Top News
27192 prikaza

Ovo su Putinova oružja za uništenje svijeta

Proba za vojnu paradu u Moskvi
1/8
REUTERS
Putin ne propušta priliku kako bi pokazao s kakvim naoružanjem raspolaže

Tradicionalna ruska vojna parada u povodu obilježavanja 9. svibnja - Dana pobjede na moskovskom Crvenom trgu, idealna je prilika da Putin pokaže snažnu, rusku vojnu mašineriju. Ako je vjerovati onome što je Rusija pokazala u proteklih nekoliko dana, u sklopu najave obilježavanja 73. obljetnice nacističke predaje u 2. svjetskom ratu, riječ je o impozantnoj vojnoj mašineriji, piše CNN.  U nastavku možete vidjeti koje sve pimjerke ruske vojne tehnologije će Putin izložiti na Crvenom trgu.

Su-57 borbeni avion

Ruski borbeni avion | Author: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL

Suhoj Su-57 je peta generacija višenamjenskog borbenog aviona domaće izrade. Iako je prvi put poletio 2010. godine, još formalno nije postao član ruske zračne flote. Ruski ministar obrane rekao je kako su dvije ovakve letjelice razmještene u Siriji početkom veljače na tzv. testiranju. Kada i službeno započnu sa svojim vojnim radom priključit će se grupi modernih borbenih aviona u kojoj se nalaze i američki F-22 i F-35 te kineski J-20. 

Kinzhal nadzvučna raketa

Predstavljajući ovu super brzu raketu ruski predsjednik Putin rekao je kako 'leti' deset puta brže od zvuka i lako manevrira oko neprijateljskih obrambenih sustava. 

"Nepobjediva je i ima ozbiljne borbene mogućnosti i potencijale", rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Yuri Borisov.

YARS interkontinentalne balističke rakete

YARS raketni sustav | Author: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL

Poznate pod nazivom SS-27 mogu prenijeti deset nuklearnih bojnih glava čak i do 12.000 km. U svom inventaru Rusija ih ima 73, od kojih su 63 na mobilnim platformama, a deset ih je u bazama. 

"Raketa ima široku manevarsku mogućnost koja uključuje i aktivne i pasivne mamce što im osigurava veliku prednost pred modernim obrambenim sistemom", stoji u izjavi MDAA.

S-400 raketni sustav protuzračne obrane

S-400 raketni sustav | Author: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL

Uspoređuju ga s američkim Patriotom, a ovaj napredni raketni sustav protuzračne obrane može presresti sve vrste modernih aviona i projektila. Domet mu se kreće od 40 do 400 kilometara. Sustav koristi četiri vrste raketa, srednjeg i velikog dometa, te može lansirati 36 projektila u isto vrijeme.

Tenk Armata

Tenk Armata | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL

Razvijen je kako bi štitio ruske vojne jedinice u Siriji i na Krimu. Veliki je to i izvozni prioritet Rusije, a prodaja je posebno snažno razvijena s Kinom i Indijom. Kupili su ih i Turska i Saudijska Arabija, tradicionalne američke 'mušterije'. 

Prvi primjerak ovakvog tenka T-14 predstavili su 2015. godine na tadašnjoj vojnoj paradi. Ove godine provodit će se testiranja, a pretpostavlja se kako će njihove vojne snage do 2020. godine postati bogatije za 100 ovakvih tenkova. Armata je najveći ruski tenk, dug čak 10,8 m, širok 3,5 m, visine 3,3 m i procijenjene mase oko 57 t, s glatkocijevnim topom kalibra 125 mm.

Raketni sistem BUK

BUK raketni sustav | Author: Wikipedia Wikipedia
Namjenjen je obrani od protuzračnih napada, posebno protiv aviona i helikoptera na svim visinama. Ruski mediji pišu kako sistem može detektirati 24 zračne mete odjednom te pucati na četiri na udaljenosti od oko 25 km (u zraku) te 45 km na kopnu. BUK M2 može se koristiti i protiv meta na kopnu i moru. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 07:24 11.Svibanj 2018.

    Ovo nisu oružja za uništenja svijeta već za održavanje kakvog takvog mira, jer da nema Putina i tako jake Rusije sad bi cjeli svjet bio Američka kolonija i robovi.

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 19:34 09.Svibanj 2018.

    Putin je naš prijatelj.Mislim na Jugoslaviju.A najnoviji avioni su MIG-31!!!