Top News
10268 prikaza

Otkrivena najveća riznica nacističkog blaga

Nacističko blago u Buenos Airesu
1/7
Screenshot/Youtube
Policija pokušava otkriti kako su ti izvorni artefakti dospjeli u skrivenu sobu kuće u predgrađu

Skriveno iza lažnog zida kuće u Buenos Airesu nalazilo se najveće nacističko blago ikad otkriveno u Argentini. Kako prenosi Associated Press, otkriveno je 75 nacističkih predmeta, uključujući poprsje Adolfa Hitlera, kutije ukrašene svastikama, a pronašli su i napravu za mjerenje veličine glave.

"Preliminarne istrage pokazuju da je riječ o izvornim djelima", rekla je ministrica unutarnjih poslova Patricia Bullrich. Dodala je i da su neki predmeti popraćeni starim fotografijama, vjerojatno kako bi im se povećala komercijalna vrijednost.

Šef argentinske federalne policije Nestor Roncaglia upozorio je da do sad nisu imali slična otkrića. "Pronalazili smo ukradene umjetnine ili krivotvorine, ali ovo su originali i mi moramo otkriti istinu", rekao je Roncaglia.

Nacistički artefakti u Buenos Airesu | Author: Policia Federal Policia Federal

Trenutačno je najveća zagonetka kako su uopće artefakti dospjeli u Argentinu. Najizglednija teorija je da su visoki nacistički dužnosnici ih dopremili nakon kraja Drugog svjetskog rata jer su u Argentini imali sigurno utočište. Neki od najgorih zločinaca, poput zloglasnog Josefa Mengela.

U koncentracijskim logorima koristio je ljude kao pokusne kuniće, tražeći način kako ih pretvoriti u Arijevce, odnosno kako genetskim inženjeringom stvarati Arijevce. Idealni su mu bili blizanci, jer bi na jednom radio pokuse, a drugi bi mu služio kao kontrolni primjer. Uštrcavao je ljudima boju u oči kako bi iz smeđih dobio njemački plave, amputirao udove i presađivao na druge ljude, obavljajući operacije u nesteriliziranim uvjetima, bez analgetika i na živo, a pacijenti su umirali u velikim mukama. 

Ubrizgavao im je otrovne supstance te je u svojim pokusima koristio čak 3000 blizanaca, od kojih je preživjelo samo 180. Bavio se i umjetnom oplodnjom, testiranjem granica ljudske izdržljivosti smrzavajući pacijente, ostavljajući ih bez vode i hrane, vadeći im organe... Nakon pada Njemačke, Mengele je uspio pobjeći saveznicima u Argentinu promjenom identiteta i izgleda plastičnim operacijama. Utopio se plivajući, a njegov identitet je potvrđen tek 1992. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.