Top News
1776 prikaza

Selo u Bosni iz kojeg se odlazi u džihad: Želimo sve muslimane u jednoj državi

Gornja Maoča
Reuters
Selo Gornja Maoča u BiH već je više puta dospjelo u središte pozornosti domaćih i stranih medija. Tu su se vijorile IS-ove zastave, odavde su kretali borci za Siriju i Irak. Njemački novinari su posjetili to selo

Gornja Maoča, malo selo u brdima na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Na pašnjaku u zimskom brdovitom krajoliku pasu ovce. I stanovnici žele baš jednu ovcu - kao plaću za intervju s njemačkom javnom televizijom ARD. 

Snage sigurnosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutiraju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad.

Predstavnik nekih 200 stanovnika sela je Edis Bosnić. Ovaj 35-godišnjak se pokazuje miroljubivim, ali je istodobno fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svjetskog kalifata: 

"Je li to naša želja? Naravno", kaže on. "Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali problema. U kojoj svi muslimani posjeduju jedne te iste putovnice. Gdje stoji da vjerujem u Alaha. I u našeg proroka Muhameda."

Pristaše selefija i Fronte Al-Nusre

Bosnić nosi dugu bradu i tradicionalno pokrivalo za glavu. Na Twitteru prati radikalne selefije, recimo Abu Muthanna koji regrutira borce za IS, ali i Frontu Al-Nusra čiji se pripadnici bore u Siriji. 

U selu se povremeno vijore IS-ove zastave. Policija je ovdje više puta obavila raciju. Jedan stanovnik sela je prije četiri godine izvršio napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Uslijedila su uhićenja. I Bosnić je kraće vrijeme bio u zatvoru.

Gornja Maoča je paralelno društvo.

"Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih", kaže Bosnić. "U srcu pogotovo." "Zašto?" "Zato jer nije bilo pravedno staviti nas u zatvor."

Iz Bosne i Hercegovine je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba. I iz Gornje Maoče. 

Tragovi iz ovog brdskog sela vode i do selefijske scene u Beču, recimo do radikalnog propovjednika Ebua Tejme, protiv kojeg se u Grazu vodi sudski postupak. Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, priznaje: 

"Očito nekim stvarima nismo poklonili dovoljnu pozornost. Jer u međuvremenu se multiplicirao broj onih koji su protivnici Ustava. Koji umjesto demokracije žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom."

Seljani se nadaju ulasku u EU

Selefije iz Njemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo. Edis Bosnić je oduševljen time što BiH želi podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. On već sanja o islamskoj misiji bez granica: 

"Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo biti aktivni i drugdje. To bi bilo puno lakše s otvorenim granicama. Tada bismo naš prekrasni islam mogli dati i Nijemcima."

I u drugim dijelovima BiH je vidljiva polagana islamizacija, pa i u Sarajevu. To omogućuju dolari Saudijske Arabije. Novcem iz te države nije sagrađena samo najveća džamija, nego i dva ogromna trgovačka centra. 

U njima postoji i prostor za molitvu - što nije uobičajeno za Bosnu i Hercegovinu. A u supermarketima u tim centrima zabranjena je prodaja alkohola.

(Reportaža je objavljena na portalu Deutsche Welle)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.