Top News
874 prikaza

Najopasnija žena Njemačke: "Pucajte u migrante na granici"

Frauke Petry
Swen Pf?rtner/DPA/PIXSELL
Stranka koja stoji iza Frauke Petry dobiva neočekivanu podršku građana

Čelnica vodeće njemačke desničarske stranke uzrokovala je politički metež kad je izjavila da bi granična policija trebala biti autorizirana da puca na izbjeglice koje pokušavaju ilegalno ući u zemlju.

Frauke Petry, 40-godišnja čelnica njemačke, nekoć euroskeptične, a danas izrazito ksenofobične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), postavila je svoje kontroverzne zahtjeve nakon političkog sastanka ovog vikenda u Hannoveru.

"Policija mora zaustaviti migrante od ilegalnog prelaska iz Austrije. I, ako je to potrebno, neka koriste oružje. To je ono što zakon nalaže. Ni ja to ne želim, ali korištenje vatrenog oružja je ovdje posljednje sredstvo", izjavila je Petry za Mannheimer Morgen novine.

Njezine primjedbe su dosad najekstremniji politički odgovor neke važne političke figure, koja je na taj način pokazala nezadovoljstvom izbjegličkom politikom "otvorenih vrata" njemačke kancelarke Angele Merkel i progovorila o rastućoj tjeskobi građana zbog nezaustavljivog priljeva izbjeglica i drugih migranata. 

Više od 1.1 milijuna migranata ušlo je u Njemačku 2015. godine, s tim da je većina došla od rujna, a anketa provedena prošlog tjedna pokazala je da 40 posto Nijemaca sad želi da Merkel da ostavku. 

AfD privlači sve više pozornosti i podrške zbog svoje zajedljivosti i obrušavanja na migrante. Već su osvojili pet mjesta u njemačkom parlamentu, a prilično je izgledno da će na izborima sljedećeg mjeseca osvojiti mjesta i u najmanje tri savezne pokrajine, u kojima bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti 15 posto glasova.

Merkel, s druge strane, odbija zatvoriti njemačke granice ili pristati na zahtjeve koji dolaze i iz njezine stranke, a traže da se smanji broj dopuštenih ulazaka.

Prošlog vikenda je uzvratila tako svojim kritičarima izjavivši da će se izbjeglice iz Sirije i Iraka vratiti domovima kad završe sukobi u njihovim zemljama, piše Independent

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.