Top News
2907 prikaza

Otkrivamo: Oružje iz kojeg je Vidošević ubio slona, lava i medvjeda

Nadan Vidošević
Marko Prpić (PIXSELL)
Vidošević ima zbirku od 11 lovačkih pušaka vrijednu 296.000 kuna. Oružjem se ne može koristiti jer ga je sud ‘blokirao’

Dok sud ne da svoj pravorijek u postupku koji bi na jesen trebao krenuti protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, optuženog da je osmislio plan i organizirao skupinu koja je iz Komore izvukla 35 milijuna kuna, imovina će mu biti blokirana. 

Osim niza nekretnina, automobila, umjetnina, skupocjenih satova, knjiga i karata, pod blokadom mu je i skupocjena zbirka oružja. 

Lovačke puške, kojima je bonvivan Vidošević, među ostalim odstrijelio i polarnog medvjeda kojem se divio u podrumu vile na zagrebačkom Gornjem Prekrižju vrijedne su gotovo 296.000 kuna. 

Nadan Vidošević | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Utvrdio je to preliminarnim pregledom vještak za balistička, mehanoskopska i traseološka vještačenja Damir Tomašek. 

Riječ je o 11 lovačkih pušaka, optičkim nišanima i pištolju. Oružje je nađeno prilikom pretrage Vidoševićeve vile na Gornjem Prekrižju u Zagrebu.

Vidoševićevo oružje ima kundake od ebanovine, ručno tokarene metalne detalje, remenje od telećeg boksa i goveđe ili konjske dlake.

Cijenu lovačkom oružju najviše diže ručna izrada koja se prije svega tiče kundaka, gravura, kožnatog remenja i futrola. 

Ručna obrada drvenog kundaka može lovačkom oružju znatno povisiti cijenu, i do 30.000 kuna. Za svako oružje kupuje se i dodatna oprema, optika, noćne svjetiljke, najčešće marke Swarovsky.

Javnost je tek nakon što su ga uhitili u studenome 2013. doznala da je Vidošević, osim nekretnina, umjetničkih slika i skupltura bio i pasionirani sakupljač lovačkih trofeja. 

Zahvaljujući policajcu Josipu Vrbiću građani su otkrili da Vidošević u podrumu zagrebačke vile ima i prepariranog polarnog medvjeda, vukove, bizona, jelene, srndaće, divokoze te niz ostalih trofeja. 

Ljeto 2012. Vidošević je proveo na safariju u Mozambiku. Iz fotografija s internetske stranice safarija Mashambanzou Safaris vidljivo je da mu najpoznatiji afrički lov na glasovitih “velikih pet životinja” nije bio dovoljan. 

Prema fotografijama trofeja, volio je lov na takozvanih opasnih sedam. Riječ je o lavu, leopardu, slonu, nosorogu, afričkom bivolu, krokodilu i nilskom konju. 

Tom je prigodom Vidošević je odstrijelio lava, slona, krokodila, bivola, nilskog konja, niz antilopa...

Cijena jednog takvog lovačkog aranžmana za pojedinu životinju može se kretati od 5000 do najviše 30.000 eura, a sve ovisi o životinji koju se lovi.

Kako je svojedobno pisala Dobra kob neki iskusni lovci govorili su kako se u lov na polarnog medvjeda ne ide bez 50.000 eura u džepu.

Vidošević, vidi se na fotografijama iz safarija, nosi najskuplju odjeću za lov marki Fjällräven, Blazer i Beretta. 

Cijena odjeće za zimski lov, na primjer, stoji minimalno 15.000 eura - donje rublje, hlače, podstave, prsluci, košulje, veste, rukavice, šeširi, čizme s neoprenom i krznom, vunene nepromočive čarape, torbe, noževi...

Radi se o namjenskim materijalima i namjenskoj odjeći, a upravo zbog tih stavki lov i nosi epitet vrlo skupog sporta. Primjerice, hlače s podstavom stoje oko 700 eura, čizme 1000 eura, jakna od 700 do 1200, čarape sto eura.

Skupo je i dermo prepariranje odstrijeljenih životinja. Na primjer, za medvjeda treba izdvojiti i do 1000 eura.

Popis pušaka u vlasništvu Nadana Vidoševića

Steyr-Mannlicher model luxus, cal. 270 Win

Mossberg model 183d, cal. 410/76

TOZ model Bm (63/H-dB), cal. 16/70

Merkel model BS-dr96ld, cal. 9,3x74r

Mauser m.03(jr) model Big Five, cal. 460 Weath mag

Beneli model Super vinci, cal. 12/89

Fn Browning model 525, cal. 20/76

Steyr-Mannlicher cal. 8x68 S

Fn Browning model Bar (mark ii), cal.9,3x62(only)

Češka Zbrojevka model 455, cal. 22 Win.mag.r.F

Steyr-Mannlicher model Classic, cal. 308 Win

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.