Top News
125 prikaza

Ovdje se nalazi ISIL-ova tvornica bombaša samoubojica

U.S. Marine Corp/ Lance Cpl. James J. Vooris
Prošlog tjedna teroristi su pobili 200 ljudi u Bagdadu, a u utorak još 70

Irački grad Falllujah po svoj će prilici uskoro postati najveće bojište u Iraku. Bagdad je u posljednje vrijeme na meti novog vala ISIL-ovih bombaša samoubojica, koji, kako smatraju iračke obavještajne službe, ponajviše dolaze upravo iz Fallujahe. Prošlog tjedna u Bagdadu je u napadima terorista samoubojica pobijeno oko 200 građana Bagdada, a jučer, u utorak, još 70.

Fallujah je, inače, većinski sunitski grad, dok je Bagdad pretežno šijitski. Unatoč tome, stanovnici Fallujahe, njih nekoliko desetaka tisuća od predratnih nešto više od 300.000, očajni su zbog toga što su zapeli pod ISIL-ovom okupacijom. Ostali Iračani iz grada pobjegli su pred ISIL-om. Grad je okružen vladinim trupama sa svih strana, a ISIL ne samo što ne dopušta dopremu bilo kakve humanitarne pomoći, nego i ubija svakoga tko pokuša bježati.

Slično se događa ili se događalo i u nekoliko sirijskih gradova koji su zapeli pod okupacijom al-Nusre, al-Kaidine organizacije u Siriji, a koji su se našli u okruženju Sirijske vojske i Hezbolaha.U Falluji se umire od gladi, jede se trava, umire se od najbanalnijih bolesti. "Oni su Fallujahu opkolili, stežu obruč, ali do sada nisu bili u stanju pokrenuti odlučujući napad", izjavio je reporterima iz cijelog svijeta pukovnik vojske SAD-a Steven Warren u petak.

ISIL-u se doista ne piše dobro. U ponedjeljak je Sirijska vojska u gradu Deir Ez Zoru uspjela ubiti Tareka Khalafa ‘Abdullaha, glavnog zapovjednika ISIL-ovog tzv kalifa Abu Bakra, praktično njegovu "desnu ruku". Sam Abu Bakr al Baghdadi prije nekoliko je mjeseci u Siriji teško ranjen, te se spominjalo da su ga ISIL-ovci prošvercali u Tursku na liječenje.

U ožujku se navodilo i to da Abu Bakr, koliko je od njega još i ostalo, pokušava prebjeći pred potjerom Sirije, Iraka i zapadnih obavještajnih službi iz Sirije u Libiju, gdje je ISIL u naletu i praktično je pred zauzimanje tamošnjeg grada Misrate. U Siriji i Iraku u posljednje vrijeme ISIL je naglo izgubio skoro polovicu svih teritorija koje je držao 2014., u vrijeme svoje najveće ekspanzije.

U bitkama u tom gradu 2004. već je poginulo 122 američkih i četvero britanskih vojnika, te još osam iračkih na strani saveznika. Do trenutka kada je ISIL ovladao gradom 2014. u borbama je na strani vladinih snaga poginulo još stotinjak vojnika, a koliko su stanovnika pobili ISIL-ovi džihadisti nije poznato.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.