Top News
6624 prikaza

Ovo su ljudi koji rade novi zakon o pobačaju

Ante Ćorušić, Dinka Pavičić Baldani i Milan Kujundžić
PIXSELL
Među onima koji odlučuju o novom zakonu o pobačaju našlo se i ime liječnika koji podržava inicijativu 40 dana za život

Novi zakon o pobačaju proći će kroz saborsku proceduru do veljače iduće godine jer tada istječe rok kojeg je zadao Ustavni sud. Milan Kujundžić, HDZ-ov ministar zdravstva, pojasnio je da ima povjerenstvo koje će predložiti novi zakon.

Imena članova su u tajnosti, ali neslužbeno se doznaje da među desetak članova spominju se imena pravnika, liječnika, a možda će se kasnije naći i predstavnici vjerskih zajednica. U nastavku pročitajte kratke životopise navodnih članova povjerenstva.

Ante Ćorušić

Bivši šef HDZ-ovog Odbora za zdravstvo, nesuđeni ministar zdravstva u vladi Tihomira Oreškovića, ovih dana je poznatiji po izjavama protiv Mostovke Ivane Ninčević Lesandrić. Ona je, podsjetimo, optužila KBC Split da su joj kiretažu provodili bez anestezije, pa je Ćorušić stao u obranu kolegama. "Nitko ne veže žene nego im se stavljaju remeni. To je proces koji pomaže ženama." izjavio to u emisiji Otvoreno iz sredine listopada ove godine. U emisiji je gostovao kao predsjednik Društva ginekologa, a ne smijemo zaboraviti ni da je on šef KBC-a Zagreb koji je, poprilično doslovno, otjerao uglednog neurokirurga Josipa Paladina iz te bolnice. Paladinu jednostavno nije produljen ugovor o radu iako je riječ o jednom od najboljih liječnika u Hrvatskoj.

Ne smijemo zaboraviti niti da je Ćorušić podnio ostavku na funkciju šefa stranačkog Odbora za zdravstvo nakon što nije dobio ministarsku poziciju.

Dinka Pavičić Baldani

Profesorica na Medicinskom fakultetu, specijalistica na KBC-u Zagreb, vodi Odjel za medicinski pomognutu oplodnju na Zavodu za humanu reprodukciju, predsjednica društva za humanu reprodukciju, te još mnoštvo drugih funkcija prate ovu uglednu liječnicu. Sudeći prema komentarima na stranici Najdoktor, njene pacijentice su iznimno zadovoljne pristupom. "Meni je također dr. Dinka Pavičić Baldani vodila umjetnu oplodnju. Bila sam prezadovoljna njenim pristupom, toplinom. Sve mi je objasnila i imala vremena što bih je pitala. Uspjela sam iz 6 pokušaja. Sve mi je vodila isključivo ona od UZV, terapije, aspiracije i transfera. Sada imam predivnu curicu", piše jedna komentatorica.

Berivoj Mišković

"Najstariji liječnici već dugi niz godina ne rade namjerne pobačaje a unatrag 2-3 godine pridružili su se mladi specijalisti i specijalizanti. Sada na Klinici niti jedan liječnik ne radi namjerne (artificijelne) ili kao se još nazivaju: pobačaje na zahtjev žene zbog socijalne indikacije“, rekao je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo bolnice Sveti Duh, doc.dr.sc. Berivoj Mišković, donosi portal Laudato pozivajući se na Dnevno.hr.

Ovdje možemo odmah zaključiti što doktor Mišković misli o pobačaju te kakve stavove će on donijeti u izradu novog Zakona o pobačaju. Njegova podrška inicijativi 40 dana za život također daje za naslutiti što on misli o aktualnom zakonu koji je nastao krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Možemo pretpostaviti da će tražiti jačanje instituta priziva savjesti jer se on već prije četiri godine našao pod povećalom ministarstva zdravstva zato što su na njegovoj klinici svi ginekolozi odbijali obavljati abortus zbog priziva savjesti. 

