Top News
33956 prikaza

Ovako je Sunčana Glavak odletjela s Plenkijevog dvora

Sunčana Glavak
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Za glasnogovornicu su smatrali da radi loše, da je Karamarkov kadar, neki će se sjetiti i da je 'cinkala' J. Kosor 2013.

Sunčana Glavak u karijeri je bila već u dva saziva Sabora, nakon izbora 2007. i nakon izbora 2011. Ovaj put u Sabor odlazi godinu i pol nakon izbora, umjesto HDZ-ovca Darka Horvata koji odlazi na mjesto ministra gospodarstva umjeto "kontaminirane" Martine Dalić. I ovaj put Glavak svoj saborski mandat sigurno neće tako proslavljati kao prethodna dva puta. A onaj tko će u Vladi nesumnjivo najmanje liti suze premijerov je savjetnik  za medije Krešimir Macan.

Glavak u Sabor odlazi s mjesta glasnogovornice Vlade, kao sljedeća na rang listi HDZ-ovih kandidata iz 3. izborne jedinice, jedni će reći zato što je sljedeća plasirana na popisu za popunjavanje HDZ-ove kvote, dok će oni zluradi reći da je još dobro i potrajala u Vladi jer se još jesenas naveliko pisalo o katastrofalnoj medijskoj strategiji Vlade, o tome da usred turbulentnih događaja ekipa Andreja Plenkovića ne uspijeva istaknuti ono što radi dobro, pa se primjećuje samo ono što radi loše.

Krešimir Macan Krešimir Macan Top News Plenkovićev guru: 'Peglao' je sve od Račana do Keruma

Takvi će još primijetiti i to da je Glavak zapravo jako dobro potrajala u Vladi jer je sam premijer Macana u Vladu pozvao još jesenas kako bi ovaj, pored žive i zdrave i ovlaštene na poziciji glasnogovornice - pored Glavak - stao popravljati ozbiljno uzdrman rejting i sliku premijera i Vlade. I od prvog trenutka pozicije nje i njega bile su jasne. Nju je vlada naslijedila još iz doba dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko, pa ju se i danas nerijetko doživljava kao "Karamarkov kadar". 

Njemu pak HDZ-ova desnica već godinama zamjera niz stvari. Čak možda i ne toliko niti angažiranje u kampanjama bez opterećenja političkim predznakom, koliko to to što je duže vrijeme maltretirao tadašnju HDZ-ovu vlast satiričkim, zajebantskim video-klipovima po YouTubeu pod pseudonimom BijesPrvi. Uz Macana, autori su bili još i Zinka Bardić i Marko Rakar, sudjelujući u jednoj od najboljih zafrkavanja na račun politike u Hrvatskoj u 21. stoljeću, a redovita mušterija bio je tadašnji premijer Ivo Sanader i njegova stranka. Tek dvije godine poslije, 2012., Macan se "autao".

I kada su se dvoje takvih našli oko istog posla, pri čemu je on usto služio kao materijalni dokaz da vrh stranke, čitaj premijer, smatra da ona svoj posao radi loše, naravno da je za očekivati bilo da sukob izbije od prvog trenutka. U kuloarima se moglo čuti da je Glavak oko Macana izgradila obruč, da ga je izolirala, da se ne vole i da vode bitke. Vremenom je Macan ipak počeo dolaziti do izražaja, i ta promjena počela se primjećivati prema vani.

Krešimir Macan | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Prva reakcija Plenkovića na prvu objavu mailova Martine Dalić bila je da sazove zajednički intervju s novinarima HRT-a, RTL-a, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista i 24sata. To je navodno bila Macanova ideja i zapravo je bila dobra. Slijedile su još neke situacije u kojima je, ako se pažljivo promatra, premijer vješto pazio da ne djeluje kao na umoru, smješkao se, povremeno uzvraćao duhovitim dosjetkama i općenito u puno nezgodnijim situacijama nego što je bilo doba "lex Agrokora" jesenas, premijer, u onom PR-ovskom dijelu, djeluje sigurnije.

I sad kada Glavak odlazi u nove radne zadatke, na nimalo nove profesionalne izazove u Sabor, dojam je da je savjetnik Macan na kraju odnio pobjedu nad glasnogovornicom s kojom se nije slagao, da ona odlazi, a on ostaje. Ovakva teza logična je iz niza razloga.

Sažeti životopis Sunčane Glavak kaže da je imala 36 godina kada je nakon jedne pristojne novinarske karijere 2004. godine postala glasnogovornica Ministarstva kulture, tada pod Božom Biškupićem. Samo tri godine poslije po prvi put je ušla u Sabor, da bi ubrzo postala zamjenikom Zlatka Mehuna, glasnogovornika HDZ-ove, odnosno, Sanaderove vlade. 2009. vodila je medijsku kampanju Andrije Hebranga kao predsjedničkog kandidata HDZ-a kada je on sa 12 posto glasova ispao već u prvom krugu.

I dalje sve pristojno, ali ne više od toga. Sve dok u veljači 2016. nije postala glasnogovornica one do nadrealnosti egzotične vlade – Tihomira Oreškovića. Bila je riječ o eri Karamarkovog HDZ-a i jasno je da je Glavak do Plenkovićeve vlade dogurala kao netko koga se pamti po bivšem šefu.

