada, što je španjolsko pravosuđe proglasilo ilegalnim.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u petak je najavio direktnu kontrolu nad Katalonijom, otpustio katalonsku vladu i sazvao nove izbore za 21. prosinac.

Međutim, neki od najprominentnijih članova katalonske administracije, uključujući predsjednika Carlesa Puigdemonta i potpredsjednika Oriola Junquerasa su rekli kako ne priznaju taj potez i da ih jedino narod Katalonije može smijeniti.

Grupe koje podupiru neovisnost pozvali su Katalonce na građanski neposluh, te su pozvali sve državne službenike, učitelje, vatrogasce i policiju da odbiju bilo kakve naredbe vlasti u Madridu. No, u ponedjeljak je većina zaposlenih normalno došla na posao u devet ujutro i nigdje u Kataloniji trenutno nema znaka o građanskom neposluhu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.