Tatjana Pavelić Turudić

Ugledna ginekologinja na Svetom Duhu, u pravosudnim krugovima poznata i kao supruga zagrebačkog suca Ivana Turudića, a u određenim krugovima joj se stavlja na teret da je zaposlena na Svetom Duhu po urgiranju Milana Bandića kod tadašnjeg šefa bolnice dr. Mladena Bušića. U svibnju ove godine održan je kongres o reprodukcijskom zdravlju u Šibeniku, a Tatjana Pavelić sjedila je u organizacijskom odboru, zajedno s kolegicom Pavičić Baldani, inače predsjednicom Kongresa. 

Mirna Erman Vlahović

O ovoj stručnjakinji s osječkog KBC-a zna se jako malo. Pronašli smo, osim standardnog objavljivanja znanstvenih članaka, da je održavala predavanja na temu ranog otkrivanja bolesti u organizaciji HDZ-a Osječko-baranjske županije te podatke o darivanju krvi. 

Marko Vulić

Splitski ginekolog dospio je u medije nakon poroda Severininog sina Aleksandra u splitskom rodilištu i to carskim rezom. "Malog Aleksandra su carskim rezom porodili prof. Tomislav Strinić i doc. dr. Marko Vulić, uz asistenciju instrumentarke Mirjane Boljat i medicinskih sestara Ive Erceg, Milenke Pajdek i Matijane Mardešić", stoji u tekstu Slobodne Dalmacije s početka 2012. godine.

Inače ne obavlja pobačaje, žene koje to žele napraviti upozori na moguće loše psihofizičke posljedice i uputi ih u bolnicu koja taj zahvat obavlja.

Zdravka Poljaković

Predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog neurološkog društva, specijalistica neurolog-intenzivist, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju KBC-a Zagreb, relativno je česta sugovornica po medijima kad je riječ o zdravstvenim problemima mozga, pa nije potpuno jasno kakva bi bila njena uloga u slaganju zakona o pobačaju.

Darko Marčinko

Predsjednik Hrvatskog društva za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja eminentni je stručnjak, posebno na području depresije i samoubojstva. "Novinari, ne romantizirajte suicid, ne stavljajte ga na naslovnice, ne navodite podatke osobe koja se ubila i podatke članova njene obitelji. To može biti opasno. Postoji Wertherov efekt, nazvan po suicidima mladih nakon što su pročitali "Patnje mladog Werthera", najpoznatije Goetheovo djelo u kojem se Werther ubija zbog neuzvraćene ljubavi Lotte. Taj je efekt zabilježen i nakon samoubojstva frontmena Nirvane Kurta Cobainea 5. travnja 1994. godine", kazao je on na predavanju "Suicidalno ponašanje u mlađoj populaciji" prije nekih mjesec dana. 

Davor Ježek

Svake godine stotinu muškaraca u Hrvatskoj otkrije da ima azoospermiju, potpuni nedostatak spermija u ejakulatu. Muškarci s tim problemom nikad ne bi mogli postati očevi da nema prof. dr. Davora Ježeka, zahvaljujući čijoj je metodi liječenja u posljednjih pet godina rođeno trideset beba za koje se isprva mislilo da nikad neće ugledati svijet.

Prof. dr. Ježek redoviti je profesor u Zavodu za histologiju i embriologiju te prodekan za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Vodi i banku sjemenika na KBC-u Zagreb, a upravo je to jedan od bitnijih dijelova njegova jedinstvenog rada, opisao je 24sata rad dr. Ježeka.

Anica Čulo Margaletić.

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, bila je u radnoj skupini koja je izradila Obiteljski zakon u kojem bračni par bez djece nije bio definiran kao obitelj i rado je viđena gošća na predavanjima udruge U ime obitelji. Barem ako je suditi po objavama Facebook stranici U ime obitelji.

Urelija Rodin

Izvanredna profesorica, specijalist socijalne medicine s organizacijom zdravstvene zaštite i šefica Odjela za istraživanje i praćenje zdravstvene zaštite majki i predškolske djece. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.