Top News
2348 prikaza

Ovo su novi ministri oko kojih su se dogovorili HDZ i HNS

Kolaž Plenković i HNS-ovci
PIXSELL
Umjesto Pavla Barišića, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, HNS-ov Predrag Štromar ministar graditeljstva

Andrej Plenković predstavio je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a novu kadrovsku križaljku vlade koju će u petak ujutro predstaviti Saboru, a potom, kako očekuje, o njoj će Sabor i glasati.

Riječ je o HNS-ovcu Predragu Štromaru kao novom potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva, profesorica Blaženka Divjak po tome postaje nova ministrica znanosti i obrazovanja, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, ministar uprave bit će Lovro Kuščević.

Blaženka Divljak je prodekanica za znanost na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i podržava Kurikularnu reformu u obliku dogovorenom još s Borisom Jokićem na čelu skupine koja je pripremila reformu.

"Nije nikakav uvjet bio da Pavo Barišić izađe iz Vlade. Zahvalio sam mu za trud, dao je svoj obol, sve što je napravio, napravio je u skladu s našim programom", kazao je premijer. Premijer je rekao da je HNS zadovoljan te da će se sutra u Saboru vidjeti koliko će ruku podržati nove ministre.

"Nebitno je tko će sve dići ruku sutra, važno je da imamo većinu. Važno je da predstavimo ministre i da se Hrvatska okrene onome što je bitno. A to je gospodarski rast i razvoj. Moja poruka je - odgovornost HDZ-a je održati političku stabilnost, funkcioniranje institucija, provoditi program Vlade. Ispružena ruka koju smo dali nizu parlamentarnih stranaka da se uključe u taj proces je tu. Nakon parlamentarnih i dva kruga lokalnih izbora je vrijeme da se okrenemo poslu", kazao je Andrej Plenković.

Premijer je uoči sjednice najavio da će dio o dogovoru s HNS-om javnosti priopćiti večeras, a dio ujutro, odnosno da je konačni dogovor s HNS-om pao telefonski uoči sjednice vrha HDZ-a. Na ulazu u zgradu netom prije sastanka Milijan Brkić kratko je kazao novinarima da nema uvjeta, jer je HDZ najjača politička stranka u Hrvatskoj, te da su oni njihovi partneri, misleći na kolege iz HNS-a.

"Ja ću biti za, Vesna Pusić neće biti dio većine", rekao je HDZ-ovac Darko Milinović i podsjetio da je on još prije osam mjeseci bio zagovornik koalicije s HNS-om bez Vesne Pusić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.