Top News
6287 prikaza

Papa biskupa koji je protiv njega poslao na drugi kraj svijeta

Papa Franjo
IPA/PIXSELL
Kardinal Burke gostovao je u Hrvatskoj na poziv zaklade Vigilare Johna Vice Batarela

Američki kardinal Raymond Burke prebačen je otok Guam kako bi presudio u slučaju guamskog nadbiskupa Anthonyja Apurona zbog navodnog zlostavljanja ministranata.

Na prvi pogled se to može učiniti kao sasvim normalan transfer odgovorne osobe na bitnu funkciju. Međutim, kako piše Daily Beast, to je samo površinski tako jednostavno.

Biblija Bosanski lonac Top News Oni koji su zbog ‘hereze’ maknuli fra Dragu Bojića, to bi učinili i papi

Burke je već godinama u nemilosti Vatikana, a iste osjećaje on gaji prema Papi. Optužuje ga se da je zaslužan za plakate protiv Pape te da je poticao raskol među konzervativcima koji se protive papi Franji. Burke je inače odličan poznavatelj kanonskog prava, ali ga svejedno prati katastrofalan ugled kad je riječ o procesuiranju slučajeva svećenika zlostavljača. Optužuju ga da nije prijavio svećenike zlostavljače dok je radio u SAD-u, a jednom prilikom je optužio svećenike homoseksualce da su zlostavljači zato što su feminizirani.

Kardinal Raymond Burke | Author: Massimiliano Migliorato/Milestone Media/PIXSELL Massimiliano Migliorato/Milestone Media/PIXSELL

U posljednje vrijeme je Burke dva puta se dosta javno sukobio s Papom. Prvi put je to bilo kada je Burke s još trojicom kardinala napisao i objavio sumnje u papinsko učenje o ljubavi i obitelji. Drugi javni sukob bio je kada je Papa intervenirao u upravljanju redom Malteških vitezova, gdje je Burke visokopozicionirani član. Malteški vitezovi našli su se u skandalu kada je veliki kancelar Albrecht Von Boeselager odobrio davanje kondoma seksualnim ropkinjama u Myanmaru i zbog toga je šef Vitezova Matthew Festing tražio njegovu ostavku.

Na kraju se ispostavilo da je Burke osobno tražio Von Boeselagerovu ostavku da bi se Papa upleo i stavio stvari na pravo mjesto. 

Papa Franjo Cool Papa Top News Papa majkama: 'Slobodno dojite djecu u Sikstinskoj kapeli'

Sada kad je Burke otišao daleko od svijeta, Guam je udaljen oko dvije i pol tisuće kilometara od najbližeg kopna, i papa i Malteški vitezovi mogu odahnuti. Sada su sve oči uprte u frakcije katoličke crkve koje se protive Franji i ako se njihova aktivnost smanji, svima će biti jasno da je Burke bio glavni i odgovorni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.