Top News
623 prikaza

Otkud, dođavola, odjednom 400.000 branitelja?!

Prosvjed branitelja ispred stana Zorana Milanovića
Borna Filic (PIXSELL)
Braniteljski prosvjedi ne prestaju izazivati reakcije, a svoj stav o službenoj brojci branitelja na svom profilu na Facebooku iznio je Edo Popović

Ovih dana mediji se bave ratnim stažom pojedinih ministara i drugih osoba. Na moje pitanje o tome kako netko može imati tisuću i nešto dana borbenog staža, a baruta nije ni omirisao (za mene je rat počeo u ljeto 1991., a završio u kolovozu 1995.), moj frend i privatni ministar obrane i branitelja (kod mene su ta dva ministarstva spojena), koji je do 1994. bio u borbenom sektoru i stavljao jajca u škripac, kak se to fino kaže, odgovara ovako (skraćena verzija): 

Branitelji u Savskoj | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

"E moj druže, ti postavljaš nezgodna pitanja!"

Zato jer su taj registar branitelja i statusi pojedinaca u njemu jedno pravo malo čudo. Po duhu svetome. Ili ipak malo češće, bez njega.
No, da bismo se bolje razumjeli, moraš znati da se službeno kao prvi dan rata računa 17.8.1990. (ma koliko god to zvučalo ludo), dok se kao zadnji dan rata računa 30.06.1996. (ma koliko god i to zvučalo ludo)!

Što znači da je netko teoretski mogao sakupiti ukupno oko 2160 ratnih dana. Vjerovao ili ne.

Druže moj, da ti još malo pojasnim što su zapravo napravili drugovi Pavle Miljavac i Ivan Penić 1999. godine (tada ministri MORH-a i MUP-a), i zašto je Branko Borković tada protiv njih podignuo kaznenu prijavu, koja još uvijek stoji u dubokim Bajićevim i Cvitanovim ladicama.

Prosvjed branitelja u Savskoj ulici | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Dakle, jedan moj drug koji se nije maknuo iz Istre niti jedan dan u tih šest godina ima full ratni (borbeni) status (osim kad je bio na bolovanju i godišnjem odmoru), dok meni ratni (borbeni) put prestaje dolaskom na radno mjesto na Muzilu u Puli u listopadu 1994. otkad sam skupio 600 i nešto NEborbenih dana.

Meni je to sasvim u redu, jer dolaskom u Istru više nisam bio u borbenoj postrojbi. 

No, tad nastupaju Miljavac i Penić, koji odlučuju kako će spojiti dva registra ZAPOSLENIH (u MUP-u i u MORH-u) za vremenski period 1990. - 1996. po kojem će svi MUP-ovci (i tajnice, čistačice, sekretarice, kuharice kava... i prometni policajci iz Zagreba ili Poreča) bez obzira gdje su radili (Istra, Rijeka, Zagorje ili Vukovar, Knin, Vinkovci.....) DOBITI FULL RATNI STATUS (BORBENI) baš kao i svi djelatnici MORH-a u Zagrebu ili u uredima za obranu po Rijeci, Puli, Poreču...

Branitelji u Savskoj | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

I tako njihovom uredbom odjedanput broj branitelja s 200.000 skače na preko 400.000!

I zato danas imamo to što imamo i svi u vlastima (SDP-HDZ) šute o tome. 

Ne znam koliko sam ti uspio objasniti ovu najvišu razinu matematičkih jednadžbi.

Mislim da bi nas dvojica zajedno o ovome mogli napisati jednu sjajnu knjigu, humornu dakako, koja bi bila HIT ne samo "u regionu" već i šire! 

Pozdrav iz Pule 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.