Neki će Glavak predbaciti i to, možda i prestrogo, možda i ne, da je bila glasnogovornica vlade koja je upamćena po mnogim neslavnim rekordima, tako i po onom da je to bila vlada iz koje su kao nikada prije niti poslije "povjerljive informacije curile na sve strane".

Krešimir Macan Krešo Macan Top News Plenki ga zove: Tuđmana je razljutio, Račan ga je volio...

Povijest je Sunčanu Glavak upamtila i kao članicu HDZ-a, koja je – kao i još nekoliko drugih – Jadranku Kosor tužila Visokom sudu časti HDZ-a nakon što je bivša premijerka za Globus progovorila o tome da joj u stranci ne dopuštaju da slobodno govori, a ona ne želi šutjeti. Pa su je Jadranku Kosor izbacili iz stranke. I to zbog "štete koju nanosi ugledu stranke". Bio je to početak 2013., samo dvije i pol godine otkako se pisalo da vrhu HDZ-a jako smeta bliskost Jadranke Kosor i Sunčane Glavak, i to takva da Kosor čak Glavak vodi sa sobom u šoping.

A Krešimir Macan? Rođeni Dubrovčanin imao je samo 21 godinu kada je, s iskustvom komuniciranja s ljudima kao turistički vodič u Dalmaciji u miru, 1991. u ratu u sklopu Foreign Press Bureaua servisirao ratne reportere iz inozemstva o tome što se gdje događa, pa čak ih i vodio na mjesta događaja. Nije to trajalo dugo, te iste godine ministar informiranja Branko Salaj pozvao ga je u svoje ministarstvo kako bi naredne četiri godine bio generalni tajnik.

Te ratne 1991. zapalo ga je čak da bude onaj koji je svijetu objavio da je Vukovar pao. Tuđman je na to poludio, ali je Macan, zapravo, dobro procijenio.

"Tog dana je bila panika, nismo mogli držati informaciju dulje od popodneva, a cijelo popodne održavala se izvanredna sjednica vlade zbog toga, pitanje je koliko bi oni još čekali s objavom. Način na koji sam ja to formulirao Reutersu bio je da Vukovar vojno ne možemo više braniti. RTV Slovenija prenio je vijest s opremom: 'Vukovar je pao, potvrdio Macan.' Tuđman je nakon toga pozvao Vesnu Škare Ožbolt i pitao koji je to idiot objavio", kazao je prije pola godine za tportal.hr.

Andrej Plenković u Charlieju | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Pa je od 1998. pet godina bio glasnogovornik HTV-a. Pa je 2003. postao savjetnik premijeru Ivici Račanu za medije. Pa je 2009. bio u političkoj kampanji Željka Keruma kojom je ovaj postao gradonačelnik Splita. Bilo ga je po parlamentarnim izborima u Makedoniji 2008., na izborima u BiH u kampanji SDP-a Zlatka Lagumdžije. Bilo je još mnoštvo tih njegovih angažmana. Zapravo, jedan od rijetkih trenutaka kad je Macan doživio debakl bila je predsjednička kampanja Ive Josipovića 2014. u kojoj je ovaj uspio upropastiti visoku podršku među biračima nakon prvog mandata.

U Plenkovićevu vladu su Macana kao savjetnika pozvali nakon što su ostali šokirani drvljem i kamenjem po HDZ-u nakon što su premijer, ministri i suradnici uspjeli u rekordnom roku donijeti i izglasati "lex Agrokor" i time, kako su naveli, spriječiti kolaps Agrokora i ekonomije Hrvatske. U vladi su smatrali, a to je bila već jesen 2017., da si ne mogu priuštiti defanzivno stajati prema javnosti i reagirati samo kad zadobiju kakav udarac, da je to osnovni razlog zašto se ne čuje o baš nikakvom uspjehu vlade.

Macan je još i prije tog "transfera" otvoreno objašnjavao da je Plenkovićev problem u komunikaciji to što se izražava diplomatski, što nekad čak i prevodi s engleskog na hrvatski, pa se onda događaju katastrofalni gafovi s požarima koji djeluju "atraktivno", a s druge strane da treba zauzdati nervozne reakcije. Ono što je bila njegova kritika premijeru tada, zapravo je bila kritika Glavak. A već i to što je premijer u jednom trenutku u javnosti počeo bivati popeglaniji u Macanovom smjeru, moglo je nagovijestiti tko će uskoro ostati uz njega, a tko će ići u Sabor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Savjetnica 15:42 22.Rujan 2018.

    Moj glas više nikada neće dobiti. Uhljebili su baš svaku kokoš.

  • nelson 09:57 24.Svibanj 2018.

    hdz je stvorio probleme

  • Oglasivac277 23:12 23.Svibanj 2018.

    Nemoze ni Macan popeglat tu prljavstinu sa Plenkovica. Umjesto modernog Eu politicara dobili smo covjeka koji je ucinio hrvatskoj vise stete nego domovinski rat.Zloupotrebom ovlasti, zloupotrebom povjerenja građana, Plenković raseljava Hrvatsku te nas je ekonomski doveo na dno EU, a ... prikaži još! od hrvatske države napravio tešku pravnu provinciju. Lijepo priča, blefira, laže, i daje nemjerljiv doprinos KORUPCIJI u Hrvatskoj. To je dio djela i ostavštine Andreja Plenkovića, premijera koji nam je u svojoj kamp