Top News
31154 prikaza

Ovčara: "Ubio je Francuza i ukrao mu lovu iz džepa"

Jean-Michel Nicolier
Screenshot
Pokolj na Ovčari jedan je od najgorih zločina Domovinskog rata

Policijski službenici Ravnateljstva policije, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te u suradnji s policijskim službenicima PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske, dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje te 5. travnja 2018. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina.

Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak, kao pripadnik JNA, sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Premda iz policije ne navode njegovo ime, Večernji neslužbeno doznaje kako je riječ o Spasoju Petkoviću Štuki, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se troje još uvijek vode kao nestale osobe.

Djela logoraša Sremske Mitrovice Vukovar Top News Poruke iz srpskih logora: "Vesna, ovo srce kuca za tebe"

Također se sumnja da je osumnjičeni u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice kojom prilikom je usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina (1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Također neslužbeno, Večernji saznaje kako je riječ o dragovoljcu HOS-a Jeanu Michelu Nicolieru. S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometar od hangara, Petković je sudjelovao u strijeljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika do danas su identificirani. S obzirom na to da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, maksimalno intenzivirati mjere traganja radi uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Spasoje Petković Štuka izbjegao je pravdi kao svjedok pokajnik u Beogradu tijekom suđenja za Ovčaru, no sada ga potražuju pravosudni organi Republike Hrvatske. Na društvenim mrežama već dulje vrijeme kruži informacija da spokojno živi u selu pokraj Rume u Srbiji. 

Rambo Amadeus Povijesni govor Kultura Rambo '92. godine: "Jeb** vam mater! Granatiraju Dubrovnik!"

Jean-Michel Nicolier ubijen je na Ovčari. Ta jedna rečenica krije i mnoštvo drugih detalja koji su poprilično očiti. On je Francuz, branio je Vukovar na početku Domovinskog rata i ubijen je u masakru kojeg su počinili srpski vojnici i lokalni milicajci.

Njegova majka Lyliane Fournier početkom ove godine opet je počela upozoravati da je srpsko pravosuđe, do sada, osudilo tek osam zločinaca na kazne od 5 do 20 godina. Usprkos činjenici da je ubijeno 268 osoba na Ovčari. Usprkos činjenici da je proces u Beogradu trajao nekih petnaest godina.

Kako je pisala Slobodna Dalmacija u svom tiskanom izdanju, Lyliane su obratila čak i francuskim europarlamentarcima da bi ih upozorila da je prošlo gotovo tri desetljeća od smrti njenog sina, a da mu kosti nisu pronađene dok njegov ubojica slobodno šeta. Udruga "DR. Ante Starčević" iz Tovarnika ustvrdila je prije nekoliko godina da je Jean-Michela ubio Spasoje Petković zvani Štuka koji je Francuza, ranjenog i na rubu smrti od premlaćivanja u hangarima na Ovčari, izveo van i ispalio mu metak u potiljak. Tvrde i da je Štuka potom izvadio 20 franaka koje je Jean-Michel imao u džepu.

Kako je Večernji još prije nekoliko godina pisao, Štuka je na slobodi zahvaljujući statusu zaštićenog svjedoka pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu gdje je svjedočio protiv drugih zločinaca, a i sam je priznao cijeli niz zločina. 

Vukovarska bolnica Zbog EU Top News Kako su lagali da su dokumenti bolnice u Vukovaru izgubljeni

Do detalja je ispričao kako su zarobljeni Hrvati autobusima dovezeni pred hangar na Ovčari gdje su ih batinali u špaliru te kako su pred iskopanom rupom formirali streljački vod i pobili oko 260 ljudi. Među njima i francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera čiji posmrtni ostaci ni danas nisu nađeni. Međutim, usprkos priznanju vlastite krivnje, zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom, pokajnik Štuka posve je oslobođen kaznene odgovornosti.

Kasnije se postavilo pitanje može li mu Hrvatska ipak suditi iako je u Srbiji oslobođen suđenja u nagodbi s tužiteljstvom. Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić postavila je pitanje Europskoj komisiji baš o toj temi. Predsjednici Hrvatske konzervativne stranke rečeno je da pravosudna tijela države članice Europske unije, pa tako i Hrvatske “imaju pravo odlučiti hoće li se baviti predmetima u svojoj nadležnosti, neovisno o odluci Srbije da svojim državljanima dodijeli status svjedoka suradnika”.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:01 07.Travanj 2018.

    "Tehnički"gledano,nije mu ukrao,jer mrtvoj osobi novac ne treba.

  • uskook 14:46 05.Travanj 2018.

    Da li ća pravda ikada biti zadovoljena gospodo poliitičari iz vlade RH...